Igualtat institucional

Els consorts també existeixen

La majoria de parelles o marits de les mandatàries prefereixen mantenir un perfil discret

consortes

consortes

5
Es llegeix en minuts

Molta gent sap qui és Melania Trump i probablement ha llegit alguna línia sobre Brigitte Macron. Però, segurament, si preguntem per Joachim Sauer, pocs saben que és el marit d’una de les dones més poderoses d’Europa, Angela Merkel. Les parelles de les mandatàries no acostumen a rebre l’atenció mediàtica que es presta a les primeres dames, que sovint reben comentaris sobre la seva vestimenta i els seus actes. En algun cas, han sigut companys de lluita. En altres ocasions, s’han vist immersos en escàndols polítics. En general, no obstant, els marits de les mandatàries i polítiques de primera fila mantenen perfils discrets.

ADRIÀ ALEMANY

ARXIUO / RICARD CUGAT

Ada Colau i Adrià Alemany, en una imatge del 2012.

Economista i company de lluites d'Ada Colau. Alemany (Barcelona, 1979) és responsable polític de Barcelona en Comú, el partit amb què Colau va arribar a l'ajuntament, i des d'aquest càrrec està tenint un paper rellevant en el naixement del nou partit dels comuns. Es van conèixer a l'organització V de Vivenda i junts han aturat desnonaments a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). Van plasmar el conflicte de la vivenda a 'Vides hipotecades, on instaven a no deixar-se intimidar pels bancs. Alemany es definia com a “classe mitjana baixa” en un reportatge d'EL PERIÓDICO. El seu pare és veterinari, i la seva mare, professora en una escola del Raval. Colau i Alemany tenen dos fills: el Luca i el Gael, nascut aquest any.


JOSÉ MARÍA MORICHE

UJS / GTRES

Susana Díaz, amb el seu marit José María Moriche i el seu fill José María.

José María Moriche, el marit de Susana Díaz va ser auxiliar administratiu a l’IFES, l’institut de formació de la UGT. També va treballar de dependent en una llibreria, una cafeteria d’hotel i una ortopèdia. El PP va insinuar durant la comissió pel cas ERO que va ser inclòs de manera irregular en les justificacions de cursos de la UGT. Díaz va respondre amb un sincer: «M’he casat amb un home que està escurat». I el va qualificar com un «IBM», una definició utilitzada en conya a Andalusia per designar els treballadors que s’encarreguen de tasques menors. Últimament s’ha deixat veure en actes informals, com quan va acompanyar Díaz a la Feria de Abril sevillana amb el seu fill José María, de 2 anys. Sevillà de soca-rel,  fins i tot va fer de portant. Es van conèixer el 2001, quan ella era regidora de l’ajuntament. És discret i prefereix mantenir un posat seriós.


IVÁN ROSA

Iván Rosa, el 2013.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría es va casar el 2005 amb aquest advocat de l’Estat, com ella. És el prototip més comú de marit de política i guarda amb zel la seva intimitat. Extremeny de pare portuguès, es van conèixer quan ella treballava al Ministeri de l’Interior i ell estava destinat a Brussel·les. Es va incorporar fa dos anys al departament jurídic de Telefónica, cosa que va despertar recels entre l’oposició. Fa cinc anys van tenir el seu únic fill, que es diu com el pare.


XAVIER CIMA

Inés Arrimadas i Xavier Cima, en el seu casament.

L'enamorament entre Inés Arrimadas i Xavier Cima es va produir al Parlament, quan ell era diputat de CiU. Es van donar el 'sí, vull' l'any passat a Jerez de la Frontera. Cima, que havia sigut tinent d'alcalde de Ripoll, va deixar la política més activa des que es va comprometre amb Arrimadas. Juntament amb l'exdiputat democristià Roger Montañola, ha fundat la consultoria Diplocy i també forma part de l'associació Twenty5. En aquests últims mesos Cima està implicat en el nou partit Lliures, que impulsa el també exdiputat de CiU, Antoni Fernández Teixidó.


IGNACIO LÓPEZ DEL HIERRO

JUANJO MARTIN / EFE

María Dolores de Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro.

Aquest empresari sevillà es va casar amb la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, el setembre del 2009, a Toledo. Es va traslladar a Madrid per estudiar Econòmiques i es va afiliar al Partit Liberal Demòcrata, el pas previ a incorporar-se a les files d’UCD. Recentment, ha sortit als mitjans de comunicació per la seva suposada vinculació amb els Pujol, relació que ell nega «rotundament».

JOSÉ BENITO SUÁREZ

OSCAR CORRAL / EFE

José Benito Suárez, marit d'Ana Pastor, és amic de Mariano Rajoy.

Marit de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, és amic personal de Mariano Rajoy i se’l pot veure acompanyant el president del Govern en les seves passejades ràpides a Galícia. Presideix l’Autoritat Portuària de Marín i Ría de Pontevedra. Va formar part de la llista electoral del PP a Lérez i va ser tinent d’alcalde a Pontevedra. Ja el 2000, Manuel Fraga el va nomenar director general d’Interior i Protecció Civil, des d’on va haver de lidiar amb la crisi del Prestige. No tenen fills.

JOACHIM SAUER

REUTERS / CIRO DE LUCA

La cancellera alemanya, Angela Merkel i el seu marit Joachim Sauer, durant les seves vacances de Setmana Santa al sud de l'illa italiana d'Ischia.

Químic i professor a la Universitat Humboldt de Berlín, viu a l’ombra de la seva dona, Angela Merkel. No ha concedit mai una entrevista i les seves aparicions públiques són tan escasses que Nicolas Sarkozy fins i tot li va dir una vegada per error «monsieur Merkel» (la cancellera alemanya conserva el cognom del seu primer marit, Ulrich Merkel). Es nega a assistir a actes polítics o d’Estat. En comptades ocasions se l’ha vist en públic i encara menys en privat, excepte quan van de vacances. La parella tampoc té fills.

PHILIP JOHN MAY

AFP / CHRIS RATCLIFFE

Theresa May rep un petó del seu marit Philip John May al Palau de Westminster.

El marit de la  primera ministra britànica, Theresa May, es va llicenciar en Història per la Universitat d’Oxford, on va arribar a presidir la societat Oxford Union, i treballa en banca d’inversió. A pesar de no tenir una llarga carrera política, segueix sent membre del Partit Conservador, i va ajudar la seva dona durant les últimes campanyes electorals. Tampoc concedeix entrevistes.

XAVIER GIOCANTI

LUKAS BARTH / EFE

Christine Lagarde i Xavier Giocanti

Notícies relacionades

Durant els últims 10 anys, Christine Lagarde, directora general de l’FMI, ha compartit la seva vida amb aquest empresari francès que ha aconseguit l’èxit a través de promocions immobiliàries. Es va rumorejar la possibilitat que es postulava per presidir l’Olympique de Marsella, on viu. Divorciat, té dos fills de la seva primera dona.

GAUTHIER DESTENAY

FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Gauthier Destenay i el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel.

Xavier Bettel, primer ministre de Luxemburg, es va convertir en el primer mandatari de la UE amb una parella del mateix sexe. El seu marit, un arquitecte belga, va atraure les mirades posant amb les primeres dames presents a la cimera de l’OTAN del maig. Parella de fet des del 2010, es van casar fa dos anys. El 2008, Bettel va fer pública la seva homosexualitat, però la parella sempre ha preferit tenir una relació allunyada dels focus.