TASTOS, CURSOS, TERTÚLIES I DEGUSTACIÓ

Barcelona, capital del cafè 'indie'

Una antiga nau del Poblenou acollirà la segona edició de l'Independent Barcelona Coffee Festival els dies 5 i 6 de maig

german-parga-caf

german-parga-caf

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

“Que prendre un bon cafè a la ciutat no sigui una excepció sinó la norma”. Amb aquest objectiu entre cella i cella, els organitzadors de l'Independent Barcelona Coffee Festival tornen a la càrrega els dies 5 i 6 de maig amb una segona edició; i ho fan armats amb més xerrades, més tallers i molt cafè d'especialitat. “Amb aquest festival volem oferir la possibilitat de tastar l'anomenat cafè d'especialitat, un cafè de molta qualitat perquè cuida al màxim tot el procés: des de la matèria primera a l'elaboració del producte en el destí”, explica Viqui Sanglas, cofundadora del festival.

La segona edició de l'Independent Barcelona Coffee Festival es farà al mateix lloc que la primera, a l'Espacio 88, una antiga nau industrial del barri barceloní del Poblenou reconvertida en un punt de trobada multiusos. Per la primera trobada cafetera hi van passar unes 4.000 persones i es van servir més de 6.000 cafès. I tot apunta que les xifres es podrien doblar el 2017. “Repetim emplaçament, però ampliem a dos dies el festival. Hi afegim una jornada per a professionals, dirigida a baristes, restaurants, empreses de màquines cafeteres i entusiastes del cafè en general. Es tracta d'aprendre, d'oferir contingut tècnic, però també de fer ‘networking’, que es coneguin”, explica Sanglas, satisfeta amb els primers resultats obtinguts pel festival. “El nombre de cafeteries que treballen amb cafè d'especialitat -continua la corresponsable del festival- pràcticament s'ha doblat des de la primera edició. Ara n'hi ha unes 60 a la ciutat de Barcelona”.

Darrere d'Independent Barcelona Coffee Festival hi ha cinc petites i joves empreses: All ThoseNomad CoffeRight Side CoffeeSatan’s Coffee Corner i Skye Coffee Co. La primera s'ha especialitzat en l'organització de projectes gastronòmics i les altres quatre són torradors o cafeteries. “Els cinc projectes tenen moltes coses en comú. Tots tenen menys de tres anys de vida i estan integrats per joves emprenedors que creiem en el que fem”, subratlla Sanglas, també cofundadora, d'All Those.

MOVIMENT GLOBAL

La capital catalana s'ha erigit en els últims anys en l'epicentre del cafè d'especialitat a Espanya, i amb molta diferència. Però encara li falta bastant per poder mirar cara a cara ciutats com Tòquio, Londres, Nova York i Melbourne en matèria cafetera. “Per seguir aprenent, creixent, portem al festival grans professionals i empreses internacionals com Rodoflo Ruffatti Battle, productor i importador del Salvador, que farà una xerrada i organitzarà un tast, i la barista Joke de Caffènation, d'Anvers, que ensenyarà tècniques per fer cafè de filtre a casa”, detalla Sanglas.

“Així com en gastronomia som un país punter, amb el cafè ens hem despertat una miqueta tard”, apunta Jordi Mestre, de Nomad Coffee, una empresa amb tres locals repartits per la ciutat. “No només torrem i servim cafè d'especialitat. També fem tastos i cursos i tenim el nostre propi laboratori de cafè, on experimentem amb receptes i fórmules de preparació de cafè i provem els sistemes de treball d'aquesta mena de negocis”, subratlla Mestre, que defineix el cafè d'especialitat com “un cafè que explica una història”. “A diferència de l'industrial o comercial -continua Mestre-, el d'especialitat es caracteritza per la seva traçabilitat. Això significa que posa l'accent en la cadena del producte, que permet al consumidor saber per on ha passat, començant pel productor, el creador, i tota aquesta informació ha d'aparèixer al paquet”.

UNIVERS 'FOODIE'

L'interès pel cafè d'especialitat només té 15 anys a nivell mundial, i encaixa a la perfecció en l'univers dels ‘foodies’, preocupats per l'origen i la qualitat dels aliments que consumeixen. “Venim d'una tradició cafetera molt semblant a la italiana, que tendeix o ha tendit a l'‘expresso’, al cafè negre pur. I òbviament, quan torrem massa qualsevol aliment alterem la seva composició química i aportem un sabor amarg que el nostre cos està dissenyat per rebutjar”, explica Joaquín Parra, de Right Side Coffee, una empresa torradora que serveix cafeteries o consumidors finals a través de la seva pàgina web.

Notícies relacionades

Per Parra, la jornada de dissabte, oberta al públic, suposa una gran oportunitat per trencar certs estereotips. “Mitjançant cafès gratis podem donar a conèixer un altre tipus de cafè, que no té res a veure amb el cafè molt fosc, molt torrat. Són cafès més complexos, en el bon sentit, perquè els seus sabors ofereixen diferents sensacions”, afegeix el jove, que viatja regularment per estar en contacte amb els productors, la gran majoria situats a prop de l'equador del planeta. El consumidor d'aquests cafès d'especialitat, d'alguna manera, també viatgen amb el paladar. I és que els cafès amb un punt àcid solen ser africans, mentre que els més dolços provenen de països com el Salvador o Colòmbia. El cafè és un món en si mateix, explica Sanglas: “A cada zona, a cada país o regió, n'hi ha diferents varietats. Així, al món n'hi pot haver unes 200. Fins i tot més. I cada vegada hi ha més gent interessada a descobrir aquestes varietats”.

Els negocis i les iniciatives vinculades al cafè especialitzat no competeixen amb els gegants del sector. Són independents i estan connectats globalment. D'aquí ve el nom en anglès del festival, conegut fora del territori espanyol. “El festival porta l'adjectiu d'independent per això i perquè vol fugir de les fires convencionals i avorrides. Volem que el consumidor estigui molt a prop de l'acció. Encara que més que cafè 'indie' o independent, m'agrada parlar de cafè de culte”, diu Parra.