LA PARAULA COM A ANTÍDOT

La força dels personatges que han sobreviscut al càncer: de Luz Casal a Yeray Álvarez

El testimoni d'artistes, investigadors i esportistes durant la lluita contra la malaltia dona munició per seguir endavant

Luz Casal, a finals de febrer a Barcelona, abans de reprendrela seva gira francesa.

Luz Casal, a finals de febrer a Barcelona, abans de reprendrela seva gira francesa. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

El testimoni dels que aconsegueixen superar o arraconar al càncer és munició per a tots els que es veuen immersos en la cadena d'un combat que no s'atura. La veu dels supervivents és antídot. La gent de l'art, de l'espectacle i la ciència brinden exemples molt dignes. Dels vencedors. I dels vençuts.

La cantant Luz Casal va explicar les lliçons del seu càncer de pit amb una frase rotunda: "La malaltia és el millor que m'ha passat".

El missatge resumia una experiència que a l'autora de 'Piensa en mí' la va conduir a pensar en els seus. Va agafar el toro per les banyes, segons li va explicar a Jesús Quintero, i, a l'encertada intervenció dels oncòlegs, hi va sumar el convenciment que podrien derrotar la bèstia. "Tinc por de tenir por", es repetia la gallega com a mantra contra la derrota. Aquesta experiència es palpa a 'Soy', del disc 'Vida tóxica', un cant a l'alegria de viure.

LAMARI DE CHAMBAO I JOAN MANUEL SERRAT

Luz Casal no és l'única. Lamari, de Chambao, també ha pogut sobreviure per cantar-ho a 'Dentro de mi pecho', un disc il·lustrat amb una fotografia del seu escot rubricat amb cicatrius. A Lamari, com a Luz Casal i Joan Manuel Serrat, la malaltia els va desmuntar la baralla, però es va recuperar per reinventar el dia a dia i enfortir el convenciment d'un futur victoriós. Els pals de la vida esmorteïts amb medicaments i abraçades que abans no es feien, pregonades per agitar consciències. Alertes per superar la resignació i activar empatia.

Notícies relacionades

Les lliçons del càncer han fet més granítica la família Bosé després de la recent mort de Bimba. Que emocionant que ha sigut veure'ls en una foto l'endemà del funeral, vestits de tribu índia. Bimba Bosé va ser un exemple de fermesa i saviesa fins al final, quan va afrontar l'últim tram en què es torna a la pols que vam ser, a la soledat de l'últim batec. S'ha de rellegir Lucía EtxebarriaEmma Riverola i Xavier Sardà per reivindicar-la.

EL VALOR DELS QUE HAN MARXAT

El paisatge de làpides té escrits els noms de personatges que han deixat un llegat en l'afany de sobreviure. Steve Jobs, Celia Cruz, Luciano Pavarotti, George Harrison, entre milers. Sense oblidar-los, disfrutem amb Lamari a la nit al Palau de la Música, a la nit, o amb Yeray, el defensa de l'Athletic, que avui estarà al Camp Nou, recuperat d'un càncer testicular. Sempre atents.