ADÉU AL 2016
¿Què has de fer (i no fer) per atraure la sort el 2017?
Menjar 12 grans de raïm o posar-se roba interior vermella són alguns dels rituals que es fan la nit de Cap d'Any per començar l'any amb bon peu

/
Hi ha múltiples i variats rituals per tenir sort el nou any que comença però, ¿d'on vénen aquestes tradicions o supersticions?
1. Menjar 12 grans de raïm amb les 12 campanades: existeix la teoria que aquesta tradició es remunta al 1909, per un excedent de raïm a Espanya, a la zona del Llevant. Per poder donar sortida a aquesta collita extra, es va popularitzar que els 12 garns de raïm es corresponien als 12 mesos de l'any i que, si se'n menjava un per campanada, es tindria sort tots els mesos de l'any.
Una altra versió es remunta al 1882, època en què les classes més altes de la burgesia solien prendre xampany i raïm lar nit de Cap d'Any com a símbol de riquesa i poder. Llavors va ser quan un grup de madrilenys van decidir anar a la Puerta del Sol per criticar aquesta tradició i menjar un gra de raïm per campanada. Uns anys més tard, el 1895, quan la tradició d'aquest grup s'havia consolidat, va ser Antonio Cánovas del Castillo, president del Consell de Ministres, qui va acomiadar l'any amb raïm i xampany, fent una referència explícita a aquest costum, i instaurant-la com a tradició per a tots.
2. Roba interior vermella i nova: el vermell és un color que atrau la felicitat, l'amor i, per tant, la bona sort. Però a l'edat mitjana era símbol del dimoni, la sang i la bruixeria, per la qual cosa era un color tabú: estava tan prohibit que hi va haver moments i llocs en què no es podien plantar o consumir aliments vermells, com síndria, tomàquets i pebrots. A poc a poc, no obstant, aquesta creença va canviar i se li va atorgar el significat actual de la bona sort i la seva relació amb la vida i la prosperitat. Però com que persistia cert grau d'ocultisme, es va optar per la roba interior, perquè no fos visible.

DANNY CAMINAL
3. Menjar llenties el dia d'any nou: aquest és un costum importat -i tunejat- dels veïns d'Itàlia, que en lloc de raïm mengen llenties després de les campanades. Les llenties són símbol de prosperitat, per la qual cosa a Espanya menjar aquest plat el dia 1 atrau èxit i felicitat. I si s'acompanyen d'arròs -un altre menjar al qual se li atribueix sort-, molt millor. La tradició italiana es remunta a la Roma antiga. Fa segles era costum que els romans regalessin per Nadal una bosseta de cuir, que es lligava a la cintura, plena de llenties, amb el desig que es convertissin, al llarg de l'any, en monedes. Les llenties van ser un dels primers llegums cultivats per l'home, i entre grecs i romans era un producte molt apreciat.
4. Escriure en un paper tot el que ha passat de dolent durant l'any i cremar-ho, per allunyar les desgràcies. Des de fa segles, el foc ha sigut considerat un element purificador, que 'neteja' energies negatives. Per això deixar constància en un paper del que hagi passat de dolent -o els defectes que es vulguin 'netejar'- i cremar-ho implica allunyar aquestes coses dolentes, perquè no es tornin a repetir.
5. Posar un bitllet gran (de 100, 200 o 500 euros, preferiblement) a la sabata dreta o tenir-lo a la mà quan comenci el dia 1, per tenir diners tot l'any. Una variació d'aquest costum és posar or (un anell) a la copa de cava, xampany o sidra amb què es brindi. La creença popular sosté que si comences l'any amb diners, en tindràs tot l'any. També convé pagar els deutes i començar l'any sense deure diners, per fer fora la mala fortuna tots els mesos restants.
7. Menjar el raïm recolzats al peu dret i amb l'esquerre alçat, a peu coix. Aquest costum -aixecar-se del llit o entrar en algun lloc amb el peu dret per atraure la sort- ve d'antic: les persones que participaven en les cerimònies o ofrenes als déus d'abans creien que, si es pujava a l'altar recolzat en el peu dret, tenien al seu favor la simpatia de les divinitats.
8. Sortir de casa amb una maleta de viatge o donar la volta a l'illa de cases amb ella quan comenci l'any. La creença popular sosté que, si es fa aquest ritual, hi haurà viatges l'any que comença. També es pot treure les maletes a la porta quan acabin les campanades, o menjar el raïm amb elles sota la taula. Aquest costum està molt estès als països de Sud-amèrica, com el Perú, Bolívia, Paraguai, Mèxic, Xile o Colòmbia.
Notícies relacionades9. Relacionat amb el punt anterior -l'any es desenvolupa segons comença- hi ha qui aconsella començar l'1 de gener sense discussions, empipaments o plors. Tampoc convé recordar coses negatives i sí que és recomanable centrar-se en els desitjos que s'esperen per al nou any.
10. Obrir les portes de casa. Es creu que si, a l'arribar la mitjanit s'obren les portes de la casa, es deixa sortir l'any que s'acaba i es dóna la benvinguda al nou, amb tot el que comporta.
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El Liceu Mar transformarà el Port Vell i costarà 50 milions d’euros
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent