EN REFERÈNCIA A IRON MAN

Mark Zuckerberg presenta l'assistent virtual Jarvis

El CEO de Facebook vol que oblidis Siri amb el 'majordom' que té la 'veu de Déu', la de Morgan Freeman

La família Zuckerberg ja disfruta a casa d’un ’majordom’ virtual anomenat Jarvis. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Després d'un any de codificació, aquí tenim Jarvis". Així ha presentat al món Mark Zuckerberg a la seva pàgina de Facebook el seu sistema d'intel·ligència artificial, el nou assistent virtual, el 'majordom' que li farà la competència a Siri. El CEO de la principal xarxa social del món no li podia posar qualsevol veu a la seva última 'joguina', havia de ser la 'veu de Déu', la de l'actor Morgan Freeman.

El vídeo que va compartir Zuckerberg dimarts passat, i que fins i tot el mateix Bill Gates ha comentat preguntant si podria demanar-li a Jarvis una hamburguesa, mostra la família Zuckerberg a casa i utilitzant l'assistent: apaga els llums, tria la roba, reconeix els visitants que truquen al timbre de la porta --els pares del Mark-...

REFERÈNCIA A IRON MAN

Jarvis, que porta el mateix nom que l'assistent virtual de les pel·lícules d'Iron Man, podria ser un pas cap a un nou producte, va escriure Zuckerberg en el seu post, si bé ha advertit que el sistema que ha creat en unes 100 hores durant l'últim any ha sigut personalitzat per a casa seva.

“Com a CEO de Facebook no tinc gaire temps per fer codis de programació en el nostre àmbit intern. No he deixat mai de fer-ne, però aquests dies he passat la gran part del temps desenvolupant projectes personals com Jarvis”, ha escrit Zuckerberg a Facebook aquesta setmana.

El mes d'octubre passat, Zuckerberg els va demanar als seus seguidors --gairebé 82 milions-- que li fessin suggeriments sobre quina veu hauria de tenir Jarvis:

Zuckerberg va trucar a Freeman per demanar-l'hi. Robert Downey Jr. també es va oferir per posar-hi veu.

RESPOSTES IRÒNIQUES

Igual que Alexa (Amazon), Jarvis s'activa amb la veu o amb text i està connectat amb diversos electrodomèstics. Per exemple, en el vídeo es veu com Jarvis ajusta termòstats, escalfa les torrades de l'esmorzar i reconeix les cares dels pares de Zuckerberg quan truquen al timbre de la porta. Zuckerberg també li demana que li triï la roba (una samarreta grisa, per descomptat), que li posi una cançó de Nickleback ("Ho sento Mark. Em temo que no ho puc fer. No hi ha bones cançons de Nickleback", li contesta amb sorna la veu de Freeman. També surten en el vídeo la dona de Zuckerberg, Priscilla, i la filla de tots dos, Maxima.

Mark reconeix que els ordinadors són molt bons seleccionant patrons, com el reconeixement facial, però és difícil ensenyar-los coses noves. "Tot el que he fet aquest any --el llenguatge natural, reconeixement facial, reconeixement de veu i altres-- són variants de les mateixes tècniques fonamentals de reconeixement de patrons", ha escrit. "Encara que passés més de mil hores probablement no podria construir un sistema que pogués aprendre habilitats completament noves per si mateix".

Treballant més el sistema de Jarvis, més enllà dels límits de la casa de la família Zuckerberg, l'experiment "podria ser una gran base per construir un nou producte", va escriure.

REPTES DE LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Les dificultats, ara mateix, són l'escassetat de dispositius connectats a internet, la falta d'estàndards comuns perquè els aparells connectats es comuniquin, a més dels desafiaments relacionats amb el reconeixement de la parla i l'aprenentatge de les màquines, resumeix el creador de Jarvis.

Però els reptes com aquest "només poden conduir a moments eureka", assenyala Zuckerberg.

Notícies relacionades

En el futur Zuckerberg espera desenvolupar una aplicació d'Android per a Jarvis i connectar-la a més aparells i habitacions a casa seva.

"El meu objectiu és aprendre sobre l'estat de la intel·ligència artificial. En què hem anat més enllà del que la gent es pensa i en què encara ens falta molt camí per recórrer", assegura Zuckerberg.