LLUITA CONTRA EL FRAU DE LES MULTINACIONALS

Campanya d'Oxfam Intermón contra l'#EscaqueigFiscal

Una càmera oculta en un bar i un cambrer que cobra als clients la consumició anterior no abonada expliquen amb humor un problema molt seriós

Oxfam Intermón anima a lluitar contra l’#EscaqueoFiscal. / periodico

2
Es llegeix en minuts

En ple auge per la polèmica mundial dels 'papers de Panamà'Oxfam Intermón acaba de llançar una campanya a les xarxes que incideix també contra el frau fiscal de les multinacionals'¿Pagaries 20 euros per una canya?' és el lema del vídeo que, des d'aquest dimecres ja corre per Youtube i Twitter amb l'etiqueta #EscaqueigFiscal.

Gravat com una càmera oculta en un bar s'observa la reacció de sorpresa i incredulitat quan el cambrer els diu als clients que els vol cobrar una suma desorbitada per un parell de refrescos. No, la inflació no s'ha disparat, és la nova campanya de l'oenagé contra el frau fiscal de les grans companyies. "Admet-ho: ets un pringat. Mentre tu pagues els teus impostos, les multinacionals s'escaquegen de pagar el que els toca. I no passa res", diu el cambrer de la cinta que fa comprendre als clients la "metàfora" del compte del bar.

Oxfam vol "impulsar a Espanya una llei contra l'evasió i elusió fiscal" com contra el "secretisme financer i obligar les companyies a informar sobre on operen i quins impostos paguen". I anima els usuaris que firmin la seva petició.

REACCIONS INDIGNADES

"És totalment injust", "No em surt dels ous pagar-te una cosa que no he consumit jo", "Això és una vergonya, no ho pagaré perquè no em surt dels ous", "Vagi a buscar el que no ha pagat, el que s'ha escaquejat que és un fill de puta per haver-se pirat, però no em menjaré el marró d'altres", són algunes de les declaracions dels consumidors indignats.

"Quan un client no paga la seva consumició en un bar, hem de quadrar la caixa entre tots. Els 'papers de Panamá' demostren que això és el que passa quan les grans empreses evadeixen impostos cap a paradisos fiscals. Si no dubtes a reaccionar davant una situació injusta com aquesta, ¿per què no t'indigna pagar l'escaqueig fiscal de les grans multinacionals?", pregunta Oxfam Intermón.

INVERSIÓ EN PARADISOS FISCALS

Segons explica l'organització només "62 persones posseeixen la mateixa riquesa que els 3.600 milions de persones més pobres del món. La inversió des d'Espanya cap a paradisos fiscals va créixer un 2.000% l'últim any. El nostre país inverteix més a les Illes Caiman que el Regne Unit, França i Alemanya juntes".

Notícies relacionades

L'oenagé convida a llegir el seu informe a tots aquells indignats amb aquestes dades i amb un model econòmic que beneficia l'1% de la població.

Posar fi als paradisos fiscals suposaria a Espanya, segons l'organització, abaratir la universitat pública, més recursos per a les persones que no tenen cap ingrés o més beques de menjador. ¿I a la resta del món? Doncs garantir serveis bàsics com l'aigua corrent a totes les cases de la República Dominicana o carreteres a Uganda.