substitutius de tampons i compreses d'un sol ús

Així són els mètodes alternatius per a la menstruació que proposa la CUP

Les copes menstruals, les esponges marines i les compreses de tela s'han convertit en una opció econòmica i ecològica per a moltes dones

copa

copa / Violeta Palazon

1
Es llegeix en minuts
GEMMA FONTSECA / BARCELONA

Moltes veus reclamen des de fa temps una reducció de l'IVA sobre tampons i compreses. A Espanya, no es consideren productes de primera necessitat, així que se'ls aplica un gravamen alt.

La CUP de Manresa ha causat un gran enrenou a l'advertir que aquest dijous presenta en el ple municipal d'ajuntament una proposta per substituir les compreses i els tampons per mètodes alternatius

Segurament, molta gent es preguntarà, ¿què són les copes menstruals, les esponges marines i les compreses de tela? Aquí teniu la resposta.

UN RECIPIENT DURADOR

La copa menstrual és una copa en forma de campana de goma (làtex), silicona o plàstic quirúrgic, que s'adapta a les parets vaginals sense que molesti o es noti. És reutilitzable i pot durar al voltant de 10 anys amb el manteniment adequat. Un altre dels avantatges és que es pot fer servir durant 12 hores seguides, en contra de les 8 hores màximes que es pot tenir un tampó, si bé sempre en funció del flux que tinguis. Es poden treure i posar tantes vegades com es vulgui, esbandint-se, això sí, prèviament amb aigua i sabó de ph neutre.

Una vegada finalitzat el període, s'esterilitza amb aigua bullint i es guarda en una bossa fins a la següent menstruació. Segons els experts, aquest mètode té beneficis econòmics, ecològics i, sobretot, higiènics.

ESPONGES MARINES, PER A QUALSEVOL ÚS

Com passa amb la copa menstrual, les esponges marines són una alternativa semblant al tampó. Són econòmiques, duren de 6 a 12 mesos i només s'han de netejar després de cada ús. Per introduir-la, es mulla amb aigua i s'escorre una mica perquè no gotegi. La inserció vaginal és semblant a la d'un tampó.

Com en el cas de la copa menstrual i els tampons, no s'hauria de notar que es porta posada. Si és així, l'ideal és retallar-la una mica per aconseguir una mida confortable. El seu ús màxim, però, és menor, de 3 o 4 hores.

TORNAR AL PASSAT

Notícies relacionades

L'últim mètode proposat per la CUP és tan senzill com antic: l'utilitzaven els nostres avantpassats. Compreses de tela que, una vegada usades, es netegen a mà o a màquina amb aigua i sabó neutre, i s'espera que estiguin completament seques.

L'aspecte negatiu, com ja els passava a les nostres àvies, és el d'una compresa d'un sol ús: no amaga el flux menstrual.

Temes:

CUP