LA XARXA SOCIAL COMPLEIX 10 ANYS

¿Com protegir-se d'un trol a Twitter?

Cinc consells per evitar el ciberassetjament d'aquests perfils

twitterafp

twitterafp

1
Es llegeix en minuts
XAVIER OLIVA / BARCELONA

Els trols a Twitter s'han convertit en un dels fenòmens negatius que ha portat aquesta xarxa social, que aquest 21 de març compleix 10 anys. Són molts els famosos que han patit l'atac d'aquest tipus d'usuaris a les xarxes socials, com Paz Padilla, que va denunciar fa pocs dies el seu cas. Aquests usuaris s'emmascaren darrere un perfil fals per ofendre i assetjar cibernèticament les persones.

Però aquest ciberassetjament es pot parar, i pot ser denunciat a la policia que, en la majoria de casos acaba resolent el problema. Jordi Valls, professor col·laborador de la UOC i expert en Twitter, conjuntament amb Maria José Pilfarré de la mateixa universitat i professora de dret penal, apunten cinc consells per evitar aquest tipus d'assetjament.

1. No  seguir el joc de l'assetjador. La seva activitat necessita d'interacció amb la víctima per poder pressionar i insistir en la seva tasca.

2.  Retuitejar els missatges ofensius a algun dels comptes de la policia, tant de Mossos d'Esquadra (@mossos.cat) com a Policia Nacional (@policia).

3. Bloquejar al trol, ja que així es deixa de rebre activitat d'aquest usuari.

4. Denunciar a Twitter el cas d'assetjament. No obstant, la xarxa social només pot tancar el compte d'aquest usuari amb una ordre judicial.

5. Si tot l'anterior no funciona, s'ha de denunciar el cas davant la Policia o Mossos d'Esquadra que tenen departaments especialitzats. A més, existeix una adreça de correu electrònic que ofereix la Generalitat de Catalunya: internetsegura@gencat.cat.

CIBERASSETJAMENT DE MOLTS TIPUS

No només existeix l'assetjament dels trols, també es produeixen activitats de violència de gènere o 'bully' a través de xarxes socials.

En el cas de la violència de gènere, són moltes les dones que pateixen l'assetjament dels seus maltractadors, en la majoria de casos amenaçant la seva intimitat, i la seva integritat física a través de les xarxes socials.

Notícies relacionades

En el cas de l'assetjament infantil, moltes víctimes són humiliades i insultades a través de les xarxes, que porten l'assetjament un pas més enllà.

Els especialistes recomanen denunciar qualsevol tipus d'assetjament en xarxes socials.