TRADICIÓ I CIBERACTIVISME

La 'Bonfire Night' recorda l'intent fallit de volar el Parlament britànic per Guy Fawkes

Anonymous també celebra el 5 de novembre revelant dades de suposats membres del Ku Klux Klan

Una persona disfressada de Guy Fawkes el passat Halloween a Nova York. 

Una persona disfressada de Guy Fawkes el passat Halloween a Nova York.  / CARLO ALLEGRI (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

¿Perquè cada 5 de novembre Guy Fawkes i V de Vendetta es converteixen en 'trending topic' a Twitter? Cada 5 de novembre se celebra la festivitat de 'Bonfire Night' on es commemora l'aniversari de l'intent fallit d'atemptar contra el Parlament britànic en l'anomenada 'Conspiració de la Pólvora'.

El 1604, un grup de catòlics anglesos de províncies, encapçalats pel revolucionari Guy Fawkes, van idear un pla per matar el rei Jacob I, la seva família i bona part de l'aristocràcia protestant. ¿Com? Volant el palau de Westminister amb 36 barrils plens de pólvora. ¿El seu pla? Que aquest fos el detonant per a una rebel·lió a les Midlands. El govern va descobrir a temps la conjura i va detenir tots els conspiradors. La majoria d'ells van ser executats. En la 'Bonfire Night' se celebra el fracàs d'aquest complot amb fogueres i focs artificials.

Del còmic al ciberactivisme

Fawkes és conegut popularment pel còmic d'Alan Moore 'V de Vendetta' i per la seva posterior adaptació a la gran pantalla del director James McTeigue. Aquest personatge s'ha convertit en un símbol de la revolució a nivell mundial. La màscara que llueix el protagonista a la pel·lícula s'utilitza habitualment en manifestacions que van des de les protestes d'estudiants a Hong Kong a les revolucions que van iniciar la Primavera Àrab.

Notícies relacionades

Però si un grup s'ha fet famós amb la cara del conspirador britànic ha sigut el col·lectiu 'hacker' Anonymous. Per celebrar aquesta data, la xarxa activistes informàtics acostuma a realitzar accions on denuncien o ataquen virtualment alguna entitat que creuen que atempta contra la justícia. Aquest any el grup ha revelat la identitat i informació de contacte de mil suposats membres del Ku Klux Clan