Juncker, Schulz, Tsipras, Keller i Verhofstadt, els candidats dels partits per presidir la Comissió Europea

L'exprimer ministre de Luxemburg i el socialdemòcrata alemany són els aspirants amb més possibilitats

La líder de la candidatura Green-EFA, Ska Keller, vota per correu a la ciutat de Berlín. / HAUKE-CHRISTIAN DITTICH / EFE

La líder de la candidatura Green-EFA, Ska Keller, vota per correu a la ciutat de Berlín.
El líder del partit ’Alliance of Liberals and Democrats for Europe’ (ALDE), Guy Verhofstadt, vota a Bèlgica.
Candidat del partit social demòcrata, Martin Schulz, vota a Alemanya.
El líder del partit grec ’Left’, Alexis Tsipras, vota a Atenes.

/

1
Es llegeix en minuts

Els cinc candidats a presidir la Comissió Europea són l'exprimer ministre de Luxemburg Jean-Claude Juncker, per part del PPE; el socialdemòcrata Martin Schulz, el liberal Guy Verhofstadt, el líder de la Syriza grega, Alexis Tsipras i l'alemanya Ska Keller, d'Els Verds.

Els partits polítics han mirat de mobilitzar els ciutadans per a aquestes eleccions europees amb la promesa que el seu vot servirà per elegir el pròxim president de la Comissió Europea i, encara que en la pràctica els Governs poden optar per algú diferent, la majoria de les forces polítiques han revelat per endavant a qui proposa per al lloc.

En principi, els vots al PP són suports al candidat del PPE, l'exprimer ministre de Luxemburg Jean-Claude Juncker, i els del PSOE al socialdemòcrata alemany Martin Schulz. Tots dos són, en teoria, els dos candidats amb més possibilitats i amb els suports més clars.

El destí teòric dels vots no està tan clar en altres candidatures, especialment en les de coalició. Com en altres europees, els nacionalistes de CiUPNB i CC concorren junts a aquestes eleccions, amb el nom de Coalició per Europa. PNB i CC fan campanya pel candidat liberal, l'exprimer ministre belga Guy Verhofstadt, i seran del Grup Liberal a l'Eurocambra, igual que Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), el soci majoritari de CiU.

En canvi, el seu soci, Unió Democràtica de Catalunya (UDC), forma part de la família europea del PPE i del seu grup a l'Eurocambra, encara que es resisteix a recolzar Juncker després d'haver-lo recolzat al Congrés del PPE.

Notícies relacionades

Pel que fa a Esquerra PluralIU i Anova recolzen Alexis Tsipras, el líder de la Syriza grega, però Ernest Urtasun, candidat d'ICV i tercer de la llista, s'incorporarà al grup d'Els Verds, la candidata dels quals és l'alemanya Ska Keller.

També són suports a Keller els vots dirigits a ERC i a la coalició Els Pobles Decideixen (EH Bildu i BNG) i els de Primavera Europea, la coalició formada per Equo i Compromís --que segons el CIS no obtindrà escó--. En canvi, els vots a Podem --un escó, segons el CIS--, són suports a Syriza.