EN EL LLINDAR DEL CANVI

Espanya busca obrir la porta prohibida

Espanya surt aquest dilluns al Parken de Copenhaguen a disputar un partit clau. Luis Enrique necessita creuar la porta prohibida dels vuitens de final per donar credibilitat i futur al projecte de regeneració de la seva selecció

A1-116086840.jpg

A1-116086840.jpg / JONATHAN NACKSTRAND/AFP (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Fa gairebé una dècada que aquesta porta està tancada per a Espanya, una selecció que s’ha mogut pels baixos fons dels grans tornejos, mirada de mala gana pels altres, incapaç com va ser de defensar amb dignitat la corona que va guanyar a l’Eurocopa del 2012. Des d’aleshores, el no-res.

Al rejovenit grup de Luis Enrique li toca aquest dilluns a Copenhaguen trobar la clau, perduda ja fa anys, per derrotar Croàcia, una selecció que ja està en la recta final de la seva gloriosa època, i obrir la porta que li permeti deixar aquest desert deshabitat. Al Parken Stadium de la capital danesa es disputarà un conflicte realment generacional. Uns que volen arribar i uns altres que estan de tornada.

Territori desconegut

Una Espanya que ha fet de l’atac una manera d’entendre la vida futbolística. I una Croàcia amb un ofici que s’ha convertit en un passaport cap a l’èxit, més pendent del seu passat que del futur que li queda per davant. Un partit que col·loca el grup de Luis Enrique en el llindar del canvi.

«¿Una paraula per definir les meves sensacions? Confiança, confiança al màxim»

Luis Enrique, seleccionador espanyol

Si guanya trepitjarà un territori desconegut en les tres últimes cites: vba caure en la primera fase del Mundial de Brasil 2014, era eliminada en els vuitens de final de l’Eurocopa de França 2016 per Itàlia, idèntic límit amb què va topar en el Mundial 2018 davant Rússia, l’amfitriona.

«¿Una paraula per definir les meves sensacions? Confiança, confiança al màxim», gairebé va cridar Luis Enrique, que prepara amb el seu tradicional optimisme «la segona final del torneig». En la primera, la seva selecció va resoldre el ‘match ball’ amb un contundent 0-5 a Eslovàquia que li va permetre pujar a l’avió camí de Copenhaguen, la ciutat que, potser, determinarà el seu futur immediat.

Els jugadors de la selecció sotmeten Morata i Pedri al passadís a Copenhaguen / WOLFGANG RATTAY / AFP

«Plus d’energia»

«Plus d’energia» Hi ha partits que marquen, en realitat, la projecció d’una generació de jugadors. A Croàcia encara resisteixen, liderats pel màgic Modric, 13 jugadors que van ser subcampions del món fa tres anys.

A Espanya, no obstant, només hi ha sis supervivents d’aquella cita, cosa que prova la veritable magnitud de la revolució empresa per Luis Enrique, un tècnic tan valent que va prescindir dels jugadors del Madrid, sense tremolar-li el pols per deixar Ramos, el capità, a casa. Va jugar sense xarxa davant Eslovàquia i li va sortir bé.

«No, no ha canviat res. Jo vaig veure la mateixa actitud que contra Suècia, quan vam crear 10 ocasions clares, o Polònia. El que et dona un resultat d’aquesta contundència és un plus d’energia i confiança, que li ve molt bé a l’equip. Això és lògic», va admetre el seleccionador, que no va voler donar pistes sobre si repetirà l’onze que va golejar els eslovacs o introduirà canvis. «Qualsevol dels 24 em dona garanties per jugar uns vuitens de final i ho dic des de la més absoluta honestedat», va remarcar.

Acompanyar Morata

Notícies relacionades

Acompanyar MorataEn els tres primers partits, Luis Enrique ha exercit d’entrenador i, sobretot, de psicòleg, una tasca que correspon oficialment a Joaquín Valdés, l’especialista que l’acompanya sempre a la banqueta.

«La situació és tan greu que s’ha de posar en mans de la policia perquè és un delicte greu. Insultar els familiars de Morata és un delicte»

Luis Enrique, seleccionador espanyol

A l’asturià se li va amuntegar la feina en la gestió de la falta de gol, afegida a les crítiques, que han sobrepassat tots els límits, cap a Morata, amenaçat tant ell com la seva família. Fins i tot de mort, com va revelar el davanter de la Juventuts en una entrevista concedida a la cadena COPE. «La situació és tan greu que s’ha de posar en mans de la policia perquè és un delicte greu. Insultar els familiars de Morata és un delicte», va sentenciar el tècnic.