Eurocopa 2021

Els pilars de la bonica Itàlia

  • L’‘azzurra’, absent en l’últim Mundial de Rússia, és l’única semifinalista del torneig que ha guanyat els cinc partits.

  • El cap Mancini encadena 32 partits sense caure en una selecció que ha canviat la seva mentalitat i pretén emular l’estil que va portar ‘la Roja’ als seus èxits més grans.

A1-117024793.jpg

A1-117024793.jpg / JUSTIN TALLIS / AFP (AFP)

5
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

El 10 de setembre del 2018 va canviar tot. Itàlia va caure davant Portugal a la Lliga de les Nacions (1-0) i Roberto Mancini, el tècnic elegit per oblidar la humiliació que va suposar quedar fora del Mundial de Rússia, va prendre una decisió clau. Adeu al 4-4-2, benvinguts al 4-3-3. Des d’aleshores, l’‘azzurra’ suma 32 partits sense caure i 13 victòries consecutives. Aquest dimarts creuaran els seus camins a Londres la nova Espanya i la nova Itàlia, aquest bloc atractiu i sòlid inspirat en l’antiga ‘la Roja’ d’Iniesta, Xavi i Busquets, l’últim supervivent del cicle daurat.

GIANLUIGI DONNARUMMA

Porter. 22 anys. A punt de firmar pel PSG.

Després de 176 partits i més de dues dècades sota els pals d’Itàlia, ja tocava veure un porter diferent a l’‘azzurra’. Buffon va cedir el testimoni a un altre Gianluigi, el gegant Donnarumma, que va arribar al torneig sense equip una vegada alliberat del Milan. Als seus 22 anys, el porter ha exhibit la seva fiabilitat i apunta al PSG. Es va especular amb el seu fitxatge pel Barça, però Mino Raiola sempre mira cap a la cartera més plena. Es parla d’un contracte de cinc anys i 12 milions per temporada. 

«Som un grup extraordinari, un equip que mai es rendeix. Volem donar una alegria a tot Itàlia»

Donnarumma / Porter d’Itàlia

Els èxits d’Itàlia han arribat sempre acompanyats de grans porters, com va ocórrer amb Dino Zoff o el mateix Buffon. A quarts es va lluir davant De Bruyne i aquest dimarts confia a tancar amb clau. Donnarumma va destacar des de petit. El seu oncle Enrico, també exporter, va començar a formar-lo en els camps de terra napolitans. Els grans del país es van barallar per ell i va acabar al Milan. Allà va debutar amb 16 anys.

El Madrid el va tenir a la seva agenda abans de fitxar Courtois, però va seguir a Itàlia. Després d’una primera renovació tortuosa amb el Milan ja no n’hi va haver una segona. Al maig va quedar lliure i ara brilla amb l’‘azzurra’. «Som un grup extraordinari, un equip que mai es rendeix. Volem donar una alegria a tot Itàlia», proclama el guardià.

LEONARDO BONUCCI

Central. 34 anys. Juventus

El 2012 van intentar atracar-lo a punta de pistola. Va reaccionar clavant un cop de puny a la cara al lladre i perseguint-lo pels carrers de Torí. Sobre la gespa mostra el mateix caràcter. Leonardo Bonucci (Viterbo, 34 anys) és el millor defensa de l’‘azzurra’. Al seu costat hi haurà Giorgio Chiellini, company de mil batalles en la Juventus i en la selecció. Entre els dos titans sumen 100 anys i 217 partits amb l’absoluta. 

«La final del 2012 ens va deixar un sabor negatiu. Va ser un resultat just. Ara ens espera un partit obert. Arribem amb molta passió i humilitat»

Bonucci / Central d’Itàlia

Mentre que Chiellini, llicenciat en Economia, disfruta portant la batalla al fang, Bonucci és més polit i eficient en la sortida de la pilota. Tots dos són els únics supervivents de la humiliant final del 2012, quan Espanya va apallissar Itàlia per 4-0 a Kíev. D’aquella mítica BBC es va acomiadar Barzagli, un altre exjugador de la Juventus. 

A Morata l’espera un dur enfrontament amb els seus companys. Aquest dilluns van tocar les carícies. «És un gran pare, un gran davanter i un gran amic. Un davanter total perquè aporta moltes coses», va reflexionar Bonucci, que va recordar els últims xocs amb ‘la Roja’: «La final del 2012 ens va deixar un sabor negatiu. Va ser un resultat just. El 2016 va canviar tot. Ara ens espera un partit obert. Arribem amb molta passió i humilitat». 

JORGINHO

Migcampista. 29 anys. Chelsea

Cinc setmanes després de proclamar-se campió d’Europa amb el Chelsea, Jorginho mira cap a un altre títol continental. El migcampista (Imbituba, Brasil, 29 anys) és la brúixola, l’home orquestra, el Busquets d’Itàlia. Juntament amb Verratti i Barella com a interiors conformen un trio de centrecampistes genial que s’entén de meravella. 

«Sempre vaig veure com una cosa llunyana la selecció brasilera. Itàlia em va obrir les seves portes i no vaig poder tancar-les»

Jorginho / Migcampista d’Itàlia

Nascut a l’estat de Santa Caterina, Jorginho se’n va anar a viure amb la seva família a Itàlia el 2007. Va començar als juvenils de l’Hellas Verona i el 2014 va fitxar pel Nàpols. Llavors va sorgir el debat sobre la seva nacionalitat. Ara podria estar a la Copa Amèrica, però va elegir Itàlia. «Sempre vaig veure com a una cosa llunyana la ‘canarinha’, ja que mai vaig jugar al Brasil com a professional. Itàlia em va obrir les seves portes i no vaig poder tancar-les», confessa. 

Va ser campió de l’Europa League el 2019 i de la Champions aquest any, formant part de l’onze ideal del torneig en les dues ocasions. Especialista en llançar penals, se l’ha relacionat fins i tot amb la Pilota d’Or. «No penso en això. Tot el que passa és el resultat del teu treball. Guanyar juntament amb els meus companys i amics és millor que guanyar individualment». 

LORENZO INSIGNE

Extrem. 30 anys. Nàpols

Seguint la columna vertebral creada amb Donnarumma, Bonucci i Jorginho, el lògic seria concloure-la amb l’ariet. Però més enllà d’Immobile, el perill més gran d’Itàlia en l’atac passa per les botes de Lorenzo Insigne, un extrem de 30 anys capaç de qualsevol cosa amb la pilota als peus.

Amb el seu 1,63 d’altura, Insigne apareix sempre en les llistes de futbolistes més baixets. També podria integrar qualsevol recopilació dels jugadors més perillosos i desequilibrants. El seu golàs davant Bèlgica, amb aquell xut amb rosca que tant li agrada, va suposar l’emoció definitiva. 

«És el millor moment de la meva carrera, mai m’he divertit tant»

Insigne / Extrem d’Itàlia

Notícies relacionades

Aquell xaval que no volia anar a l’escola i s’aixecava a les sis del matí per treballar al mercat ambulant brilla ara amb la selecció. Portar el 10 de l’‘azzura’ sempre pesa. Aquest dorsal el van lluir Baggio, Del Piero o Totti.

El llistó és molt alt, però Insigne ha prolongat a l’Euro la seva gran temporada amb el Nàpols (19 gols, 11 assistències). «És el millor moment de la meva carrera, mai m’he divertit tant», afirma l’extrem, que porta tatuada una enorme cara de Maradona a la cuixa.   

Temes:

Eurocopa 2021