ANÀLISI TÀCTICA

Les tres claus del Suïssa-Espanya

L’equip de Luis Enrique va rematar més vegades en la pròrroga (17) que en els 90 minuts (10), però el desencert el porta al càstig dels penals

2
Joan Domènech

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

1. Empat de rebot

Fins i tot la dosi d’atzar va resultar equitativa en un partit inesperadament equilibrat. Va guanyar Espanya en tots els paràmetres del joc, particularment en els constructius, però no va poder certificar la superioritat fins als penals. De rebot va marcar Alba amb el xut que va desviar Zakaria i de rebot va igualar Shaqiri després d’una pilota que va desviar Laporte al cos de Pau Torres i va caure als peus de Freuler.

Un marcador lleig per al formidable desplegament dels dos equips, especialment commovedor dels suïssos a partir de l’expulsió de Freuler (m. 78), amb l’afegit de la pròrroga. L’equip de Petkovic va acabar tancat dins l’àrea per aguantar agònicament fins a la loteria dels penals, quan el partit era una muntanya inabordable.

Suïssa estava viva quan perdia en el primer temps (4-3 en rematades, 4-3 en córners), va empitjorar els números quan va millorar el seu joc i va empatar (5-7 en xuts, 5-3 en córners) en el segon temps i es va enfonsar en el temps suplementari (0-17 en xuts, 0-7 en córners).

O sigui, Espanya va rematar més en la pròrroga (17 vegades) que en tot el partit (10). Va augmentar la possessió (70-30%) i va provocar més córners i, no obstant, va ser llavors quan Unai Simón va fer la primera parada.

2. Defensar lluny de casa

Els dos equips van voler jugar des de darrere i tots dos van intentar pressionar davant. El replegament suís va acabar arribant perquè no tancava bé els espais quan els centrals espanyols aconseguien connectar amb Busquets i Pedri. La pressió d’Espanya va ser millor i va saber forçar que fos Sommer, el porter, qui xutés la pilota moltes vegades. Suïssa va saber triangular bé sense arribar a l’àrea. I menys encara a partir de l’expulsió de Freuler (m. 78), amb l’afegit de la pròrroga. L’equip de Petkovic va acabar tancat a l’àrea per aguantar fins a la loteria dels penals.

3. Tenir cura de l’estratègia

Espanya té un catàleg de jugades en els córners. Ho va ensenyar amb llançaments i accions variades en cadascun, en curt i en llarg. Va marcar en el primer gràcies a la fortuna amb el xut d’Alba que va desviar Zakaria. Suïssa va crear perill des de la cantonada per una altra virtut: els bons llançaments de Shaqiri i el poder físic dels seus rematadors. Però tampoc van encertar. Entre els dos equips van picar 22 córners (9 i 13) i no en van aprofitar cap. Aquest cop. Però és una arma valuosa. Igual que l’execució dels penals quan la situació arriba al límit.