ELS QUARTS DE FINAL DE L’EUROCOPA

Eurocopa 2021: Pickford exorcitza els fantasmes de la porteria anglesa

  • El porter de l’Everton emula el mític Gordon Banks en el Mundial del 66 a l’encadenar quatre partits amb la porteria a zero

  • La fiabilitat defensiva dels ‘pross’ ha impulsat una selecció que surt com a clara favorita davant Ucraïna per arribar a les semifinals

Eurocopa 2021: Pickford exorcitza els fantasmes de la porteria anglesa

AFP / Justin Tallis

4
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Anglaterra ho té tot per ser per primera vegada campiona d’Europa. Un equip jove però experimentat, una dinàmica guanyadora, un rival assequible aquest dissabte a quarts (Ucraïna, la pitjor tercera classificada) i en semifinals, gairebé tots els seus partits a Londres... Per tenir té fins i tot porter, que no deixa de ser una cosa nova en una selecció que fa dues dècades, des de la retirada de David Seaman, que intenta trobar un inquilí estable per a una porteria amb aura de maleïda. Jordan Pickford, el porter de l’Everton, sembla disposat a exorcitzar vells fantasmes a base de ‘clean sheets’: quatre partits sense encaixar gols que el situen ja a l’altura del mític Gordon Banks en el Mundial de 1966, l’únic títol dels ‘Three Lions’, aconseguit precisament al vell Wembley.

La llista negra

David ‘Calamity’ James, Scott Carson, Paul Robinson, Rob Green i fins i tot Joe Hart... A cada porter anglès dels últims 20 anys l’ha acabat acompanyant una llegenda negra d’errors grotescos i fracassos sonats que posava en el punt de mira qui ocupava el lloc. Aquesta vegada, en canvi, els focus estan per exemple en Harry Kane, que amb el seu gol a Alemanya es va espolsar la pressió mediàtica que Pickford ha aconseguit treure’s de sobre.

La falta d’efectivitat dels davanters l’ha compensat amb una seguretat gairebé inesperada, vistos els precedents. Especialment aplaudida va ser la seva actuació de quarts, amb sengles parades a Werner i Havertz i, sobretot, el mà a mà amb Müller en què es va engegantir davant el germànic, que va xutar fora quan ja es cantava l’1-1. «Va ser un bon partit per mi, hi vaig ser quan Anglaterra em necessitava, parant quan tocava fer-ho», es va felicitar el porter. «Però no vaig ser només jo, vam ser els onze. Tothom està treballant molt per aconseguir aquestes porteries a zero, que en els tornejos resulta clau».

La condemna de Guardiola a Hart

Pickford va aterrar a la selecció rellevant un Joe Hart a qui Pep Guardiola va mostrar la porta del Manchester City el 2016 amb no poca polèmica a Anglaterra. Gareth Southgate també va optar pel canvi en els ‘pross’ i va apostar pel llavors jove porter del Sunderland. Alguns li van retreure que era massa baix (1,85) i que valorava en excés el seu joc amb els peus. Però el Mundial de Rússia del 2018 li va donar la raó al seleccionador. Malgrat començar amb només tres internacionalitats, Pickford va quallar un gran torneig. Aturar el penal decisiu a Carlos Bacca per passar a quarts el va acabar de consagrar en un país turmentat per les tandes de penals.

Amb tot, mantenir el seu estatus en aquesta Eurocopa no ha sigut fàcil. Va començar la temporada lesionant de gravetat el defensa del Liverpool Virgil van Dijk, cosa que li va costar insults i fins i tot amenaces de mort a les xarxes socials. Carlo Ancelotti va arribar a treure-li la titularitat a l’Everton en alguns partits, en part per atenuar la polèmica de la lesió però també perquè el seu rendiment no estava sent el millor. Fins i tot Seaman va posar sobre la taula al març l’opció de canviar de cavall i apostar per Dean Henderson quan aquest va aconseguir regularitat a la porteria de l’United. «Crec que Henderson serà una amenaça per a Pickford. Jugar en un gran club t’aporta molta experiència, et mostra si pots afrontar o no la pressió».

La confiança de Southgate

Una lesió el va privar d’una finestra internacional i Nick Pope, del Burnley, va presentar la seva candidatura a la titularitat amb actuacions solvents. Per sort per a Pickford, Southgate va mantenir la seva aposta. I ho continuarà fent aquest dissabte a Roma, l’únic partit del torneig que Anglaterra jugarà lluny de casa, i sense aficionats anglesos a les grades després del veto del govern italià a la variant delta de la Covid.

Notícies relacionades

Llegendes del futbol anglès lloen l’actual guardià. «Té el control de la defensa, els aporta confiança, surt a rebutjar amb els punys... Tot això em diu que controla el partit», analitza una llegenda sota els pals com Peter Shilton. «El que més m’agrada d’ell és la seva calma –afegeix Rio Ferdinand–. L’han criticat molt amb la samarreta de l’Everton, però està creixent».

Paternitat i teràpia

Un creixement que el mateix porter atribueix a la seva paternitat, però també al seu treball amb un psicòleg: «Quan ets futbolista professional i jugador d’Anglaterra has d’estar preparat per a les crítiques. Es tracta de madurar dia a dia i mirar de ser el millor Jordan Pickford que puc ser. Això és tot el que puc fer». Sobretot a partir d’ara, perquè un error fatal portaria al divan tot un país.