LES CARES DE LA DESFETA FRANCESA

Mbappé, diana sense dianes

La joia francesa es va acomiadar de la seva primera Eurocopa sense marcar i després de fallar el penal decisiu. És un dels més assenyalats per la desfeta, junt amb Lenglet i un Deschamps molt qüestionat.

Mbappé, diana sense dianes

EFE / IAN LANGSDON

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La victòria té cent pares i la derrota és òrfena». La frase, atribuïda a Napoleó, sobrevolava aquest dimarts de cendra a França, mentre es buscaven responsables de la patacada de la campiona del món. La unànime favorita de l’Eurocopa se’n va anar a la primera de canvi, eliminada per la modesta suïssa. A l’hora de buscar-ne culpables n’hi havia de tots colors: des de Lenglet a Deschamps, passant per Pogba. Però, sobretot, la premsa francesa assenyalava Mbappé

«El 28 de juny del 2021 serà necessàriament un abans i un després per a Mbappé», sentenciava L’Équipe. «La seva fallada va precipitar l’eliminació de França. La desil·lusió és terrible». El nen prodigi del futbol francès i el somni de Florentino Pérez acomiada un any nefast en què no només s’ha quedat una vegada més sense l’anhelada Champions, sinó que a més de no guanyar ni la Lliga francesa, ha marxat de la seva primera Eurocopa sense marcar, després de fallar el penal decisiu. «La tristesa és immensa després d’aquesta eliminació, no vam poder aconseguir el nostre objectiu. Estic desolat pel penal. Volia ajudar l’equip, però vaig fracassar», es va lamentar amb amargor a les xarxes l’estrella del PSG, que tan sols ha aconseguit un gol en els seus últims 10 partits amb la samarreta bleu. 

«Mbappé està profundament trist», va explicar Deschamps, que va quedar també en dubte. Malgrat l’elenc que tenia a les seves files el seu equip, amb prou feines va tenir 20 minuts de bon futbol a l’Eurocopa, els que van portar del 0-1 al 3-1 contra Suïssa, abans de desaprofitar una renda que semblava definitiva davant Suïssa. El seleccionador, que havia retirat el veto a Benzema per a aquest torneig, no va saber esprémer el potencial de la plantilla que comptava entre les seves files. 

L’aposta per Lenglet i els tres centrals li va sortir malament, després que el central blaugrana sumés una altra taca en un any per oblidar. «Els campions del món s’han aburgesat», remarcava Le Parisien, que considerava que «no mereixien anar més lluny». Després de la vergonyant eliminació, Deschamps va evitar aclarir si es veu amb forces per continuar o seguirà els passos de Frank de Boer, que ja ha decidit renunciar a la banqueta dels Països Baixos. Noël Le Graët, president de la federació francesa, va explicar que parlaria amb calma amb el tècnic, tot i que va donar a entendre que si és per ell el lloc de l’entrenador no corre risc. «No, crec que no. No s’han de confondre les coses, necessitem parlar», va apuntar Le Graët davant els mitjans. «Li tinc molt carinyo i conec les vicissituds del futbol, com tots vosaltres».

El seleccionador francès, que havia entrat a les últimes finals del Mundial i de l’Eurocopa, té contracte fins després de la cita mundialista de Qatar-2022. 

Notícies relacionades

L’ombra de Zidane

El nom de Zinedine Zidane, sense equip després d’acomiadar-se de nou la francesa del Madrid, torna a sonar amb força com el seu successor sigui abans o després de la defensa del tron planetari. Deschamps, que va ser company de vestidor en aquella França que va encadenar el Mundial-1998 i l’Eurocopa-2000, ja ha dit en diverses ocasions aquest any que Zizou «és probable que algun dia em pugui succeir a la banqueta».