POLÈMICA EN L’ALEMANYA-HONGRIA

Un activista mostra la bandera de l’arc de Sant Martí durant l’himne hongarès a la gespa de l’Allianz Arena

  • Munic es tenyeix d’arc de Sant Martí i la UEFA també, tot i que manté el veto i ataca el «populisme»

  • «Nosaltres no volem ser utilitzats en accions populistes», assesta Ceferin, president de la UEFA

  • L’Eurocambra penjarà la bandera LGTBI en plena polèmica per la llei d’Hongria i la reacció de la UEFA.

A1-115681435.jpg

A1-115681435.jpg / MATTHIAS HANGST (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La UEFA ha tenyit d’arc de Sant Martí el seu emblema a les xarxes socials per intentar desmarcar-se de les crítiques al veto a il·luminar l’estadi de Munic amb la bandera LGTBI durant l’Alemanya-Hongria. Un activista ha saltat a la gespa de l’Allianz Arena i ha mostrat la bandera arc de Sant Martí durant l’himne hongarès.

«Nosaltres no volem ser utilitzats en accions populistes», va afirmar el president de la UEFA, Aleksander Ceferin, al diari alemany ‘Die Welt’ abans del polèmic partit. «A causa de la popularitat del futbol, la gent intenta sovint abusar de les associacions esportives amb les seves pròpies finalitats». 

«Algunes persones han interpretat la decisió de la UEFA com a política. Al contrari, la petició en si mateixa era política, vinculada a la presència de la selecció d’Hongria a l’estadi per al partit contra Alemanya. Per la UEFA, l’arc de Sant Martí no és un símbol polític, sinó una mostra del nostre ferm compromís amb la diversitat i una societat inclusiva», va assenyalar hores abans la UEFA a les xarxes.

‘Efecte Streisand’

La UEFA va viure aquest dimarts una nova mostra de l’efecte Streisand: en l’era d’internet, quan intentes prohibir alguna cosa, l’únic que aconsegueixes és donar-li més difusió. Després de denegar que l’Allianz Arena de Munic s’il·luminés amb els colors de la bandera LGTBI durant l’Alemanya-Hongria d’aquest dimecres a la nit, el que va aconseguir és que es fes viral el veto a la iniciativa. Dieter Reiter, alcalde de la ciutat alemanya que havia llançat aquesta proposta, va lamentar la traveta al que volia ser una audaç resposta a la llei aprovada recentment a Hongria per restringir l’accés dels joves a informació sobre l’homosexualitat.

L’Eurocambra va acordar aquest dimecres penjar la bandera arc de Sant Martí en plena polèmica per la llei d’Hongria i la reacció de la UEFA. La decisió ha sigut presa pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, després d’atendre la petició de l’eurodiputada alemanya d’Els Verds Terry Reintke.

Diversos edificis de Munic es van il·luminar d’arc de Sant Martí, començant per l’ajuntament bavarès, mentre diversos estadis de la Bundesliga, de Frankfurt a Colònia, passant per Wolfsburg, Augsburg i l’Estadi Olímpic de Berlín també es vestien amb els colors que Munic no va poder portar.

Notícies relacionades

L’arc de Sant Martí ha sigut present a l’Allianz Arena. I no només per la desplegada per l’activista, que no s’ha vist durant la retransmissió televisiva de la UEFA. El porter i capità de la selecció alemanya, Manuel Neuer, l’ha lluït al braçalet, com ha fet contra França i Portugal, després que la mateixa UEFA va paralitzar una investigació al considerar que és un «símbol per a la diversitat» i per una «bona causa». Amnistia Internacional va repartir 11.000 banderins amb l’arc de Sant Martí, que han onejat a les grades.

L’exinternacional alemany Thomas Hitzlperger, que va fer pública la seva homosexualitat després de retirar-se, va valorar que afortunadament la decisió de la UEFA havia desencadenat un debat a molts llocs que, potser, sigui més eficaç que el que hauria sigut il·luminar l’estadi amb els colors de l’arc de Sant Martí. «La UEFA ha subestimat les reaccions que tindria una decisió així i ara ha d’adonar-se que no n’hi ha prou de donar un dia al seu logo els colors de l’arc de Sant Martí», va comentar a la cadena alemanya ZDF.