Ignasi Armengol, director general de Fira Circuit.: "Moltes ciutats anhelen el que Barcelona té des de fa dècades"

El director general de Fira Circuit és optimista sobre la renovació amb la F1. Aquests dies viu immers en l’organització de la 35a edició del Gran Premi d’Espanya de fórmula 1.

«Volem un espai que es pugui convertir en un ‘hub’ industrial de la innovació»

«A més de F1 i MotoGP, hem intentat cuidar els 14 campionats que tenim»

Ignasi Armengol, director general de Fira Circuit.: "Moltes ciutats anhelen el que Barcelona té des  de fa dècades"
5
Es llegeix en minuts

Va ser a Imola reunit amb el president de la F1, Stefano Domenicali. ¿Podria comentar en quin punt es troben les negociacions per renovar el Gran Premi més enllà del 2026, quan expira l’actual contracte? ¿Són optimistes?

Doncs sí, la paraula és optimisme. La negociació que s’està portant a terme i que recau principalment en la Generalitat és complexa, però estem convençuts que molt ben encarrilada.

¿És important que totes les institucions treballin juntes per aquest objectiu comú?

Absolutament. Per aconseguir la continuïtat de la fórmula 1 sempre ha sigut així, hi ha molt bona confluència entre totes les administracions i també per part del Consell de Fira Barcelona.

¿Quines són les millors cartes per garantir el futur?

La preparació que s’ha fet en els últims anys al Circuit, en tots els sentits, amb la millora d’infraestructures i els aspectes de competició, són un factor clau. I aquest l’hem guanyat, perquè s’ha fet molt bé. També la història juga al nostre favor: la F1 ha passat per Montjuïc, Pedralbes i des dels anys 90 es va instal·lar en el Circuit, que té una capacitat d’organització excel·lent. Són elements que ens fan tenir aquest punt de positivisme.

¿Seria precipitat parlar d’un anunci de renovació durant el cap de setmana del Gran Premi?

La veritat és que no puc respondre. Desconec el punt exacte en el qual es troben ara mateix les negociacions.

¿Es marquen algun termini?

Ens queda encara tot un any per davant, temps més que suficient perquè es porti a bon terme aquesta negociació, al seu ritme i amb el sigil que necessiten sempre aquest tipus de coses.

El Village de Barcelona és una iniciativa excel·lent, que està sent un gran èxit, com ja va passar l’any passat, però el Road Show que es va fer al passeig de Gràcia va tenir un impacte fins i tot més gran. Sembla que va agradar tant com a idea que Madrid n’ha organitzat un la setmana que ve al seu circuit MadRing amb Carlos Sainz. ¿Per què no ha repetit aquest any Barcelona?

El més important per a nosaltres era tornar a vincular la ciutat amb el Circuit. Era fonamental ser capaços de crear un Village que tingui una setmana de vida i que permeti que desenes de milers de persones puguin venir abans del Gran Premi. El Road Show va ser un excel·lent moment, va ser la primera vegada que es va poder organitzar, i estem convençuts que altres anys es donaran circumstàncies per poder repetir, perquè també depèn molt de la data en la qual cau la carrera.

¿Els cànons actuals de la fórmula 1 són assumibles?

No puc parlar de quantitats. El que sí que és evident és que disposar d’una edició de la fórmula 1, en un món global i tan competitiu, és molt difícil. Hi ha ciutats de tots els continents que estan permanentment aixecant la mà, demanant un Gran Premi. Hi ha moltes ciutats que anhelen el que Barcelona fa que té des dels temps de Montjuïc, més de 40 edicions de la fórmula 1.

¿Hi ha espai en el calendari actual per a dos grans premis d’Espanya?

No en tinc cap tipus de dubte. No és un tema que nosaltres considerem un greu inconvenient. Fins i tot per distància, hi ha altres grans premis que són més a prop que Madrid. Al final és un món global i la capacitat que té Barcelona la tenen moltes altres ciutats que no tenen fórmula 1 i la desitgen.

¿Com han sigut els primers mesos des de l’entrada de Fira en la gestió de l’activitat del Circuit de Catalunya?

Intensos i emocionants. Organitzar un Gran Premi de Fórmula 1 a cinc mesos de començar era complicat, però el fet de comptar amb el mateix equip que ha estat treballant al Circuit durant molts anys ho ha fet tot més senzill. A més de la F1 i MotoGP també hem intentat cuidar els altres 14 campionats que tenim en el calendari, que no són tan massius, però que per a nosaltres són molt importants. També impulsem nous projectes de desenvolupament, de diversificació d’activitats... Alguns ja els hem pogut concretar. La infraestructura és perfecta per a la competició, però també volem un espai que es pugui convertir en un hub d’indústries de la innovació i estem sembrant en aquest sentit perquè tot acabi sumant.

La diversificació d’ingressos era una de les potes del pla estratègic que va presentar el 2022 a Montmeló. ¿Quines actuacions estan previstes en aquest sentit?

Estem mirant de vincular el món de l’automoció, entès en un sentit ampli, incloent-hi sistemes de telemetria i cronometratge, que cada vegada tenen un espai més necessari als circuits. D’altra banda, també apuntem al món de la connectivitat i la transmissió televisiva, realitats virtuals, el 5G, 6G... Fira aporta un grau de connexió i de sinergies amb moltes empreses que ens pot servir per créixer en aquest sentit.

El pla estratègic contemplava una inversió de 50 milions d’euros fins al 2026. L’any passat es van veure moltíssimes novetats al Circuit, com el Roof Top, que és la joia de la corona. ¿S’han completat totes les millores projectades al seu dia?

El pla d’inversió s’ha complert puntualment i aquest any ja podrem veure totes les obres finalitzades, totalment. Hi ha algunes inversions que no tenen tanta visibilitat, de connectivitat i tecnologia. Per exemple, aquest any estem col·locant als espais on es concentra més gent, serveis mèdics i centres de premsa, un avenç molt important a través de 5G.

Amb plans tan ambiciosos, potser una de les assignatures pendents és el tema dels accessos. ¿Quins canvis són necessaris?

Aquest any tornem sobre el mateix pla de mobilitat de l’any passat per al Gran Premi, que va sortir molt bé. Cal precisar que significa "molt bé» des de la visió d’un organitzador. Concentrar 130.000 o 140.000 persones en un mateix espai, que a més té dues vies d’accés molt pròximes i amb molta gent que vol venir amb el seu cotxe, sempre serà un problema. En aquest context, arribar des del centre de la ciutat en hora i mitja és molt difícil de millorar. Però és el que volem aconseguir. I per això estem impulsant el transport públic i també animem la gent que vulgui venir amb moto, amb un nou aparcament gratuït.

Notícies relacionades

¿I la vella reivindicació del baixador de Renfe al Circuit?

S’hi està treballant i volem agrair que la Generalitat s’ho hagi plantejat com un assumpte propi. Som en una finestra relativament petita de temps, tenint en compte que és una infraestructura important i molt necessària.