Rugbi
Els homes de Paco
La selecció espanyola de rugbi 7 masculina aspira que el seu subcampionat mundial es converteixi per al rugbi en el que va significar per al bàsquet la medalla de plata olímpica de 1984.
Espanya s’ha classificat per al Mundial de XV masculí d’Austràlia del 2027
«La clau és l’ambient del grup. La selecció és un grup d’amics i es nota al camp»

"¿Qui és Manu Moreno?", va preguntar l’encarregat de protocol del Consell Superior d’Esports (CSD) dimarts passat abans de la recepció als subcampions del món de rugbi 7 a la seu del CSD a Madrid. "Aquell alt –li van indicar–. Aquest, que s’assegui al costat del president", va ordenar l’home. I Uribes va acabar assegut al costat de Manu Moreno, un dels homes de moda en l’esport espanyol que ha protagonitzat portades en revistes com Men’s Health o Esquire i campanyes de moda en marques com Springfield, cosa que ha provocat que es disparin els seguidors de les xarxes socials de la federació amb les seves aparicions.
El rugbi espanyol ha trobat un diamant en la seva selecció masculina de 7 i el CSD, que fa lustres que sufraga la festa del rugbi patri, ha pujat a aquest cavall guanyador. Per explicar el que ha suposat la plata mundial de la selecció masculina de rugbi 7 cal recórrer a una altra fita de l’esport que va tenir lloc també a la ciutat de Los Angeles. La medalla de plata en els Jocs Olímpics del 1984 que es va penjar la selecció masculina de bàsquet amb jugadors com Fernando Martín, Epi, Corbalán i Romay. Aquella medalla va canviar la història del bàsquet espanyol, que avui està considerat el segon millor del planeta després del nord-americà.
El "gegant adormit"
El rugbi, que el seu president federatiu ha definit com "el gegant adormit", sembla haver despertat i aquesta plata hauria de ser un punt d’inflexió per construir una estructura de què pateix actualment l’esport oval.
En els últims mesos Espanya s’ha classificat per al Mundial de XV masculí d’Austràlia el 2027, ha fet el mateix en el femení per a la Copa del Món d’Anglaterra 2025, ha guanyat l’Europeu femení de XV, s’ha proclamat subcampió de l’Europeu masculí, ha vist com els nois de la sub-20 aconseguien la permanència en el Mundial de la seva categoria i com els del sub-18 batien Escòcia en un triomf històric. Per això aquesta plata dels nois del 7 corona aquesta bona deriva del nostre rugbi sustentada en les subvencions de World Rugby i del CSD.
La selecció espanyola de rugbi 7 ha passat d’aconseguir la permanència en l’última sèrie del circuit de la temporada passada a ficar-se en les semifinals en sis dels set tornejos d’aquesta campanya. Dues vegades finalistes i flamants subcampions del món, ningú podia sospitar aquesta explosió. Per explicar-la, ningú millor que el seleccionador i exinternacional en aquest grup, Paco Hernández, i un dels jugadors revelació del grup, Edu López.
D’espàrring a aspirar al títol
Hernández no té dubtes: "Hem canviat el projecte 180 graus al passar de concentracions prèvies 10 dies abans de cada sèrie a mantenir la concentració permanent. Hem educat els jugadors en l’entorn professional. Ara pensen exclusivament en el rugbi, són més professionals, es cuiden al 100%... Més que de quantitat, crec que hem fet un salt de qualitat amb la preparació física. Tenim control de totes les càrregues, de com i quan treballen, hem ampliat el nombre d’entrenaments junts i ha crescut la competència interna disparant el nivell del grup".
Quan es refereix al físic, el seleccionador concreta algunes claus: "Hi ha una millora evident en el pic de velocitat i en l’estratègia, perquè hem fet molta més anàlisi de vídeo del que es feia antigament. Hi ha temes més individualitzats, xerrades individuals, perquè cada un desenvolupi el seu rol a l’equip". I sobre el canvi de proposta rugbística, apunta que "el joc va canviant perquè el rugbi va canviant. Defensivament, hem fet un pas endavant. La nostra ràtio de placatge que tenim ara és molt més gran i les destreses tècniques i l’habilitat dels jugadors han crescut exponencialment".
Una de les claus de l’èxit
El madrileny Edu López és una de les revelacions d’un grup que apareix recurrentment en els resums de les millors jugades de les diferents Sèries Mundials. Criat en el Cisneros, no amaga que "ningú imaginava fer un any tan increïble, però les coses van anar sortint i al final de 7 tornejos hem fet 6 semifinals". I afirma com a tret identitari del grup un que Hernández no ha anomenat en el seu balanç: "Per dir-ho d’una manera elegant, jo diria que el nostre tret identitari és el coratge. Utilitzem una altra paraula, que sempre la tenim posada al vestidor en gran perquè tots la vegem. Les coses poden sortir millor o pitjor, podem tenir un dia bo o menys de bo, però si hi posem coratge per estar lluitant fins al final, sabem que les coses sortiran bé. I s’ha vist aquesta temporada en partits importants".
Notícies relacionadesUna altra cosa que també crida l’atenció en el grup és el bon ambient que hi ha. Jugadors procedents de Madrid, València, Navarra, Sevilla, Granada, Ciudad Real, i fins i tot un guiri nascut a Beirut i criat a Marbella, han format aquesta família, un sentiment que López no dubta a ponderar com un factor fonamental. "La clau del nostre èxit és l’ambient del grup. Aquesta selecció s’ha convertit en un grup d’amics i això es nota en el camp".
Espanya ha deixat de ser un convidat al circuit per convertir-se en un enemic incòmode per a les seleccions amb tradició rugbística. No fa gaire es va poder veure en una retransmissió com el seleccionador d’una de les llegendàries lesions del rugbi arengava els seus jugadors. "¡Són Espanya, us està passant per sobre Espanya", advertia el tècnic d’un equip que el combinat espanyol va acabar doblegant malgrat no tenir un històric rugbístic rellevant. És l’equip de moda en el rugbi: els homes de Paco.
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- En dos anys Catalunya vol incorporar 200.000 migrants al mercat laboral amb el nou reglament d’estrangeria
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Pederàstia a l'Església La família d'un exalumne de Jesuïtes Casp ja mort denuncia després de veure 'La Fugida' que va patir abusos de Francesc Peris
- Unió Europea Barcelona i una quinzena de capitals europees demanen a la UE un fons per a vivenda de 300.000 milions d’euros a l’any
- Editorial Una investigació lenta
- La relliscada El condó per terra