Flick se submergeix en la Diada
No fa ni quatre mesos que és al Barça, però el tècnic germànic no vol viure només al camp d’entrenament o tancar-se al seu despatx. Fa vida de club i, ajudat per Thiago, busca amarar-se de la cultura catalana com més aviat millor.
Hansi Flick es va mimetitzant i impregnant de la cultura catalana aprofitant aquesta aturada de la Lliga durant les dues últimes setmanes. Va passar uns dies de festa a la Costa Brava, va fer dimarts un dinar –convidava ell– amb el seu nombrós grup de treball al restaurant Can Ferran, llar gastronòmica de Guardiola i el seu Barça, i de Xavi, situat a Sant Quirze del Vallès. Després va voler submergir-se, i per voluntat pròpia, en la Diada nacional de Catalunya juntament amb el president Laporta.
El tècnic alemany va descobrint nous detalls més enllà del futbol mentre dissenya, i amb minuciositat, el seu primer gran examen fora de Montjuïc, amb una setmana de tres partits consecutius en els quals ni trepitjarà casa seva: Girona (diumenge 15, 16. 15h), Mònaco (dijous 19, 21.00) i Vila-real (diumenge 22, 18. 30). "Ha sigut ell qui ha dit que volia venir", va revelar Laporta als mitjans oficials del club enaltint després la capacitat d’adaptació de Flick. "És un home que s’està integrant al país, a la ciutat. Ens va dir que volia venir per viure aquest dia tan especial que és la Diada nacional de Catalunya", hi va afegir.
De Balde a Alexia Putellas
No és un entrenador de quedar-se al camp d’entrenament. Ni al seu despatx de la ciutat esportiva. Fa vida de club en tots els sentits. Ahir, per exemple, Flick descobria el significat de la diada nacional català acompanyant Laporta en l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova. "Aquest és un acte de catalanitat i de posicionament a favor dels drets i llibertats del nostre pais", va remarcar el president, mentre Flick tenia al seu costat el defensa Alejandro Balde, a més de tots els representants, tant esportius com a institucionals del Barça, que van estar en aquest acte tan simbòlic, entre ells Marc Vives, director esportiu del Barça femení, el tècnic Pere Romeu, la capitana Alexia Putellas, i Joan Peñarroya, l’entrenador de bàsquet, acompanyat del capità Àlex Abrines. En handbol, Jordi Rosell, responsable de l’handbol formatiu, hi va assistir amb el jugador Pol Valera. A poc a poc, i de manera gairebé sigil·losa, Flick s’està introduint en el teixit barcelonista, i té Thiago Alcántara com a peça clau en aquests primers passos.
Per això va reclamar de forma immediata la seva ajuda, encara que fos de forma interina, perquè el considerava essencial per accelerar la seva adaptació. Ara Thiago ja no està en el dia a dia amb Flick després de dos mesos de convivència durant la pretemporada, però el treball de l’exjugador del Barça i del Liverpool ha sigut clau per anar subministrant-li informació directa, precisa, autèntica i poc contaminada del que suposa l’univers blaugrana. Tant en clau tècnica com en l’aspecte emocional, pragmàtic com ha demostrat ser l’alemany, que ha arribat sense imposar el seu estil.
Dues ‘ànimes’ al seu ‘staff’
Flick ha sigut flexible fins i tot en la confecció del seu staff que retrata perfectament les dues ànimes que cohabiten. D’una banda, s’ha endut tres persones d’absoluta confiança (Marcus Sorg, Toni Tapalovic i Heinko Westermann), tot i que, alhora, ha acceptat i, fins i tot, beneït el grup d’especialistes, tots en l’àrea física i mèdica, que li ha subministrat el club.
Una àrea que té Julio Tous com a màxim responsable de la parcel·la física junt amb Pepe Conde, Rafa Maldonado, Germán Fernández i Ricard Pruna, el doctor que va rescatar Xavi per al club. Un dels dos supervivents, junt amb De la Fuente, l’entrenador de porters, en aquesta profunda revolució que s’ha viscut al vestidor de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí. Flick és un tècnic de club, un tipus "molt exigent i treballador, que té les coses clares", com l’ha definit Deco o que no busca excuses i treballa amb el que té, segons va recalcar Laporta.
Com Xavi ho va ser al seu dia. En el cas de l’alemany és, però, més sorprenent perquè es tracta de la primera experiència lluny del seu país. Amb 59 anys, ell mai havia abandonat Alemanya. Surt, per tant, a un món nou, lluny de la zona de confort que havia tingut en la seva carrera com a entrenador, que transitava sempre a l’ombra fins que va esclatar amb el Bayern (amo del sextet) i es va frenar amb la selecció alemanya.
Assidu del planter
Té, a més, el problema de l’idioma perquè s’expressa en anglès, a l’espera que les seves classes de castellà siguin productives en poc temps, sense ser per tant el seu idioma original ja que l’alemany només el pot fer servir amb els seus tres ajudants. A Flick no només se’l veu al camp d’entrenament Tito Vilanova de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí.
Notícies relacionadesJa abans de començar la temporada va estar al costat de Deco, director esportiu, i Bojan, membre de la comissió esportiva, en un entrenament del Barça Atlètic, preocupat d’obtenir informació directa del talent jove que hi ha a la casa. Amb l’alemany han debutat quatre joves en quatre jornades: Marc Bernal, ara greument lesionat, Marc Casadó, Gerard Martín i Sergi Domínguez.
Hores després de debutar a Montjuïc amb triomf sobre l’Athletic (2-1) el passat 24 d’agost, Flick entrava a la llotja de l’Estadi Johan Cruyff per assistir a l’empat del filial amb el Real Unión (1-1). Després de l’aturada, l’alemany va estar al costat de Bojan i Arnau Blanco, extècnic del cadet A i successor de Thiago, a veure el debut de Juliano Belletti en el juvenil A. Ara, a Flick l’espera aquest diumenge Montilivi, l’estadi que va ser la tomba esportiva de Xavi després d’encaixar-hi aquell 4-2 al maig.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- ‘Top 10’ d’‘influencers’ a la 080
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic
- La sobrecàrrega castiga el futbol