NOU ÈXIT DE LA MARXA ESPANYOLA
Álvaro Martín i María Pérez s’emporten l’or i la ‘triple corona’
La parella es va imposar al nou equip mixt i sumen un títol olímpic als mundials i europeus que ja tenien. Ella ja havia guanyat a París la plata i ell, el bronze en els 20 quilòmetres.
Álvaro Martín i María Pérez van donar ahir a primera hora una empenta al medaller espanyol amb un espectacular or olímpic en el primer relleu mixt de la marxa en la història dels Jocs en la distància de marató, que es va sumar al títol olímpic aconseguit pels regatistes Florian Trittel i Diego Botín en vela.
Álvaro Martín i María Pérez s’emporten l’or i la ‘triple corona’ /
Martín i Pérez es van consagrar com els quarts medallistes d’or de l’atletisme olímpic espanyol després de Dani Plaza en 20 quilòmetres marxa i Fermín Cacho a 1.500 metres, tots dos a Barcelona 92, i Ruth Beitia en salt d’alçada a Río 2016. I no només això, sinó que també es van convertir en els dos únics atletes espanyols que aconsegueixen l’anhelada triple corona amb ors olímpics, mundials (dos cada un en 20 i en 35 quilòmetres l’any passat a Budapest) i europeus (dos en el cas de l’atleta extremeny i un en el de la granadina).
La plata de María i el bronze d’Álvaro Martín en els 20 quilòmetres de dijous els situaven com els favorits en aquesta revolucionària prova que debuta com a olímpica. El problema és que l’atletisme, com la resta d’esports, no són matemàtiques. L’increïble últim quilòmetre cap a l’or de l’equatorià Pintado en la prova individual i la presència de Glenda Morejón com a companya, l’equip peruà amb Kimberly García León, Austràlia amb Jemima Montag i la primera parella italiana amb Stano i una Palmisano que volia rescabalar-se de l’ocorregut en la prova individual, eren algunes de les greus amenaces.
Inici en grup
Aquí no hi ha lleons invencibles com en la selva. Aquí tots tenen opcions i al principi el canadenc Dunfee i el japonès Kawano van prendre cinc segons d’avantatge fins que van ser engolits per un grup en el qual marxava còmodament Álvaro Martín i del qual s’havia despenjat Miguel Ángel López, que formava amb Cristina Montesinos la segona parella espanyola i que van ocupar la novena plaça final.
El primer rellevista espanyol va donar l’alternativa a María Pérez en un grup en el qual també viatjaven Equador, Alemanya, el Japó i el Brasil amb Caio Bonfim (plata en 20 km) patint i amb algun problema tècnic. La granadina va estar sempre al capdavant sense donar la cara en excés fins que una forta estrebada de la peruana Kimberly García la va despenjar uns metres.
Álvaro Martín anima a María Pérez durante la prueba de marcha por relevos mixtos en los Juegos Olímpicos de París 2024 /
L’extremeny va començar setè a set segons d’Austràlia i allà la prova va fer un gir decisiu, amb Pintado imprimint un ritme infernal (va acabar els 20 km per sota de 3:40 el mil) i amb Álvaro Martín a la seva estela mentre la Xina veia el tercer avís (tres minuts al pit lane) i els italians es quedaven.
La segona posta de l’extremeny s’hauria d’ensenyar a les escoles de marxa. El deixeble de José Antonio Carrillo es va posar darrere de Pintado i el va obligar a canviar diversos cops, sense èxit. A més, va carregar l’Equador amb dues targetes vermelles i una de groga, a punt d’una sanció de tres minuts. Per acabar amb la seva càtedra, va avançar el seu rival i va entregar amb cinc segons de renda.
Tibar la corda
Notícies relacionadesConscient d’estar neta i dels dos avisos i mig de l’Equador, María Pérez va optar per tibar la corda a poc a poc mentre Itàlia estava ja més d’un minut per darrere. Després de viure al novembre amb crosses per una fractura al sacre i anar contrarellotge per arribar als Jocs, la pupil·la de Jacinto Garzón no ho volia desaprofitar.
Mimant la tècnica per a vergonya dels que van dubtar d’ella amb uns vídeos degradants, la granadina d’Orce va anar augmentant la renda sobre Morejón, que arrossegava els avisos de Pintado i tenia suficient amb mantenir la plata. Quaranta segons d’avantatge a tres quilòmetres del final eren gairebé motiu de celebració. L’or va ser per a Espanya amb 2:50.30. L’Equador va ser plata 52 segons per darrere i Austràlia, bronze a 1:07.
- Tennis Nadal reapareix en una exhibició supermilionària a l’Aràbia Saudita
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- Presentació en el COE Ser esportista olímpic i militar
- Desmantellat un fumador de crac en un narcolocal de Ciutat Vella
- Premi de l’Acadèmia Sueca L’estudi de les institucions i la prosperitat guanya el Nobel d’economia