Pedro Rocha: "Hi ha una intenció política d’intervenir en una Federació pacificada"

Pedro Rocha: "Hi ha una intenció política d’intervenir en una Federació pacificada"

JORGE VALIENTE

5
Es llegeix en minuts

¿Què ha de dir a la proposta d’inhabilitació del TAD?

És el món al revés. M’acusen d’excedir-me en les meves funcions per prendre decisions que el mateix Consell Superior d’Esports va demanar, com la rescissió del contracte de l’anterior secretari general [Andreu Camps], amb la qual l’interessat, a més, va estar d’acord. O que la Federació es personés en la causa que investiga el jutjat de Majadahonda, quan era un clamor i una obligació per a aquesta casa perseguir qualsevol presumpta corrupció. També per rescindir el contracte amb el comissionat extern [CG Legal], poc després que el seu responsable [Tomás González Cueto] fos detingut. Tothom, inclosa fins i tot l’opinió pública, demanava aquestes mesures. El contrari hauria sigut un escàndol.

¿S’ho esperava?

No, la veritat. A més, hi ha una cosa pitjor que tot això. Estem en una Eurocopa, amb Espanya jugant i guanyant. ¿A quin cap es pot muntar aquest enrenou ara? Hem de presentar el dossier de la candidatura del Mundial 2030 a la FIFA, que ja ha dit que no permetrà ingerències governamentals en les federacions. Ens estem jugant organitzar el Mundial 2030.

¿En algun moment li ha passat per la imaginació llançar la tovallola en les últimes hores?

Sé que tornaria una i mil vegades a prendre les decisions que vaig prendre per protegir la Federació de les conductes delictives que s’estan jutjant. I perquè estic convençut d’això, de la meva honestedat i de la importància d’aquest moment per al futbol espanyol, en què ens juguem un Mundial i enmig d’una Euro, li dic que no m’ha passat pel cap aquesta opció. Com li he explicat, les meves decisions han anat volent frenar conductes inapropiades i, sens dubte donar carpetada a una etapa del futbol espanyol que no és precisament exemplaritzant. Lluitar contra la corrupció no pot ser penalitzat.

¿Creu que hi ha una mà negra darrere?

Miri, en la vida és important actuar amb honestedat i integritat, i a més respectar les normes i les lleis. No sé quins interessos hi ha darrere d’aquest expedient, els arguments del qual no responen ni al sentit comú, ni a la llei, sinó més aviat a una intenció política d’intervenir en una Federació que està pacificada, estabilitzada i immersa en una Eurocopa i en l’organització d’un Mundial.

Fora del tema puntual que l’ocupa en les últimes hores, ¿a l’Eurocopa se sent feliç?

Soc un més. El protagonisme l’han de tenir els jugadors i el cos tècnic, amb el míster al capdavant. Jo aporto el que puc: l’estabilitat, la tranquil·litat i, com dic, ser algú més d’aquest grup.

Abans de la proposta d’inhabilitació del TAD de divendres, ¿havia temut per la seva credibilitat?

No, no. Sempre he estat molt segur de les meves actuacions. He hagut d’aguantar una pressió que segurament no era justa. I no únicament jo, sinó tot el meu entorn. Però quan et trobes en una posició com aquesta has de demostrar que ho has fet tot amb integritat. En l’argot futbolístic, jugant en la posició de president, si vull estar a la Champions o a Primera Divisió, he de saber aguantar. Afortunadament, sé aguantar.

¿Què ha de dir sobre el cas Supercopa en el qual està investigat que no s’hagi dit ja?

Això no ha passat quan jo hi era perquè, hi torno a insistir: l’inici d’aquest contracte, segons tinc entès, va ser el setembre del 2019. Jo entro com a vicepresident econòmic l’octubre del 2020, amb la qual cosa passen 13 mesos en total. Aquesta comissió econòmica és un òrgan col·legiat i tot s’ha aprovat col·legiadament. Qualsevol dels seus membres dirà que aquest contracte no ha passat per allà. El temps en què he estat de president de la gestora ha sigut molt complicat. Ens van posar molts pals a les rodes, però hem aconseguit l’impensable: que el món del futbol estigués unit. Hi ha la prova amb els avals al president: les forces s’han unit i necessitem un lideratge per al futbol espanyol. L’única manera és que vagi tot de la mà.

Es va quedar com a president de la gestora després del cas del petó de Luis Rubiales a Jenni Hermoso i la posterior dimissió... ¿Va dubtar?

Uf. Sí. Això requereix molt temps i estar a l’altura. Posar-te de president aquí saps que et plouran crítiques, desprestigi personal, però sempre he lluitat per una cosa: la meva màxima és unir la gent. Vaig parlar amb la família, em van empènyer també els diferents estaments del futbol espanyol i vaig dir: "vinga" i m’hi vaig llançar.

El primer que va fer va ser firmar la pau federativa amb Javier Tebas. ¿Això, en el fons, era trencar amb els passos de Rubiales?

Notícies relacionades

És així. Alguns m’han titllat de rubialista i soc al contrari. A mi m’agrada la pau, la unitat, seguir un camí: que la gent del futbol només parli de futbol. No m’he enfrontat a ningú. Prefereixo el diàleg abans que la divisió. Quan parlo de la importància de generar un clima d’estabilitat i tranquil·litat en el món del futbol, no són només paraules buides. És que ho crec fermament. I no crec que un enfrontament entre la Lliga de Futbol Professional i la Federació Espanyola sigui bo per al nostre futbol.

¿Què opina que el CSD hagi nomenat Vicente del Bosque com a president de la Comissió de Supervisió, Normalització i Representació de la RFEF?

No estic treballant amb ell. La Federació treballa amb els membres de la Federació. Del Bosque ha sigut un gran entrenador i és també una bona persona. L’únic que tinc cap a ell són bones paraules, però està en una comissió que ha creat el CSD. M’hi avinc. Per sort, som dues persones en qui impera moltíssim el diàleg.