Units contra les lleis prorusses

Els futbolistes georgians, amb les estrelles Mamardashvili i Kvaratskhelia al capdavant, fa mesos que manifesten la seva vocació europeista, a favor de l’entrada a la UE, com a opositors a la línia empresa pel seu Govern.

Units contra les lleis prorusses

SD

2
Es llegeix en minuts
VICENT CHILET

Giorgi Mamardashvili, el porter del València, es fotografiava abans de l’Eurocopa per a Pepsi o Emporio Armani. Uns anuncis amb més lectures que les de la sobtada celebritat atrapada pel porter, que fa només tres estius era ofert per correu electrònic als equips espanyols. Avui, amb 23 anys, amb una agilitat impròpia dels seus 1,97 metres, és adorat a Mestalla, va ser l’heroi en la repesca contra Grècia en els penals i el seu perfil respon al retrat robot del porter del futur. Però el seu carisma va més enllà, transcendeix el futbol i s’estén a la vocació europeista dels georgians, davant la influència del radar de Rússia. Una reivindicació de la qual la seva selecció s’ha convertit en orgullosa ambaixadora.

Els futbolistes georgians fa mesos que es posicionen a favor de les manifestacions populars contra l’anomenada llei de transparència sobre la influència estrangera, aprovada a mitjans d’abril amb un estret marge (83 vots favorables sobre 150) i que entrarà en vigor a l’agost. Una norma, escrita gairebé amb paper de calcar de la redactada per Vladímir Putin al Kremlin, i que suposaria la vigilància de l’activitat de les oenagés finançades des d’un 20% des de l’exterior o la submissió a una oposició que a Rússia ha quedat seriosament reprimida.

Mentre les barricades i les protestes es multiplicaven a les portes del Parlament a Tbilissi, els ídols no s’amagaven en la bombolla de l’esport professional. "El camí de Geòrgia pertany a Europa. ¡El camí europeu ens uneix! ¡[Avancem] cap a Europa! Pau a Geòrgia", va afirmar Khvicha Kvaratskhelia, estrella del Nàpols. "¡El camí i el futur de Geòrgia passen únicament per Europa!" deia Giorgi Mamardashvili. "No a Rússia. El camí de Geòrgia pertany a Europa. Ningú hauria d’agrair-me res perquè dic el que tot georgià hauria de dir", escrivia Budu Zivzivadze, davanter del Karlsruher.

La generació d’ídols esportius, sobretot en el futbol, és un factor popular clau en ple dilema pel futur del país. El gir prorús del primer ministre Irakli Kobakhidze intervé en un moment delicat, amb Geòrgia com a candidat des de febrer a l’adhesió a la UE, però amb Brussel·les amb les orelles rígides davant un escenari geopolític canviant.

Notícies relacionades

Va ser la vuitena economia

El 2015, Geòrgia era la vuitena economia del planeta amb una regulació més propícia per a l’entrada d’inversors estrangers segons el Banc Mundial. Ho tenia tot per emancipar-se de la influència russa. Ara, amb la guerra a Ucraïna, el corredor de gas que travessa Geòrgia, i que connecta Europa amb Àsia oriental, guanya en interès estratègic.