BÀSQUET

El Barça ensopega en el seu primer pas cap a la ‘final four’

L’Olympiacos va imposar el seu joc físic i dur, que va incomodar els blaugrana. Va faltar el tir exterior per remuntar un marcador advers des de l’inici.

JOAN doMÈNECH

3
Joan Domènech

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

A contrapeu va començar el Barça les eliminatòries de l’Eurolliga amb una derrota que li arrabassa el factor camp. Roger Grimau esperava que el Palau fos un factor decisiu per enfilar el camí cap a la final four de Berlín i la derrota trasllada ara la responsabilitat exclusivament als jugadors, que hauran de vèncer un dels dos partits d’Atenes. Abans, per descomptat, hauran de resoldre el pròxim duel del palau aquest divendres.

Serenitat i encert necessitaran els blaugrana, que en els moments clau no van tenir la clarividència imprescindible per tombar el marcador. El primer va passar amb el 70-75 i Ricky Rubio va forçar una falta intencionada després d’un robatori. El base va anotar els dos tirs lliures i a continuació Laprovittola va fer una mala passada a Hernángómez. Faltava poc més d’un minut i l’enganyós 75-77 va arribar en l’últim segon amb un mate de Parker.

El Barça va estar per darrere al marcador des del salt inicial, quan Fall va anotar sis punts seguits (0-6) i William-Goss va estirar l’avantatge grec fins als set punts (4-11). El marcador es va equilibrar al tancament del primer parcial i va prendre un lleuger color blaugrana en la represa quan dos triples d’Abrines van posar el Barça per davant. Aquesta ratxa d’encert no va sustentar l’equip, amb massa pilotes perdudes que al final li van fer perdre també el fil. Però també el va frenar l’encert de Filip Petrusev, que va concentrar els seus 12 punts en aquell període, que unit a Cannan van ampliar entre tots dos la diferència fins als 10 punts, un menys en el descans (35-44).

A contracorrent

Remant a contracorrent, doncs, es va passar el partit el quintet de Grimau. De mal en pitjor va discórrer el duel per als interessos locals, en tant que la diferència s’anava ampliant malgrat que els grecs no van escriure estadístiques imbatibles. Això sí, un fantàstic 63% en tirs de dos (22 de 35) reforçava la confiança en l’Olympiacos per sostenir la producció anotadora. El Barça va haver de serrar les dents per ajustar la defensa i evitar la sagnia que s’estava produint, però alhora es requeria sang freda per triar bones opcions de tir. Dues virtuts contradictòries.

Els 13 punts d’avantatge que va adquirir l’Olympiacos després del descans es van reduir a la meitat a l’entrada de l’últim quart, cosa que va reobrir les esperances d’un Palau que va jugar el seu partit. Acostuma a guanyar-lo. El balanç 15-2 de la temporada ho certifica.

Laprovittola es va posar al comandament amb el seu lideratge un dia en què va estar negat en el tir exterior, on només Abrines (tres triples) amenaçava des de fora. Insuficient un sol home perquè la defensa de l’Olympiacos s’obrís. Els seus exteriors van jugar molt amb el cos i els braços per recuperar pilotes abans que aquesta pilota arribés dins de l’ampolla. Vesely, amb dues altes prematures, va tancar el seu partits amb només tres punts, els tres de tirs lliures. Satoransky es va anotar un zero.

"No ens hem sentit còmodes en cap moment", va confessar Roger Grimau, assumint implícitament que Giorgios Bartzokas li va guanyar la partida. El grec es va sortir amb el seu propòsit que fos un partit físic i dur, cosa que desplau els blaugrana. Hauran de comprar-se una armadura per demà.

BARCELONA: Satoransky (0), Laprovittola (9), Kalinic (6), Parker (13), Vesely (3) –cinc inicial–, Hernangómez (13), Jokubaitis (6), Rubio (10), Abrines (11) i Da Silva (4).

OLYMPIACOS: Walkup (0), Canaan (14), Peters (1), Fall (11), Sikma (4) –cinc inicial–, William-Goss (15), Brazdeikis (2), Petrusev (12), Wright (4) Larentzakis (2), Milutinov (3) i McKissic (9).

PARCIALS: 18-19; 17-25; 19-17, 21-16.