el futur del barça

Xavi ara vol continuar

El tècnic va dir al gener que se n’aniria al juny, però ja es planteja canviar d’idea

Busca una cita amb Laporta i Deco per saber si compleix l’any més de contracte 

Hores després de perdre la Lliga al Bernabéu i acomiadar-se de les últimes opcions de conquerir algun títol, el tècnic medita desdir-se del seu anunci de dimissió en diferit. El club, mentrestant, guarda silenci sobre els seus plans.

Xavi ara vol continuar

MARCOS LÓPEZ

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Volia marxar. I ho va dir obertament. Però ara, no. Xavi tenia clar al gener que no acabaria el seu contracte, que expira el juny del 2025. I va escollir una via singular al Barça, poc utilitzada abans, com la dimissió en diferit perquè va anunciar que marxava, però no en aquell moment sinó al juny. Ara, en canvi, el tècnic vol continuar, segons va revelar ahir RAC1, en un inesperat i radical gir de la trama, malgrat que ja s’havien advertit signes en les últimes setmanes que la seva decisió, després del 3-5 del Vila-real, no era tan radical com a l’inici. Ni tan intransigent.

El tècnic va deixant escletxes per esprémer la seva continuïtat, mentre que el president Joan Laporta guarda silenci. Només parla dels àrbitres. No de qui s’asseurà a la banqueta de Montjuïc la temporada vinent, conscient com és el dirigent que es tracta de la decisió més transcendental que ha de prendre en la fase final del seu mandat. Xavi tampoc ha manifestat públicament el seu desig de continuar, però els senyals que ha enviat en privat sí que van en aquesta direcció.

Seguir amb condicions

Al tècnic del Barça li falta, però, una reunió amb Laporta i Deco, el director esportiu del club i la persona encarregada d’elegir el nou entrenador. O en aquest cas de mantenir l’actual. De qualsevol manera, aquesta cita, que s’hauria de produir de forma imminent, hauria d’aclarir, i ja definitivament, el panorama sobre el futur de Xavi, que vol plantejar algun tipus de condicions a la directiva. Per començar que arribin els fitxatges (migcampista, lateral dret, extrem esquerrà) que va reclamar, sense èxit, l’estiu passat, però és complex, tenint en compte el delicat moment econòmic que ofega l’entitat.

No hi ha diners per a grans incorporacions. Ni tampoc per anar al mercat dels grans entrenadors perquè a més les estrelles (Guardiola segueix amb el City, Xabi Alonso acaba de renovar amb el Leverkusen, Arteta no es desvincula de l’Arsenal i Klopp, després de deixar el Liverpool aquest estiu, es vol prendre un any sabàtic) queden lluny del radar de Deco. No per voluntat de l’executiu sinó per pur realisme. El Barça tampoc pot competir en aquest pla.

Per això l’opció de casa (fer pujar Rafa Márquez del filial al primer equip) o la via alemanya (una vegada renovat Nagelsmann amb la selecció germànica emergeix amb més força la candidatura de Hansi Flick) són els camins més curts per elegir el nou entrenador blaugrana. Més curts i, sobretot, més barats. És en aquest panorama on Xavi, malgrat que la temporada acabarà en blanc, vol dilucidar si continua fins a l’estiu del 2025.

"Si no guanyem títols diré ‘fins aquí hem arribat’", va confessar l’entrenador a mitjans de gener, poc abans que el Vila-real dinamités amb el seu triomf tots els seus plans. Llavors, va esbombar la seva dimissió, posant-se ell mateix el que va anomenar "data de caducitat". Ara, amb el Barça fora de la Supercopa d’Espanya (4-1 del Madrid), eliminat de la Copa del Rei per l’Athletic (4-2 a quarts), de la Champions pel PSG (1-4 a quarts) i amb la Lliga inabastable (3-2 del Madrid per situar-se 11 punts al davant), el tècnic explora la possibilitat de quedar-se una temporada més.

Sense guies ideològics

Xavi està en mans de Laporta, a qui sempre ha qualificat com "el millor president de la història del Barça". Depèn de la voluntat del dirigent, que el va mantenir al càrrec fa tres mesos per ser qui és: "Una llegenda del club". Si hagués sigut qualsevol altre tècnic estaria a l’atur des d’aleshores. El president, sorprès com va estar per la mesura de l’entrenador, ho va acceptar.

Ara, una vegada enfonsat l’equip (quan Xavi va dir que se n’anava estava a 10 punts del Madrid; ahora, són 11), Laporta estudia amb tacte els pròxims passos. Ho fa, a més, desproveït dels guies ideològics que el van acompanyar en el seu primer mandat quan va construir en cinc anys dos Barças campions d’Europa.

Té Deco, que s’estrena en aquesta missió, però enyora la figura clarivident del desaparegut Johan Cruyff i de Txiki Begiristain (City), l’únic secretari tècnic que va tenir en set anys (2003-2010).

De Jong s’acomiada de la temporada

Notícies relacionades

Frenkie de Jong va patir al Bernabéu el tercer esquinç al turmell dret. Al setembre, va ser el primer. Va estar dos mesos de baixa. Al març, el segon. Va estar un mes lluny del camp. I a l’abril, en el temps afegit de la primera meitat, el migcampista neerlandès va tornar a patir aquesta lesió, que el deixarà, tot i que el club no va oficialitzar el període de baixa, fora les sis últimes jornades.

Per tant, Frenkie de Jong s’acomiada de la temporada que ha encadenat més problemes físics des que va fitxar pel Barça (gener 2019). Ara, el futbolista espera recuperar-se per anar a l’Eurocopa.

Temes:

FC Barcelona