FUTBOL

Lewandowski busca una de les tres últimes places a l’Eurocopa

El ‘play-off’ per al torneig continental acaba avui amb Polònia a la recerca d’una difícil classificació a Gal·les. Ucraïna és favorita en l’exili de Varsòvia, mentre Geòrgia persegueix un èxit històric.

Lewandowski busca una de les tres últimes places a l’Eurocopa

JOAN doMÈNECH

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Robert Lewandowski al capdavant de Polònia persegueix avui una de les tres últimes places per a l’Eurocopa. El davanter del Barça somia liderar la fila de la seva selecció el 16 de juny a Hamburg, i estrènyer la mà de Virgil van Dijk, el capità dels Països Baixos, per disputar el primer partit del grup D de la fase final.

Però abans, molt abans, ha d’atendre (i guanyar) el partit final del play-off classificatori. I no serà fàcil. Polònia visita Gal·les, que té el mateix propòsit d’aconseguir la classificació cap a Alemanya. Com també ambicionen les altres dues places Ucraïna i Islàndia (el vencedor anirà al grup E) i Geòrgia i Grècia, que tenen com a destí el grup F.

Lewandowski no va marcar en el 5-1 amb què Polònia va guanyar Estònia ni falta que va fer davant la facilitat amb què els centreeuropeus van encarrilar el partit, amb un gol en el minut 22 i l’expulsió de l’estonià Paskotsi en el 27. Quatre realitzadors diferents i un autogol van segellar un triomf fàcil en un compromís que es complicarà avui a Cardiff (20.45 h), tot i que hagin vençut els britànics en els sis últims enfrontaments. A la capital gal·lesa s’expedeix el passaport cap a la cinquena Eurocopa seguida de l’equip polonès i un dels últims esdeveniments internacionals de Lewandowski (35 anys), que potser desitja acomiadar-se en el Mundial del 2025.

En el del 2022, a Qatar, es va acomiadar Gareth Bale. La selecció de Gal·les esprem el seu bon moment després de 58 anys (del Mundial del 1958 a l’Eurocopa de França del 20216) sense participar en una gran competició. L’equip britànic s’ha fet fort en el Millenium Stadium de Cardiff, on només ha perdut un dels últims 15 partits, inclosa l’última victòria, 4-1 davant Finlàndia.

UCRAÏNA-ISLÀNDIA.

El sorteig va concedir a Gal·les el privilegi de jugar els dos partits a casa. Ucraïna, en canvi, haurà disputat els dos fora. El primer a Zenica, on va batre Bòsnia i Hercegovina i ho va fer remuntant el marcador amb dos gols en els minuts 85 i 88. El segon consta com a local, però ho fa en l’exili. Curiosament a la casa de Polònia: a Varsòvia. Ucraïna rep (20.45 h) una Islàndia vinguda a menys i que va viure la seva millor etapa quan es va classificar per a l’Eurocopa 2016 i el Mundial 2018.

El drama de la guerra assetja els ucraïnesos, amb mig equip en les principals lligues europees. Si accedeixen a la fase final, entraran en un grup assequible amb Bèlgica, Eslovàquia i Romania. A Polònia o Gal·les els espera el grup de la mort amb els Països Baixos, França i Àustria. A Ucraïna li lluitarà el viatge Islàndia, un cas molt semblant a Gal·les: va lluitar amb els més grans el 2016 i el 2018.

GEÒRGIA-GRÈCIA.

Notícies relacionades

Ni Cardiff ni encara menys Varsòvia viuen la intensitat amb què s’espera el partit a Tbilisi. Geòrgia afronta (18.00 h) el compromís més gran de la seva història: acudir a un gran torneig de seleccions després d’independitzar-se de l’URSS el 1991. Les 55.000 localitats del Dinamo Arena es van esgotar en cinc hores. Les principals ciutats del país instal·laran pantalles als carrers.

La fe georgiana, que rep Grècia, està dipositada en Khvicha Kvaratskhelia, l’estrella del Nàpols, que ha retrobat la inspiració després d’un inici de temporada erràtic. "Respectem el rival, però som conscients de la nostra força i creiem en nosaltres i en els nostres aficionats", va comentar Kvaradona en la web de la federació. Geòrgia mai ha guanyat Grècia, ara dirigida per Gustavo Poyet. El balanç és de cinc derrotes i dos empats. Turquia, Portugal i la República Txeca esperen el vencedor.