A sis mesos de l’estrena

S’acosta la Copa Amèrica

S’han inscrit 5.600 persones com a voluntàries davant les 2.300 que són necessàries 

La Louis Vuitton 37th America’s Cup començarà a Barcelona el 22 d’agost amb la tercera regata preliminar i, fins a l’octubre, es faran les sèries perquè un dels cinc aspirants miri d’arrabassar el títol als neozelandesos. L’esdeveniment podria durar fins al 27 d’octubre.

S’acosta la Copa Amèrica

Alexander Champy-McLean / Orient Express Racing Team

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Queda mig any. Sis mesos clavats perquè comenci la Copa Amèrica de vela. Barcelona acollirà a partir del 22 d’agost la competició, de 173 anys d’història, que enfrontarà sis equips. Bé, primer n’enfrontarà cinc i qui guanyi haurà d’intentar arrabassar el títol al vencedor de l’última edició: l’Emirates Team New Zealand.

Per això els neozelandesos són els organitzadors del 2024, a través de l’America’s Cup Events (ACE). Ahir van fer públic un èpic vídeo titulat ¿Qui guanyarà la 37a Copa Amèrica?, en el qual recorden alguns dels elements que arrosseguen milers de persones tant físicament com a través de les pantalles de televisió, on esperen congregar més de 942 milions d’espectadors.

La peça audiovisual dura un minut i evoca alguns dels aspectes que van convèncer els impulsors de la Copa Amèrica a triar Barcelona: "La ciutat, el so, les onades, el vent, la música, la gent...". Després d’aquesta descripció, la veu en off es pregunta quin dels sis equips (als kiwis s’hi sumen britànics, francesos, italians, suïssos i americans) aconseguirà ser "el més valent, el més astut, el més ràpid" per "volar a través de les onades" i aconseguir la copa de les 100 guinees.

Calendari intens

Ara mateix els equips continuen treballant intensament per construir el veler AC75 amb què competiran a Barcelona, tant en la regata preliminar amb què arrenca l’esdeveniment esportiu (del 22 al 25 d’agost) com posteriorment entre els aspirants, en un intens calendari de regates fins a principis d’octubre.

L’esdeveniment esportiu durarà fins a 68 dies. Com han recordat els organitzadors, la Louis Vuitton 37th America’s Cup Match és una sèrie d’enfrontaments que guanya el primer que obtingui set victòries, i començarà el 12 d’octubre.

El partit podria acabar el 18 d’octubre si un equip guanya set a zero i no hi ha retards en els dies de regata per les condicions meteorològiques, o bé podria allargar-se fins al 27 d’octubre (última data possible) si s’utilitzen dies de reserva a causa de la meteorologia i la regata està molt igualada, com per exemple amb un resultat final de set a sis.

"El que sabem és que els vaixells seran la cúspide del disseny, concebuts per a només vuit tripulants per estalviar pes i amb ales de gran envergadura per facilitar el vol. Aquests barcos seran capaços fàcilment d’arribar a més de 50 nusos i més de 100 quilòmetres per hora", han afegit des de l’ACE.

L’American Magic i l’Orient Express Racing Team han preferit una estratègia de llançament i entrenament una mica més tardana i continuen "amb la intriga" sobre de les seves dates de llançament, han revelat.

Tecnologia i habilitat

En les últimes setmanes alguns equips han revelat que trauran els velers a l’abril, de manera que, en funció dels dies o les setmanes que els costi transportar-lo fins a la capital catalana, se’ls podrà veure entrenant-se amb els nous AC75 al litoral barceloní. Ara ho fan amb els petits, l’AC40, i en alguns casos amb modificacions, tal com passa amb l’equip francès.

Notícies relacionades

En el vídeo que ha publicat l’ACE es recorda que el guanyador de la Copa Amèrica de vela el determinarà "una batalla entre la tecnologia i l’habilitat". Tant el Port Vell com el Port Olímpic acolliran el Race Village principal (amb més de 25.000 metres quadrats), amb zones interactives, escenari i pantalles gegants, i tant els equips competidors com els patrocinadors organitzaran nombroses activitats destinades al públic, totes gratuïtes.

L’organització també ha explicat que s’han inscrit 5.600 persones com a voluntàries davant les 2.300 que són necessàries. En les pròximes setmanes, aquestes persones culminaran la fase de formació i es crearan els equips (mar, comunicació i terra). No obstant, la voluntat de l’ACE és que totes les persones que han mostrat interès per participar en l’esdeveniment ho puguin fer d’una manera o d’una altra.