Vingegaard obre a Galícia l’any buscant el tercer Tour

«Serà una gran batalla», diu sobre la pròxima ronda francesa el corredor danès, que disputarà O Gran Camiño des d’avui fins diumenge.

Vingegaard obre a Galícia l’any buscant el tercer Tour

SERGI LÓPEZ-EGEA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Jonas Vingegaard, dos Tours el contemplen, fa tres dies que és a la Corunya. Va arribar en plena ressaca de les eleccions gallegues i per Galícia es quedarà fins diumenge, perquè en aquestes terres inicia l’any ciclista corrent O Gran Camiño. L’horitzó apunta cap al Tour, i amb el més enllà de la Vuelta si no passa res estrany en la ruta francesa, especial si cap el 2024, perquè com si d’un circ es tractés li creixeran els nans, amb tot el respecte envers ells, en forma no només de Tadej Pogacar, sinó també de Primoz Roglic, abans el seu company, i Remco Evenepoel.

Una dona, amb el mòbil a la mà, l’espera a la porta de l’hotel que ocupa al costat de la platja de Riazor. Demana que li facin una foto. "Estic tan nerviosa que em tremolen les cames". Si el ciclista danès fos futbolista, hi hauria hagut una multitud, però difícil que algú tingués la passió de la seva admiradora gallega. No en va ha guanyat els dos últims Tours, i el 2023, totes les carreres prèvies a la ronda francesa que va córrer excepte la París-Niça.

En quatre dies per Galícia (avui comença el camí amb una contrarellotge individual per la Corunya, a través d’Eurosport) espera repetir la conquesta de fa un any davant rivals com Carlos Rodríguez i Richard Carapaz, però sempre pendent del mes de juliol i del viatge entre Florència i Niça, el primer any en què el Tour, que comença a Itàlia, no finalitza a París per qüestions operatives relacionades amb els Jocs Olímpics. I allà en la ruta francesa es trobarà amb un Pogacar potser castigat per l’esforç de la ronda italiana; un Roglic que ja no l’auxiliarà i amb ganes d’aconseguir la victòria que se li va escapar en l’últim sospir del 2020, i un Evenepoel que debuta amb tot el perill als pedals.

"El Tour d’aquest any serà una gran batalla. Serà un Tour molt interessant. No podré comptar amb l’ajuda de Wout van Aert, que disputarà el Giro, carrera que farà també Pogacar. No tinc dubtes que arribarà al Tour molt fort, igual que Roglic i Evenepoel. Per això, tinc sentiments oposats, per l’absència de Van Aert i perquè Roglic havia sigut sempre el meu company, però ara es convertirà en un gran rival", va comentar.

Contrarellotge inicial

Dimarts i dimecres va entrenar a la Corunya creuant-se amb cicloturistes que volien seguir la seva roda, gens fàcil. És la màgia d’aquest esport, en el qual el professional comparteix escenari amb l’aficionat i tots es paren a mirar-lo quan afronta amb ràbia la rampa que porta cap a la torre d’Hèrcules, de categoria i amb llambordes, on acaba una contrarellotge inicial que vol guanyar.

Notícies relacionades

"Fa cinc mesos que no competeixo [des que va acabar la Vuelta] i he pogut disfrutar de la meva família [la seva dona i la seva filla]. He arribat a Galícia després d’haver estat concentrat al Teide. Però crec que començo la temporada en forma. M’agrada el ciclisme, córrer, i sobretot millorar cada vegada que competeixo".

L’any de Vingegaard inclou també la Tirrè-Adriàtic, el mes que ve; la Itzulia, a l’abril, i el Critèrium del Dauphiné, al juny. Després del Tour, si no hi ha sorpreses, correrà la Vuelta. "Però abans, com vaig fer l’any passat, vull veure com acabo el Tour. No puc pensar ara en dues carreres de tres setmanes alhora". Només es veurà amb Pogacar en la ronda francesa.