ELS VUITENS DE FINAL DE LA CHAMPIONS

El Nàpols fa fora el seu entrenador

A dos dies de la visita del Barça, el president Aurelio De Laurentiis elegeix Francesco Calzona, l’actual seleccionador d’Eslovàquia, per substituir Walter Mazzarri, que no ha frenat la caiguda del vigent campió de la Lliga italiana

El Nàpols fa fora el seu entrenador

EFE

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre Walter Mazzarri, l’entrenador del Nàpols, estava dirigint el penúltim entrenament previ al duel amb el Barça d’aquest dimecres (21 .00 hores), el president del club, Aurelio De Laurentiis, estava reunit amb el tècnic que el substituirà. Un exemple del particular funcionament vesubià de l’entitat, de la mateixa manera que existeix una erupció volcànica pròpia que pren el nom del Vesubi.

"Adeu nois, adeu a tots", van ser presumptament les paraules de Mazzarri a l’abandonar el centre d’entrenament del Nàpols a Castel Volturno davant els periodistes congregats mentre altres estaven pendents de la reunió del president De Laurentiis amb Francesco Calzona, l’elegit per rellevar el tècnic en un hotel del passeig marítim napolità.

Tercer de la temporada

El Nàpols presentarà un entrenador, el tercer de la temporada, per enfrontar-se al Barça en l’anada dels vuitens de la Champions. De Laurentiis, fart de la constant caiguda de l’equip, prenia una altra decisió dràstica, una més en el club del qual és propietari.

La dificultat més gran per contractar Calzona, italià de 55 anys, és que és l’actual seleccionador d’Eslovàquia i haurà de simultaniejar les dues tasques fins a final de temporada. No interfereix tant la participació del quadre centreeuropeu en l’Eurocopa d’aquest estiu com en els preparatius de l’aturada de seleccions que hi haurà al març: els dies 23 i 26 s’enfronta a Àustria i Noruega en sengles amistosos.

Un altre punt de negociació, no menor, va ser la discussió sobre els ajudants que acompanyarien Calzona de tornada a Nàpols i els que continuarien amb les seves tasques quotidianes en la selecció. Calzona ja va pertànyer en el passat al club celeste, ja que va ser ajudant de Maurizio Sarri i de Luciano Spalletti. El treball a Eslovàquia se li va oferir, en part, pels bons informes de Marek Hamsik, exjugador del Nàpols durant 12 temporades.

El duel Nàpols-Barça representa el pols entre dos campions vinguts a menys. Tan a menys que abans que acabés l’any en què es van coronar (2023) ja s’havien acomiadat de la possibilitat de revalidar-lo. Pitjor està el Nàpols que el Barça, amb la seriosa amenaça de no tornar la temporada vinent a Europa. Ni tan sols a l’Europa League o la Conference League.

El Barça és tercer i Xavi Hernández conserva el lloc, pel pes del seu nom per la llegendària carrera que va firmar a l’equip blaugrana i pel respecte que li professa Joan Laporta. El president que va fer fora Ronald Koeman i va acomiadar Leo Messi (i no el va tornar al Camp Nou), va admetre que si l’entrenador no hagués sigut Xavi ja l’hauria fulminat.

Del Nàpols va marxar Luciano Spalletti, el geni que el va consagrar 33 anys després de l’últim scudetto. L’entrenador, de 64 anys, va al·legar que desitjava prendre’s un any sabàtic a l’acabar la passada campanya, però a l’agost assumia la plaça de seleccionador italià.

14 jornades per davant

El Nàpols, en canvi, és al novè lloc de la taula, amb 36 punts, a nou de l’última plaça de la Champions i la de l’Europa League que ocupen, respectivament, l’Atalanta i el Bolonya (45). El relleu persegueix, sobretot, que la reacció propulsi l’equip a les posicions que donen accés a Europa amb 14 jornades de lliga per davant.

L’empat amb el Gènova a casa (1-1), que venia després d’una derrota contra el Milan a San Siro (1-0), ha condemnat definitivament el tècnic italià, que amb prou feines ha aguantat tres mesos a la banqueta. El mes de novembre va substituir Rudi Garcia. La marxa de l’equip, lluny de millorar, ha empitjorat substancialment. La seva posició era molt feble i l’acomiadament estava cantat des de fa setmanes. L’únic dubte residia a saber en quin moment es produiria. I la resposta es demorava fins que De Laurentiis trobés un substitut que el convencés i s’avingués a treballar amb ell i les seves peculiaritats, entre les quals estan la seva incapacitat per acomiadar els seus com Déu mana.

Notícies relacionades

Primer es va carregar Rudi Garcia. Havia durat quatre mesos, des de juny. Una derrota contra l’Empoli, i a casa com a agreujant, va sentenciar l’elegit per ell. García va guanyar 8 dels 16 partits que va dirigir, la meitat.

Mazzarri no va arribar a aquest llistó malgrat que el propòsit era elevar-lo; al final va comptar un partit més (17), però només va obtenir sis triomfs, expulsat de la Copa i subcampió de la Supercopa al perdre amb l’Inter. La seva anterior etapa al Nàpols havia sigut molt més existosa al conquistar la Copa el 2012 i classificar-lo segon a l’any següent a la lliga.