Lunin i Brahim eleven el Madrid

Les aturades de l’ucraïnès i el golàs del malagueny donen el triomf a l’equip d’Ancelotti a Alemanya. El col·legiat Irfan Peljto va anul·lar un gol del Leipzig en el primer minut de manera surrealista en una acció molt protestada pels locals.

FERMÍN DE LA CALLE

4
Fermín de la Calle

Carlo Ancelotti continua descobrint herois inesperats en aquest Reial Madrid que llueix la profunditat de la seva plantilla en cada partit amb el protagonisme de futbolistes que no estaven cridats a tenir-ne. Lunin i Brahim són dos d’aquests jugadors que s’han fet un lloc a l’onze i a Leipzig li van donar al Madrid un triomf (0-1) que no va merèixer, a jutjar pels mèrits que van desplegar sobre la gespa. Però el gol del malagueny i la desena d’aturades de l’ucraïnès encarrilen aquesta eliminatòria de vuitens de la Champions que el Madrid rematarà al Bernabéu.

Malgrat que Alemanya és un lloc amable per al Reial Madrid, Leipzig és un territori hostil en el qual ha encaixat dues derrotes en les seves visites (el 1931 i el 2022). Totes dues amb idèntic marcador (2-3). Els primers minuts no auguraven bones notícies. Al quart d’hora al Red Bull Arena, els millors del Madrid eren Lunin i el col·legiat, el bosnià Irfan Peljto, que va anul·lar amablement un gol de Sesko, que va rematar de cap al segon pal un xut mossegat de Schlager. El col·legiat va assenyalar fora de joc posicional de Henrichs, que va destorbar, en una generosa interpretació, el porter madridista. Malgrat que no havia passat un minut i ja tenien l’ai al cor, els d’Ancelotti van continuar gandulejant, cosa que va permetre al Leipzig rematar fins a tres vegades. Però Lunin va mostrar la seva solvència i fredor.

Els jugadors de Rose confirmaven la seva naturalesa vertical amb les arribades per fora de Simons i Olmo, més les diagonals de Schlager i Openda i el dinamisme de Sesko. Massa feina per a un Madrid mandrós en el qual Carvajal va tornar al carril, on ho va passar malament amb Simons, i Tchouameni va fer la vida més fàcil a Nacho a l’eix de la defensa.

Gol ‘messiànic’

I al davant Brahim no rendibilitzava la seva titularitat jugant de Bellingham junt amb els brasilers en el 4-3-3 pel qual va apostar Carletto. Ni tan sols l’energètic Camavinga trobava el ritme en els blancs, que s’aferraven en atac a Vinícius, molt sol, i jugaven caminant, contagiats per la parsimònia de Kroos. La millor notícia al descans era que el Madrid no perdia gràcies al protagonisme de Lunin i la complicitat del col·legiat Peljto.

Ancelotti va decidir no moure peces en el descans, esperant que els seus es reconnectessin al partit. El duel passava per veure qui marcava el primer gol. Si ho feia el Madrid en una contra, el Leipzig es diluiria com un terròs de sucre. Si el marcaven els alemanys, el Madrid es complicaria la vida. Però alguna cosa sap Carletto que no saben els altres. Perquè mentre que el partit i tot el madridisme demanava a crits la sortida al camp de Joselu per un Brahim inèdit, el malagueny va rebre una pilota, es va desempallegar de dos rivals i es va inventar un gol digne de Messi. Una obra d’art que va enfonsar en el minut 48 la fràgil moral d’un Leipzig que tot i així va continuar empenyent. Va poder empatar Dani Olmo, però Lunin va avortar aquesta rematada i la posterior de Sesko.

A la recerca del segon

El gol va assentar el Madrid, més ben plantat al camp, davant un Red Bull que les urgències el van fer anar cap amunt i destapar-se al darrere, on Vinícius i Rodrygo salivaven amb cada contra. Brahim, que havia anotat el seu vuitè gol aquesta temporada, assumia els galons de Bellingham en la tasca de rellançar els seus companys mirant de rematar un rival que havia perdut la fe.

Els blancs buscaven un altre gol per sortir d’Alemanya amb l’eliminatòria sentenciada en un partit en què ho van passar malament durant 48 minuts, els que va trigar a obrir el marcador. Llàstima que el malagueny es retirés lesionat amb un problema muscular.

I si Brahim va aplanar el camí, Lunin el va asfaltar. El porter ucraïnès continua creixent i guanyant protagonisme, especialment amb la seva defensa assolada per una plaga de lesions, a què suma els dubtes de jugadors com Nacho, que ha perdut la solvència habitual.

Festival sota els pals

Tampoc van estar bé Carvajal i a Mendy als carrils, patint per raons diferents. El primer amb tanta anada i tornada, el segon per la seva anarquia tàctica. Amb aquest panorama va emergir el millor Lunin de la temporada. Amb sortides al límit de l’àrea, infranquejable en el joc aeri, expeditiu sota pals i empetitint la porteria quan el joc ho exigia.

El porter va llegir bé cada jugada i va acabar traient de polleguera els alemanys, especialment Sesko i Olmo, que es van trobar davant seu en diverses ocasions. Fins a deu aturar va completar l’ucraïnès per segellar la seva porteria en la seva millor actuació com a madridista.