Jepkosgei aconsegueix un nou rècord femení en la Mitja

La corredora kenyana va rebaixar de 10 segons la marca d’Irine Jepchumba de l’any passat. Kibiwott Kandie es va imposar en la prova masculina.

JORDI COTRINA

2
Gerardo Prieto

La kenyana Joyciline Jepkosgei, amb 1.04.27 hores, va aconseguir superar la plusmarca del circuit barceloní en una edició multitudinària de la Mitja, mentre la victòria en categoria masculina es resolia a favor del seu compatriota Kibiwot Kandie en una jornada ventosa.

Quantitat i qualitat. La eDreams Mitja Marató de Barcelona 2024 va recuperar i va sobrepassar els números prepandèmics, amb 28.000 inscrits i 5.000 en llista d’espera, i se situa com la carrera de 21 quilòmetres més gran del sud d’Europa, només superada per Berlín. Els organitzadors van haver de retocar el circuit i fer front a un dels desafiaments més durs de les capitals més denses d’Europa: donar cabuda a tots els participants a la sortida i intentar que l’últim runner a arrencar ho faci abans que el primer classificat a arribar a meta.

Mauro Llorens, director de la carrera, es mostrava satisfet per l’espectacular demanda de dorsals després de l’aturada de la pandèmia, tot i que molt ocupat abans de la prova de foc que significava moure la clàssica sortida des de Pujades fins a Picasso perquè hi cabessin els cinc grups, de gairebé cinc mil corredors cada un, partint cada deu minuts. L’últim grup en sortir, el més lent sobre el paper, havia d’espavilar si no volia veure com la gasela africana –sempre guanya un africà– travessava la meta abans que finalitzessin totes les sortides.

La qualitat va anar a càrrec de les dones gràcies al nou rècord del circuit de Joyciline Jepkosgei, rebaixant per 10 segons la plusmarca d’Irine Kimai Jepchumba de fa un any. La guanyadora de la marató de Londres i Nova York, protegida al mig d’un grup de corredors masculins i una llebre, va poder gestionar millor la seva carrera contra les ratxes de vent que van bufar en contra, sobretot al litoral.

Els homes no van tenir tanta sort. El favorit, Kibiwot Kandie, va fer bons tots els pronòstics al guanyar amb 59.20 minuts, lluny del seu millor registre (57.32), el segon millor de la història, tot i que a prop de la plusmarca del circuit (58.53 de Charles Langat el 2023), que no va poder millorar en absència d’una llebre d’entitat i un matí massa ventós. El segon lloc va ser per al sorprenent suec Andreas Almgren, a només dos segons del guanyador, superant en els últims metres a Roncer Kipkorir, escapat del grup davanter en el quilòmetre 10 i líder de la prova fins a l’últim tram. Els millors espanyols en la prova van ser els catalans Artur Bossy (1.03.23) i Laura Rodríguez (1.12.58).

35% de dones

A la Mitja es van apuntar aquesta vegada corredors de 98 països, que aporten un estimable 40% del total d’inscrits, convertint aquesta carrera de 21 quilòmetres en una de les proves més desitjades entre els veïns europeus. Tot això sabent que compta amb un circuit a la vora del Mediterrani, beneït per un diluvi de marques personals, rècords nacionals i cinc plusmarques mundials a càrrec de Florence Kiplagat fa ara una dècada.

El percentatge de dones participants també suposa un rècord, liderant aquest rànquing en les proves sobre asfalt ibèric amb un 35%, un total 9.800 d’inscrites, gràcies que l’afluència de corredors estrangers freguen la igualtat entre els dos gèneres.