Katir, suspès provisionalment

Katir, suspès provisionalment

gerardo PRIETO

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

La UIA (Unitat d’Integritat de l’Atletisme), dependent de la WADA (Agència Mundial Antidopatge), va comunicar ahir a Mohamed Katir la suspensió provisional de la seva activitat atlètica per haver-se saltat tres controls antidopatge, fet sancionable pel codi mundial antidopatge amb una inhabilitació d’entre dos anys i quatre anys. En un comunicat emès per l’exitós atleta murcià d’origen magribí, aquest va apel·lar a la presumpció d’innocència i va confirmar que recorrerà la suspensió, confiant no haver d’alterar la seva preparació per als Jocs Olímpics de París del pròxim estiu.

Amb la seva bèstia blanca, el noruec Jacob Ingebrigtsen, parat per una tendinitis al taló –el malson del migfondista–, Katir veia lliure el camí del podi en la cita olímpica fins al cop d’ahir. L’embolic amenaça ara de trencar la seva brillant progressió atlètica i de passada enfangar encara més aquest esport.

Positiu d’EPO

El corredor que ha esborrat de la taula de rècords espanyols il·lustres cognoms atlètics com Cacho o Viciosa, tenia previst participar ahir en una reunió de pista curta al Lluís Puig de València. Pretenia atacar el rècord espanyol de 5.000 en pista de 200 metres, els 13.11.39 d’Alberto García el 2003, tan sols uns mesos abans de ser sancionat per un positiu d’EPO.

La Federació nacional de moment retira la llicència a l’atleta murcià, com és preceptiu. Tampoc podrà competir a Lieven dissabte vinent, on tenia pensat atacar la plusmarca espanyola dels 2.000 metres del lleonès Sergio Sánchez, sancionat per dopatge el 2013. Katir va arrencar aquesta temporada en pista curta acostant-se al rècord nacional d’Adel Mechaal el 1.500, en la reunió de L’Eure de la setmana passada. El seu cas s’assembla al de Mechaal el 2017, suspès també pels errors en els whereabouts. El palamosí d’origen magribí finalment va ser habilitat pel TAS.

Katir va assegurar en el seu comunicat: "No hi ha una infracció derivada de tres errors de localització en els últims 12 mesos. En algun dels intents de localització reportats per part d’AIU, em trobava disponible en lloc, data i hores aportats per la meva part". A continuació, el vigent subcampió mundial de 5.000 metres va remarcar: "Durant els últims mesos i anys estic sent sotmès a un gran nombre de controls de dopatge fora de competició tant en mostres d’orina com de sang, sense que s’hagués plantejat cap tipus de problema per la meva part".

El cas Mechaal

Badada o oblits a l’actualitzar la ubicació, terminals defectuosos, canvis de ruta o d’hotels, un error en els canvis dels fusos horaris al viatjar, són detalls que aporten els esportistes en la seva defensa. Katir recorrerà la sanció al·legant un defecte de forma en l’avís de la segona falta de localització, però encara queda per saber quin és el termini perquè el recurs suposadament prosperi.

El precedent de Mechaal podria jugar a favor seu. Aquest atleta va ser sancionat 15 mesos i va aconseguir l’anul·lació al·legant errors en l’ADAMS (Sistema d’Administració i Gestió Antidopatge), l’aplicació que utilitzen els atletes per estar localitzats i disponibles per ser controlats en tot moment.

En el seu comunicat, a Katir li va semblar important ressaltar: "No estem davant un expedient d’infracció de les normes de dopatge per l’ús de substàncies o mètodes prohibits, ni tan sols per eludir controls de dopatge fora de competició. Es tracta d’un simple expedient derivat de l’emplenament de dades de localització a la plataforma ADAMS que ha pogut generar certs errors de localització (whereabouts)".

Notícies relacionades

L’atleta afegeix: "Procediré a defensar-me en les instàncies que siguin oportunes, com no pot ser de cap altra manera. Per això, sol·licito que es respecti el dret a la presumpció de la meva innocència fins que sigui tramitat i conclòs el procediment. Durant la tramitació del procediment disciplinari, AIU ha acordat la meva suspensió provisional. Com que no estic d’acord amb l’esmentada decisió adoptada per AIU, em disposo a recórrer-la davant les instàncies corresponents per poder competir durant la tramitació del procediment".

La Federació Espanyola d’Atletisme va emetre un comunicat a la seva web oficial en què recalca el compromís de l’organisme amb "el compliment rigorós del marc legal vigent nacional i internacional en matèria de dopatge". Segons el comunicat, Katir queda suspès provisionalment i per tant no serà elegible per a les pròximes competicions.