corrupció esportiva

Negreira declararà en el judici malgrat tenir Alzheimer

L’exvicepresident del CTA s’asseurà davant del jutge Aguirre el 21 de febrer, malgrat haver al·legat una malaltia per evitar-ho. 

Negreira declararà en el judici malgrat tenir Alzheimer

j. g. albalat

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre considera que l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira és imputable i, per tant, l’ha citat a declarar per al 21 de febrer. El magistrat ha pres aquesta decisió després de rebre l’informe dels forenses que han examinat l’exdirigent arbitral, que havia al·legat al jutjat que pateix Alzheimer. Els facultatius sí que han constat que té aquesta malaltia, tot i que sostenen en el seu informe que aquesta condició no l’incapacita per poder comparèixer davant del jutge per declarar.

Enríquez Negreira està sent investigat pels 7,5 milions d’euros percebuts del FC Barcelona entre el 2001, en l’època de Joan Gaspart al capdavant del club, i el 2018, amb Josep Maria Bartomeu en la presidència, segons la documentació de l’Agència Tributària inclosa en la causa instruïda pel jutge Aguirre. El magistrat considera que "amb caràcter indiciari" aquests pagaments es van fer en consideració al càrrec que exercia l’exàrbitre en l’organisme que regula l’arbitratge en el futbol i presumptament per afavorir el Barça.

En el procés judicial figura com a imputat el club blaugrana, però també els expresidents Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu i l’actual, Joan Laporta, així com dos exdirectius de l’entitat, a més d’Enríquez Negreira i el seu fill, Javier Enríquez Romero, que també va percebre diners del Barça. Se’ls investiga per diversos delictes, entre ells suposat suborn i corrupció en l’esport. L’Audiència de Barcelona està pendent de resoldre diversos recursos presentats per les defenses.

Pressionar altres col·legiats

Notícies relacionades

Aguirre sosté en una interlocutòria que hi podria haver "corrupció sistèmica" en el CTA, segons una interlocutòria en la qual accepta la petició de LaLiga de la pràctica de determinades diligències per "avançar en la hipòtesi relativa a la possible influència" que l’excol·legiat, "directament o a través del seu fill", podria haver exercit sobre els seus homòlegs.

Segons relata el jutge en la resolució en què imputa al Barça un presumpte delicte de suborn, Enríquez Negreira "participava de l’exercici de funcions públiques" durant el període en què va cobrar del Barça. El magistrat argumenta que el club blaugrana va deixar de pagar-li quan va cessar del seu càrrec de vicepresident del comitè tècnic. I el jutge afegeix que un vicepresident del CTA, "com a persona que exerceix funcions públiques, ha de ser imparcial i tenir un tracte equitatiu amb tots els equips".