Turquia no vol futbolistes israelians

Després que Ankara deportés el jugador Sagiv Jehezkel, un altre israelià, Eden Kartsev, va ser expulsat del seu equip, el Basaksehir d’Istanbul. Queda només un jugador, Ramzi Safuri, que sembla tenir les hores comptades.

Turquia no vol futbolistes israelians

ADRIÀ ROCHA

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Tot es va precipitar molt ràpid. El cap de setmana passat, després de marcar un gol per a l’Antalyaspor, Sagiv Jehezkel va celebrar el seu gol ensenyant el seu embenat a la mà. Hi havia un missatge escrit en lletres petites, diminutes. Era diumenge a la tarda i ningú se’n va assabentar.

Però les hores van passar, va arribar dilluns al matí, i la notícia va esclatar. El missatge que Jehezkel havia escrit deia: "100 dies, 7 d’octubre", i estava acompanyat per l’estrella de David. L’extrem, de nacionalitat israeliana, recordava que es complien just 100 dies de l’atac de Hamàs a Israel.

Aquesta acció, que va provocar més de 1.000 morts en un dia, va desencadenar una brutal resposta israeliana contra la franja de Gaza que encara dura. Si en un dia hi va haver 1.000 morts israelians, Israel ha fet el mateix amb gairebé 25.000 palestins.

Turquia va intentar ubicar-se en una posició de moderació entre Israel i Hamàs, però al cap de poques setmanes, el govern de Recep Tayyip Erdogan va canviar. Ara, Erdogan acusa el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, de terrorista i genocida.

Detingut i expulsat

I Jehezkel tenia les hores comptades. Dilluns al matí, l’extrem va ser detingut per la policia acusat d’incitar a l’odi. A la tarda va ser posat en un avió cap a Tel Aviv. "Mai vaig voler provocar ni incitar ningú. No vull aquesta guerra. Només soc algú que vol que aquest període de 100 dies acabi ja. Vull que la guerra acabi. Per això vaig mostrar aquest missatge", va dir el punta a la policia turca.

El seu cas es va repetir. El mateix dia que Jehezkel va mostrar el seu embenat, un altre futbolista israelià a Turquia, Eden Kartsev, va compartir a les seves xarxes socials un missatge demanant l’alliberament dels ostatges israelians en mans de Hamàs. El seu club, el Basaksehir d’Istanbul, va obligar el jugador a esborrar el comentari. El jugador ho va fer. Tot havia d’acabar allà, però va esclatar el cas de l’extrem de l’Antalyaspor i Kartsev va ser acomiadat del Basaksehir i cedit posteriorment al Maccabi Tel Aviv. "Les seves paraules van ser en contra de la sensibilitat de Turquia, i d’acord amb les instruccions disciplinàries del nostre club, el jugador ha sigut multat, i hem decidit que el més apropiat és que, a partir d’ara, continuï la seva carrera fora del nostre país", va comunicar el club.

Del sector més conservador

Aquest club d’Istanbul, que va guanyar la lliga el 2020, va ascendir entre els grans del país anatoli gràcies als diners injectats per empresaris i sectors pròxims a Erdogan, que buscava contrarestar el poder dels tres grans clubs (Galatasaray, Fenerbahçe i Besiktas), els clubs de fans del qual són políticament contraris al president turc.

El Basaksehir ha volgut erigir-se en l’equip del sector més conservador i islamista de la població turca. Després de la marxa forçada dels dos futbolistes, només queda un jugador israelià a la Superlliga turca: Ramzi Safuri, un àrab israelià que compartia vestidor amb Jehezkel a l’Antalyaspor.

Notícies relacionades

Les seves hores a Turquia podrien estar comptades. A l’octubre, dues setmanes després de l’atac de Hamàs i de l’ofensiva posterior israeliana, la federació turca de futbol va decidir que a tots els estadis se celebraria un minut de silenci. Jehezkel i Safuri, aquell dia, es van negar a jugar. L’Antalyaspor l’hi va permetre, i la història no va anar a més.

Però ara la història és molt diferent: Israel i Turquia van retirar els seus ambaixadors, i Israel demana als seus ciutadans que abandonin el país turc per por d’atacs. Safuri, a cada publicació a les seves xarxes socials, és atacat i insultat per usuaris turcs.

Temes:

Gaza Govern Israel