La contracrònica

Els missatges de Xavi

S’esperava el que faria l’entrenador blaugrana després de l’aturada de Nadal i el regust amarg amb què es va acabar el 2023. Va començar asseient Joao Félix i va acabar substituint Lewandowski, decisions poc freqüents. Vitor Roque va debutar gairebé amb ‘jet-lag’

2

El partit de Xavi a Las Palmas va començar amb l’alineació, amb missatge a Joao Félix. Després de la reprimenda interna, de l’aturada de Nadal i el temps per pensar, la primera decisió visible de l’entrenador va ser asseure a la banqueta el portuguès. Ningú podrà dir que va ser una injustícia. Quan va sortir en la segona part va ser important per consumar la remuntada. Els tocs d’atenció són sovint útils. També en va rebre un Lewandowski. No es van veure males cares. Les victòries calmen les feres.

TERCERA SUPLÈNCIA.

Joao Félix va començar des de la banqueta contra l’ Osasuna (tot i que acabava d’arribar al Barça i no compta) i contra el Rayo. En realitat, només una vegada, fins ahir. Bon balanç de minuts malgrat ser un jugador que Xavi no volia. Però és de domini públic que el davanter va aparèixer com a part d’aquests tripijocs i intercanvis de favors misteriosos que Laporta porta entre mans amb Jorge Mendes. El futbolista que al president li recorda Cruyff (una manera, no de vendre il·lusió, sinó fum) va ser reservat per prioritzar Ferran, més educat per a la pressió. I amb més gol. Va sortir en la segona part. I va estar participatiu. La seva potent rematada va provocar el penal decisiu en el descompte sobre Gündogan. Bona reacció del lusità.

ELS NERVIS DE XAVI.

Si a Xavi, després de la primera part a Montjuïc contra l’Almeria, li van sortir els dimonis, va haver de tornar a convulsar internament al contemplar la posada en escena d’ahir. De nou la fotesa d’idees, la simplicitat en la proposta, el bloqueig mental... Ni un xut en 45 minuts a porteria. Xavi va esbroncar Raphinha; després, Araujo. Va rebre una cartolina groga per protestar. Nervis, frustració, impotència. Això era el que transmetia l’entrenador.

AGOSARAT GARCÍA PIMIENTA.

Va poder dirigir el Barça quan Bartomeu buscava substitut al destituït Valverde i també quan l’elegit, Quique Setién, va ser reemplaçat per Koeman. Va estar en les dues travesses. Ara dirigeix amb gosadia un Las Palmas que practica una línia defensiva molt alta. Els davanters, els centrecampistes i els laterals blaugrana van intentar guanyar l’esquena una vegada i una altra, temptats pels espais, però sense encert, i queien en el fora de joc amb frustrant reiteració. Hi va haver una millora en la segona part en aquesta faceta notable.

CANVI DE LEWANDOWSKI.

Sembla que va ser la nit dels missatges de Xavi. Si Joao Félix el va rebre abans del partit, a Lewandowski li va arribar en el minut 72. Amb l’empat a un i la necessitat del gol, el tècnic va treure el polonès del camp. No passa gairebé mai. Tampoc ningú clamarà injustícia. Actuació d’home invisible la de Lewandowski a les Canàries. Una més.

DEBUT DEL ‘TIGRINHO’.

Tot just un parell d’entrenaments i Xavi va posar Vitor Roque, de 18 anys, per mirar de treure les castanyes del foc. Va substituir Ferran en el minut 78 i va mostrar cames potents, un xaval de galopada ferotge. En poca estona va tenir un parell d’ocasions, molt clara una. Li va fer una assistència Joao Félix i el noi va enviar la pilota fora. Somiarà amb aquesta jugada. Hauria sigut l’1-3. Després va voler rescabalar-se amb una acció en línia recta que va llançar desviat. Ambiciós.