Aires d’incertesa i d’agitació al voltant del Barça femení

Els últims èxits esportius de la secció conviuen amb els canvis en la direcció esportiva, la necessitat de trobar un nou entrenador i resoldre diverses renovacions

Aires d’incertesa i d’agitació  al voltant del Barça femení

LAIA BONALS

4
Es llegeix en minuts
LAIA BONALS

El blaugrana ha tornat a tenyir Europa un any més. El Barça dirigit per Jonatan Giráldez va aconseguir coronar-se, per segona vegada en la seva història, com el millor equip del continent, a més d’afegir l’enèsima lliga a les seves vitrines. Aquests bons resultats, no obstant, han de conviure amb un clima d’incertesa que cada vegada és més present. Aquest 2023 també es va saldar amb la sortida de l’arquitecte del projecte els últims anys, Markel Zubizarreta, i l’anunci de l’adeu de Giráldez quan s’acabi la temporada. La incògnita sobre certes renovacions clau com la d’Alexia Putellas i l’estat del seu genoll són alguns dels reptes més immediats.

Sobre la gespa, el Barça continua no tenint rival. Les culers van firmar, una temporada més, uns números de rècord. En la competició domèstica segueixen a anys llum de qualsevol altre equip. A Europa, tres quarts del mateix. Després del daltabaix de Torí, van arribar a Eindhoven amb la convicció que la història no es podia repetir i, malgrat que en la primera part de la final el guió va ser perillosament similar, la reacció va arribar en una segona part de bogeria que va gravar al trofeu el nom de l’entitat blaugrana.

Sense Markel Zubizarreta

No obstant, mentre les culers celebraven el títol, els dubtes començaven a sobrevolar l’equip i l’estructura. Markel Zubizarreta, ideòleg de l’equip, estava replantejant-se el seu futur i havia demanat deixar el club una setmana abans de la final. Després de fer-se pública la informació, les negociacions es van complicar i va arribar a reconsiderar la seva postura mentre intentava tancar la sortida de l’entitat barcelonista de la forma més beneficiosa per a les dues parts. Per aquest motiu, hi va haver moments que semblava que arribaria a complir el seu contracte fins al juny del 2024.

Però a finals de setembre Zubizarreta es va acomiadar del seu despatx a la Ciutat Esportiva Joan Gamper. Els motius van ser diversos, com les ingerències per part de la directiva del club i la incomoditat per la política de retallades imminent. En el seu lloc va arribar fa poc més d’un mes Marc Vivés que, malgrat no tenir experiència en el futbol femení, anteriorment va ostentar el càrrec de segon entrenador del Vissel Kobe i va ser l’encarregat de la direcció tècnica del futbol base del club japonès, on van emigrar Iniesta, David Villa, Bojan Krkic i Sergi Samper.

Els dubtes i la incertesa s’han instal·lat als despatxos blaugranes. Algunes renovacions de pesos pesants encara no s’han resolt i només Patri Guijarro i Mapi León han rubricat el nou contracte. L’altra extensió que semblava tancada era la de Giráldez, però fa poques setmanes l’entrenador els va comunicar que havia pres la decisió de marxar. La sorpresa i l’estupor van deixar pas a les presses quan Relevo i EL PERIÓDICO van publicar la decisió del tècnic quan encara no havia informat les jugadores.

Ara, amb la certesa que Giráldez no seguirà a la banqueta culer la temporada que ve –i els dubtes sobre quants membres de l’staff l’acompanyaran en la seva nova aventura al Washington Spirit–, a la zona noble del Johan Cruyff reconeixen que ja mantenen converses amb tècnics –tant de la casa com de fora– per trobar el relleu l’abans possible.

Una altra de les carpetes que ha de tancar al més aviat possible la direcció esportiva del Barça aquest 2024 és la d’Alexia Putellas. La capitana acaba contracte aquest estiu i des del club ja li han donat un ultimàtum. Als despatxos culers ho han deixat clar: la proposta que té ara sobre la taula la futbolista i icona "és la millor que li poden oferir" i, per això, de les xifres plasmades en aquesta proposta de renovació no mouran ni un euro.

Des de l’entorn de la jugadora estan tranquils. Reiteren que la seva intenció és quedar-se al Barça, assumint que serà per un contracte inferior al que podria firmar en altres clubs, ja que posa en valor el projecte esportiu per sobre de qualsevol cosa.

Notícies relacionades

Un avís, sens dubte, que no arriba en el millor moment de la futbolista. La prioritat d’Alexia, ara mateix, és recuperar-se amb garanties de les molèsties que arrossega des de fa més d’un mes. Fa només uns dies va passar per quiròfan per sotmetre’s a una artroscòpia, en què es va poder netejar la zona del genoll afectat. Durant l’exploració no es va trobar res estrany i fonts pròximes a la jugadora admeten que són optimistes i esperen veure-la ben aviat sobre la gespa.

Aquest 2024 és clau per al projecte. Mai abans havia tingut canvis tan dràstics i en un context de dificultats econòmiques com l’actual. Malgrat la promesa d’augmentar el pressupost, sempre que la secció sigui rendible –requisit que no és indispensable en cap de les altres seccions masculines– hi ha moltes incògnites sobre com es podrà mantenir una plantilla d’alt nivell a Europa si grans estrelles, començant per l’entrenador, marxen a altres destinacions també per motius econòmics. El que passi aquest any serà un punt d’inflexió.