Barça i Nàpols: dos campions sota sospita

El Barça va guanyar la Lliga i ara va tercer. El Nàpols va aconseguir l’‘scudetto’ i va sisè. Al febrer es creuaran els dos equips, necessitats com estan de recobrar l’estabilitat i eficàcia perduda després de trepitjar el cim als seus països

Barça i Nàpols: dos campions sota sospita

AFP

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

"Serà fascinant", va apuntar Walter Mazzarri, el veterà tècnic del Nàpols. Té 62 anys i s’acosta a un duel de Champions contra el Barça. Primer a Itàlia (21 de febrer); després, a Montjuïc (12 de març). Fascinant també resultarà per a Xavi, que es disposa, després de dos anys de llarga travessia per l’exili de l’Europa League, a viure la seva primera eliminatòria directa entre els grans equips del continent. Serà el seu debut.

Dos campions sota sospita | AFP /

Es mesura el campió d’Espanya contra el campió d’Itàlia, tot i que cap és com ho va ser fa un temps. Queden, per tant, dos mesos. Temps més que suficient perquè el tècnic blaugrana ajusti les peces d’un equip desajustat. I més a Europa, territori inhòspit per al Barça des de fa gairebé una dècada. Aquella Champions de Berlín 2015 suposa l’última i ja anyenca visita al cim europeu. Des d’aleshores, fent voltes ha anat el club. I l’equip, allunyat de la zona noble del torneig.

Recuperar prestigi

En aquest curs, i després d’una inversió de més de 200 milions en fitxatges durant l’era Xavi, s’ha superat la primera frontera. Objectiu complert, va dir el tècnic després d’arribar als vuitens de final. No li faltava cap raó, per més que l’equip, que va acabar líder, amb 12 punts, en un grup senzill (res a veure amb el "de la mort" de la passada temporada), es deixés esquinçalls de prestigi. I perdés diners. Prestigi amb aquestes dues derrotes finals al sortir de Barcelona (1-0 del Xakhtar i 3-2 de l’Anvers) i 5,6 milions d’euros que no va ingressar, cosa que va provocar que la seva presència al Mundial de Clubs que acolliran els EUA el 2025 sigui ara mateix molt complicada.

Xavi necessita aquest període fins a la cita amb el Nàpols, a qui sempre ha eliminat el Barça (tant a la Champions, amb Setién, com a l’Europa League, amb ell), per equilibrar el seu equip. Busca solucions perquè no es dessagni enrere, és més fràgil i vulnerable que fa un any, ni sigui tan caritatiu quan ataca. L’entrenador blaugrana sap que el Nàpols té més que pólvora a dalt. El nigerià Osimhen, amb 24 anys, és un dels grans golejadors del futbol europeu. I el georgià Khvicha Kvaratskhelia (22) aporta la màgia i creativitat, per molt que en aquesta temporada, una vegada aconseguit l’scudetto amb Spalleti, l’ara seleccionador d’Itàlia, hagi disminuït el seu nivell. Però el que també sap Xavi, i millor que ningú, és que el seu equip ha de pujar al més aviat possible el rendiment. Tant a la Lliga (lluny del Girona i el Madrid, que dominen) com a Europa.

Irregularitat sense remei

Notícies relacionades

El problema per al Barça rau en el mateix Barça, víctima d’una irregularitat que llasta diàriament el seu creixement. I la Champions, tot i que el Nàpols de Mazzarri no sigui ni de lluny el Nàpols de Spalletti, no admet errors. El tècnic té el suport del president Joan Laporta. "Confiança total", va insistir el dirigent ahir en una entrevista amb l’agència Efe. I compta, a més, amb l’aval de Deco, que va dir, just abans de l’empat a Mestalla (1-1), que no havia renovat l’entrenador per més anys (va firmar fins al 2025, amb una altra temporada opcional) perquè Xavi no va voler.

Nàpols queda encara molt lluny per al Barcelona, obligat a trobar respostes a problemes que s’enquisten. No només queda lluny en el temps (l’anada es jugarà en els dies finals de febrer) sinó també en la composició de la plantilla, que tindrà el reforç en aquest mercat hivernal de Vitor Roque, el ‘nou’ brasiler (18 anys) que ve per pal·liar la sequera de Lewandowski i qui sap si algun reforç més.