Motociclisme

¿Per què tothom creu en la resurrecció de Márquez?

El vuit vegades campió del món de motociclisme, que no ha guanyat un gran premi des de Misano 2021, va deixar bocabadat el pàdoc de MotoGP després de fer les primeres 49 voltes a cavall de la campiona Ducati ‘Desmosedici’. El Marc torna a ser feliç, la pitjor notícia per als seus rivals.

¿Per què tothom creu en la resurrecció de Márquez?

emilio pérez de rozas

5
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Han passat només 10 dies des de l’exhibició de Marc Márquez a Xest (València), quan va provar, per primera vegada i després d’11 anys pilotant l’Honda RC213V, la Ducati Desmosedici que ha pilotat Johann Zarco aquest any, és a dir, la que portarà MM93 la temporada vinent. Després de fer 49 voltes al coquet traçat Ricard Tormo, MM93, que a Itàlia continuen anomenant il canibbale, el més gran dels Márquez es va quedar a tan sols 0.171 segons del millor crono de la jornada, que va tornar a ser per a Maverick Viñales (Aprilia), el campió de tots (o gairebé) els assajos entre carreres.

Márquez se’n va anar a hivernar, perdó, a operar-se el braç dret de la síndrome compartimental que ha patit tota la temporada, i va deixar els seus rivals inquiets, tement que si Marc havia aconseguit aquell temps després d’11 anys sense pujar a una altra moto que no fos l’Honda, tenint una sola moto al box, és a dir, si queia s’acabava el test, i tenint dolors a l’avantbraç dret, què no faria després de diversos entrenaments amb aquesta mateixa moto.

Abans de provar la Ducati, durant el GP de Qatar, Márquez va reconèixer a Motorsport.com que, a partir del primer gran premi del 2024, ja no tindrà excuses. "Pilotaré una moto guanyadora i hauré de ser jo qui demostri si puc tornar a guanyar carreres o no, cosa que no faig des de Misano 2021, o aspirar al títol, que no guanyo des del 2019. He canviat Honda per Ducati amb molt dolor, però ho he fet perquè crec que encara puc donar molt. Vull tornar a guanyar, divertir-me sobre la moto i fer disfrutar els meus seguidors".

El que Márquez va provocar en els seus adversaris i en tots els observadors del Mundial de MotoGP és la sensació que, en efecte, tot el soroll que es va generar tot just conèixer-se que pilotaria una de les Ducati 2023 de l’equip Gresini era cert, és a dir, que des del minut u serà candidat al podi, potser a la victòria i, fins i tot, aspirant al títol. És més, Claudio Domenicali, CEO de Ducati Corse, acaba de reconèixer, en una entrevista al diari italià La Repubblica, que ells, l’staff de la firma de Borgo Panigale, ja sabien que Márquez guanyarà carreres amb la seva moto, ja que han fet simulacres de grans premis amb les dades del seu germà Àlex i tot el que coneixen de Marc. "Han donat uns resultats que no penso difondre ni sota tortura". Clar com l’aigua, ¿no?

Michele Masini, cap de l’equip Gresini Racing Team Ducati, va assegurar haver viscut, el 28 de novembre, "un dia increïble, en un ambient increïble, amb unes sensacions úniques, que són com els cronos de Marc, que parlen per si sols". Quan Izaskun Ruiz, de DAZN, va acostar el micròfon al bo de Davide Tardozzi, admirador des de sempre de Marc Márquez, i li va preguntar pel test que havia protagonitzat Marc, el cap de Ducati només va dir "impressionant". ¿Més del que vostè esperava? "Més del que esperava, sí".

"Fa coses impressionants"

Tots els pilots de Ducati van quedar impressionats i han col·locat ja el més gran dels Márquez entre els favorits per guanyar carreres i, possiblement, fins i tot el títol el 2024. "Des del primer dia que vaig saber que Marc havia firmat per Ducati, vaig pronosticar que, en el test de València, seria un dels tres primers. No em vaig equivocar gaire, no". "He vist la seva telemetria i, la veritat, fa coses impressionants, que ni tan sols nosaltres, els pilots de Ducati, podem fer, com traçar la corba 8 de Xest com ho fa ell: increïble, impensable, impressionant", va comentar Enea Bastianini.

"Marc ha triat Ducati, cosa que és un orgull per a tots els que hem contribuït amb el nostre esforç i treball a convertir aquesta moto en la millor de MotoGP, per tornar a guanyar", assenyala Michele Pirro, el pilot provador de Borgo Panigale. "Va fer 49 voltes a Xest, sense córrer riscos, ja que caure significava acabar el test perquè no tenia una segona moto, i va fer el crono que va fer. Quan va acabar la prova, li vaig demanar què es podia millorar i aquest foli continua en blanc, tot i que jo sé que Ducati ja sap el que vol Marc".

I Andrea Iannone, expilot de MotoGP de Ducati i, l’any vinent, pilot de Superbikes al Team GoEleven, tampoc va fer curt a l’hora de valorar les possibilitats de Marc Márquez en el Mundial 2024. "Provocarà un terratrèmol a Ducati des de la primera carrera, a Qatar, perquè la seva manera de córrer és fer-la grossa des del minut u, però haurà d’anar amb compte amb el seu estil i comportament perquè Ducati és una família i veurem si li permeten determinades coses".

El francès Fabio Quartararo, tot un campió, bon amic de Márquez, està convençut que Marc "serà un malson amb la Ducati". "Ens generarà un munt de problemes a tots. Una cosa és clara, Jorge (Martín) ha demostrat que es pot aspirar al títol amb una moto satèl·lit i, si Marc s’ha proposat tornar a dalt de tot, ¡compte!, perquè és dels que aconsegueixen el que es proposa, tot i que un milió de persones li digui que està equivocat".

Notícies relacionades

Algú com Dani Pedrosa, al qual Márquez va consultar la possibilitat de deixar Honda per Ducati i que coneix millor que ningú el comportament de totes les motos de la graella al ser el millor provador de MotoGP, va arribar a dir, després de veure somriure Marc al treure’s el casc un cop fetes les seves primeres 10 voltes, a Xest, amb la Desmosedici, que "aquest somriure no és una bona notícia per als rivals de Márquez". Tots coneixen la frase predilecta del més gran dels Márquez: "He canviat de moto perquè el somriure em torni a la cara; només pots aspirar a guanyar si ets feliç, si et diverteixes sobre la moto".

"És veritat que els joves han estat pressionant Pecco (Bagnaia), és veritat que els joves fins i tot han guanyat carreres, però jo crec que a Pecco, l’any que ve, li ha sortit, amb Marc sobre la Ducati, un duríssim rival. ¿Per què? Perquè si Àlex ha fet el que ha fet amb aquesta moto, no vull ni imaginar-me, o sí, el que pot fer el seu germà amb ella".

Temes:

Marc Márquez