Futbol femení

L’últim nyap de la selecció femenina: Tomé surt amb 10 i Itàlia l’empata

Espanya va saltar al camp després del descans sense Athenea ni Aitana, però només hi va entrar Lucía García, posant-se la samarreta i sense les botes cordades, i quan hi va entrar Esther González ja havia empatat Itàlia

L’últim nyap de la selecció femenina: Tomé surt amb 10 i Itàlia l’empata

EFE

3
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

La selecció femenina de futbol continua protagonitzant episodis esperpèntics. En aquest cas les de Montse Tomé, seleccionadora que va agafar el relleu de Jorge Vilda i es va estrenar en una banqueta directament al comandament de la selecció, van perdre a la Nations League contra Itàlia (2-3) després de sortir ¡al camp després del descans amb 10 jugadores!

Surt amb deu i gairebé amb nou després del descans

Athenea del Castillo i Aitana Bonmatí s’havien quedat al vestidor, però al camp només va sortir, i ho va fer sense estar preparada, Lucía García. La futbolista no portava posada la samarreta ni cordades les botes quan va entrar al camp corrent per corregir l’enèsim nyap d’una selecció que no acaba d’espolsar-se els contratemps. García va poder començar després de la represa, però la segona jugadora que havia d’entrar va ingressar al terreny de joc quan Espanya ja havia encaixat el primer gol i sense escalfar. Va ser Esther González. 

El desgovern a més va continuar a la zona mixta, on seleccionadora i jugadores van oferir diverses versions diferents dels fets. «En el descans vam fer el canvi d’Athenea per Lucía i després quan anàvem a entrar, a la segona part, Aitana ens avisa amb poc temps que no pot continuar. Per això no tenim temps perquè Esther pugui escalfar i entrar en el partit, per això comencem amb una jugadora menys», va justificar Tomé a la sala de premsa. 

Versió que no coincideix amb la que va dir Athenea del Castillo, l’única que va sortir a atendre la premsa a Pasarón junt amb la gallega Tere Abelleira. Del Castillo va apuntar que «els canvis els ha dit tot just començar la xerrada. Deu haver sigut un error de càlcul, no t’ho podria dir. És una cosa de la qual hem d’aprendre perquè no es pot tornar a repetir». Abelleira es va mostrar contrariada per la imatge donada i la derrota després del que va passar davant els seus paisans: «Sincerament, no sé què va passar, però no ens podem permetre aquestes coses. S’han de corregir aquestes coses, no pot tornar a passar». 

Vilda, fora per inexpert; però admeten la ‘principiant’ Tomé

No és la primera vegada que les versions de la seleccionadora i les jugadores difereixen. Una seleccionadora que no compta amb el suport de tot el vestidor. Quan Tomé va ser designada per Pedro Rocha, el president interí llavors, per rellevar Jorge Vilda, es va entendre com una operació de rentat d’imatge al posar una dona al comandament de l’equip després del que havia passat amb Vilda. Tot i això, hi ha una cosa difícil d’explicar en la seva elecció i permanència com a seleccionador. Les jugadores es van amotinar i van pressionar per abans del Mundial que Vilda fos cessat entre altres raons perquè no tenia una experiència contrastada a les banquetes, la qual cosa era certa perquè es va estrenar com a tècnic d’elit amb la selecció. Però, almenys, acumulava l’experiència d’haver sigut al lloc des del 2015. Per això va estranyar més que les jugadores sí que admetessin que es posés al comandament de la selecció Montse Tomé, exjugadora i ajudant de Vilda, que no tenia cap experiència al comandament d’un equip. Tomé no havia dirigit mai cap club, però els dubtes pel seu nomenament, que dividien el vestidor de la selecció, es van apaivagar en un primer moment després de la negociació amb el president del Consell Superior d’Esport, Víctor Francos. 

Notícies relacionades

Ara plou sobre mullat amb Tomé, que fa tres mesos que és al càrrec. A l’última finestra de partits internacionals, en el partit disputat a Zuric, Tomé no va poder alinear diverses jugadores per un error a l’hora d’inscriure la convocatòria en l’aplicació oficial de la UEFA. «Ha sigut un problema informàtic», es va explicar des de la Federació per explicar el despropòsit, sabent que es tractava d’un error humà.

El que ha passat ha tornat a aixecar les veus discordants en la selecció amb l’elecció de Tomé, que ja ha hagut de justificar sense èxit altres incidents i ha provocat malentesos que desmentien les mateixes jugadores com quan va justificar l’absència a la llista de Jenni Hermoso per protegir-la, a la qual cosa la davantera del Pachuca va respondre: ¿Protegir-me a mi de què?». El ridícul del que ha passat contra Itàlia no té conseqüències esportives perquè Espanya ja estava classificada per als Jocs Olímpics, però sí que reobre el debat sobre la designació de l’asturiana com a seleccionadora, malgrat no tenir cap experiència en el càrrec. És l’últim nyap d’una selecció que viu envoltada de sobresalts.