Agencia ATLAS | Foto: EFE

8
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Gavi s’ha trencat. Entre tots el van utilitzar al màxim fins que el genoll dret se li va trencar a Valladolid i van vessar les llàgrimes per la cara d’un jove (tot just té 19 anys) que s’ha espremut de tal manera que el cos se li ha trencat. «Les proves confirmen que té ruptura completa del lligament encreuat anterior i una lesió associada al menisc dret». O sigui, el club blaugrana ha confirmat la pitjor notícia possible en el seu comunicat mèdic on anunciarà que serà operat.

Tot en aquest genoll dret que va esclatar al Nou Zorrilla com a símptoma que el negoci sempre pot amb el joc. A Gavi li han tret ara la pilota durant mesos i mesos, i així el Barça es queda «sense el cor amb potes», com el va definir Xavi, i Espanya no el tindrà ni a la pròxima Eurocopa d’Alemanya (14 juny - 14 juliol del 2024). Ni tampoc, potser, als Jocs Olímpics de París (26 juliol - 11 agost).

Ansu Fati, Pedri, Gavi...

Notícies relacionades

Gavi, que ha acudit aquest matí amb Iván de la Peña, el seu agent, a la ciutat esportiva del Barça a Sant Joan Despí per passar les proves mèdiques, segueix el tenebrós camí de joves que apareixen d’hora i es consoliden en l’elit amb tanta naturalitat que es converteixen en imprescindibles per als tècnics, cosa que causa lesions també igual de precoces com greus.

Ansu Fati, ara exiliat al Brighton, va ser el primer, després va arribar Pedri, i aquesta fatiga per jugar més de 70 partits, encadenant Eurocopa i Jocs Olímpics, i ara és Gavi. El negoci no s’atura mai i els músculs i genolls, tampoc. No paren de trencar-se.

Gavi lesionat a Valladolid /

REUTERS / Juan Medina

¿Quina lesió té Gavi?

«Una ruptura completa del lligament encreuat anterior del genoll dret». Això és el que té Gavi. Una de les pitjors lesions que pot tenir un futbolista. Si és a l’inici de la seva carrera esportiva, tot es complica encara més. Va cruixir a Valladolid, tot i que just abans ja havia emès algun senyal de preocupació. «També té una lesió associada al menisc extern», ha afegit el club en el seu comunicat mèdic.

L’andalús va rebre un cop durant el duel contra Geòrgia (m. 19 i 42 segons). Va ser Lochoshvili, el central del Cremonese, qui el va fer caure. Gavi va ser examinat pels metges de la selecció, que després van decidir autoritzar que tornés al camp. Tres minuts més tard (m. 22 i 27 segons) va fer un salt per una pilota inútil ja que el centrecampista estava en fora de joc tot i que ell no ho sabia. Va ser llavors quan el genoll se li va trencar definitivament, i va quedar fora de control.

«No té res a veure la primera acció amb la segona», argument Luis de la Fuente, el seleccionador espanyol. Hi ha, no obstant, algunes opinions mèdiques que consideren que va ser en el primer cop on es va trencar.

Els metges de la selecció no van emetre cap comunicat mèdic. Només van precisar que es tractava d’«una lesió important», tot i que no van donar-ne més detalls. «Ha sigut al trepitjar. Va trepitjar malament i se li n’ha anat el genoll», va revelar el tècnic de La Rioja.

Gavi es posa a plorar davant el fisioterapeuta i metge de la selecció espanyola a Valladolid després de la greu lesió al genoll dret. /

Afp

¿Quant temps haurà d’estar de baixa?

Com a mínim, entre set o vuit mesos de baixa. Això en el millor dels casos. Hi ha protocols, no obstant, en l’esport nord-americà que indiquen que una lesió d’aquestes característiques –ruptura del lligament encreuat del genoll– requereix, almenys, un any perquè la recuperació sigui total i completa.

Es tracta d’un lligament que juga un paper essencial en l’estabilitat del genoll, com recorden sempre els metges. La saturació del calendari ha elevat aquest tipus de lesions tan greus. En aquest any natural del 2023 ja es porten 16 ruptures d’encreuats, segons va revelar el doctor Pedro Ripoll a la cadena SER.

El problema s’agreuja en aquests tres primers mesos de Lliga perquè fins a vuit futbolistes han patit aquest contratemps tan seriós. «Ha sigut un accident, són els riscos incontrolables del futbol», va explicar De la Fuente. Riscos que ara, amb tant partit acumulat a les cames de joves que encara no han completat la formació física, s’han disparat.

Gavi ha sigut l’últim d’aquests. Abans els va passar a Yeremi Pino (Vila-real, 16 novembre), Sedlar (Alabès, 6 novembre) i Arambarri (Getafe, 23 octubre). A l’estiu, coincidint amb l’inici de la temporada, ja van fer-se aquesta greu lesió quatre jugadors més: Silva (Reial Societat, 20 juliol), Joel Roca (Girona, 9 agost), Courtois i Militão (Madrid, 10 i 13 agost).

Gavi es lamenta després de la greu lesió que es va fer amb la selecció espanyola a Valladolid. /

Reuters

¿Per què s’espremia tant Gavi?

Ho ha jugat gairebé tot amb el Barça. Ha disputat aquest curs 15 dels 17 xocs, condicionat, a més, perquè Xavi tampoc ha pogut utilitzar Pedri a causa que tenia una lesió muscular. El centrecampista canari va estar més de dos mesos de baixes. Unit al fet que De Jong també queia lesionat. I dos mesos de baixa més.

Els dos xocs sense Gavi (Shakthar i Alabès a Montjuïc) es va deure al fet que estava sancionat. Amb Espanya, l’ús de Gavi ha sigut total. Feia 27 partits consecutius que jugava des que va debutar amb Luis Enrique: 23 com a titular i quatre sortint des de la banqueta.

Havia jugat fins que es va trencar a Valladolid el 76% de minuts possibles amb el Barça. Però aquest percentatge, ja per si mateix elevat, augmentava encara més amb la selecció espanyola i arribava al 87%.

«El vaig haver de frenar, ell sempre volia jugar. És hiperactiu», va recordar Luis de la Fuente, el seleccionador espanyol, hores abans d’enfrontar-se a Geòrgia recalcant que «els bons jugadors mai descansen, per això són bons i especials».

No només va dir això, el tècnic de La Rioja. De la Fuente va arribar fins i tot a qualificar Gavi d’«un superdotat físicament». Hores més tard, l’andalús es feia una greu lesió, la primera de la seva carrera. Després d’haver disputat 21 dels 23 partits oficials d’aquesta temporada.

Ferran Torres, en la seva dedicatòria a Gavi. /

@sefutbol

¿Què n’opina el Barça?

El club està indignat amb la gestió que ha fet la selecció amb Gavi, a qui De la Fuente no va donar descans amb el passaport per a la pròxima Eurocopa a Alemanya ja garantit. L’andalús va ser, junt amb Le Normand, l’únic titular que va repetir en els dos xocs d’aquesta finestra, separada per tan sols 72 hores.

Gavi va completar els 90 minuts contra Xipre i només va poder estar-ne 26 a Valladolid al fer-se aquesta greu lesió que el va fer abandonar la gespa plorant. Plorant de pena perquè s’havia trencat. «¿Missatge al Barça? Ho sentim en l’ànima, estem trencats. Ens sentim igual que ells», va assegurar el seleccionador, que va dir «entendre-ho tot», inclòs el malestar del Barça.

El club se sent indignat perquè amb Pedri ja va viure alguna cosa així quan va ser espremut de tal manera en el seu primer curs en l’elit que ha encadenat dos anys consecutius plens de lesions musculars. Va ser el mateix De la Fuente el que va fer viatjar en l’anterior finestra de seleccions d’octubre Lamine Yamal a Madrid malgrat que estava lesionat. Hi va arribar, va ser explorat pels metges i va tornar a Barcelona.

Gavi dona instruccions davant Bellingham al clàssic Barça-Madrid a Montjuïc. /

Jordi Cotrina

¿Què farà ara Xavi?

Se li complica, i moltíssim, l’escenari a l’entrenador del Barça. Perd el centrecampista que més havia utilitzat aquesta temporada. El tècnic perd el jugador que donava una dimensió diferent al seu joc, capaç d’actuar com a fals extrem esquerre –amb el Barça dels quatre centrecampistes va dominar i va guanyar la passada Lliga– i, a més, d’actuar des de l’origen de la jugada al costat de Gündogan al comprovar el descens en el rendiment d’Oriol Romeu, l’únic migcampista pur que hi ha a la plantilla.

Sense Gavi, Xavi haurà de reformular la seva estructura ofensiva i, alhora, defensiva perquè es queda sense una peça extremadament útil, que dota, a més, de caràcter i intensitat el joc del Barça. Virtuts que irradiava i, sobretot, contagiava Gavi.

Falta saber ara si el club modifica el full de ruta que tenia per al pròxim mercat hivernal. L’objectiu era inscriure, si el ‘fair play’ salarial ho permetia, Vitor Roque, el jove davanter brasiler que necessita Xavi per donar-li descans a Lewandowski. Mentre el principiant ‘nou’ brasiler conviu i aprèn l’ofici amb l’expert polonès.

Al Barça li queda una fitxa lliure, podria fitxar un altre centrecampista per pal·liar la greu absència de Gavi. Li toca a Xavi, si l’hi permet l’estricte reglament salarial, decidir on ha d’invertir els pocs diners que té el club o si aposta per fer pujar algun jove talent de la casa, tipus Marc Casadó.

Podria firmar un altre jugador i amb un sou, això sí que com a màxim, suposi el 80% del salari que percep Gavi. Podria arribar d’un altre equip com a cedit o ser un futbolista sense equip que firmi fins a juny.