Cas Rubiales

Vilda davant el jutge: «No crec que a algú li pugui entrar al cap que el seleccionador en un avió coaccioni ningú»

Vilda davant el jutge: «No crec que a algú li pugui entrar al cap que el seleccionador en un avió coaccioni ningú»

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

«No crec que a algú li pugui entrar al cap que el seleccionador de forma pública, en un avió, pugui pressionar o coaccionar o dir alguna cosa de manera hostil o amb amenaces a una persona que coneix des de fa temps, que és el germà d’una jugadora a qui té aquest especial apreci». Amb aquesta rotunditat, l’exseleccionador Jorge Vilda va negar davant el jutge de l’Audiència Nacional Francisco de Jorge haver coaccionat la jugadora Jennifer Hermoso perquè aclarís que el petó que li va fer el llavors president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, durant la celebració del Mundial, havia sigut consentit, segons la transcripció de la declaració a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Vilda, que va declarar en qualitat d’imputat, va assegurar que les persones que el coneixen saben que és «incapaç de pressionar o coaccionar ningú», abans d’afegir que se li podia preguntar «a qualsevol de les futbolistes» que havia entrenat «durant aquests 17 anys» que, va insistir a assenyalar, havia treballat per a la federació. Aquesta insistència sobre la seva trajectòria professional va portar la tinenta fiscal de l’Audiència Nacional, Marta Durántez, a recordar-li que s’havia de cenyir al que se li preguntava, sense afegir comentaris sobre les preguntes.

L’exseleccionador va insistir que en les 24 hores que havia durat el viatge havia anat tres vegades a veure si podia parlar amb Rafael Hermoso, el germà de Jenni, perquè les dues primeres estava dormint, i que va triar demanar-li a ell que parlés amb la futbolista perquè a ella la veia «atabalada». El que pretenia, va remarcar l’exseleccionador, era «rebaixar la pressió mediàtica», preocupat per ella, perquè podia afectar-li el seu «rendiment esportiu». Va negar que ho busqués amb insistència: «¿Creu que en 24 hores buscar dues vegades una persona sigui insistent?», va respondre en un moment del seu interrogatori.

Vilda va assegurar que la seva preocupació era per la jugadora i no pel llavors president de la RFEF, perquè li té «especial apreci», ja que «la coneix des de fa anys». A més, «he rebut missatges molt bonics d’ella durant durant aquest mundial, de reconeixement i d’orgull de tot el que estàvem fent».

«Si no convoco una de les millors jugadores del món (Jenni Hermoso), el que estaria fent és fer mal a la selecció»

«Com se’m podia acudir fer això», va assegurar a la pregunta concreta de si havia amenaçat amb «represàlies» el germà de Hermoso, si aquesta no sortia a parlar amb els mitjans. «Si pensem això és tirar pedres sobre la meva pròpia teulada, perquè les úniques represàlies que jo puc fer com a seleccionador seria no convocar-la. Però si jo no convoco una de les millors jugadores del món durant els 10 anys últims, el que jo estaria fent és fer mal a la selecció», va explicar just abans d’afegir que es tracta d’una jugadora a la qual aprecia i de la qual valora «molt el seu rendiment esportiu».

Sense resposta de Tomé

Al preguntar-li per què aleshores no havia sigut convocada per la seleccionadora que el va substituir, Montse Tomé, Vilda va dir que no havia tingut contacte amb ella; que la va felicitar quan va ser nomenada, però que no va rebre resposta, i per tant l’havia sorprès que no la convoqués. Com tampoc havia parlat amb Hermoso, va assegurar, i no podia dir quin era l’estat anímic de la futbolista.

Com que veu la futbolista «certament incòmoda» i no vol «en cap moment que se senti atabalada» o «pressionada» parlarà amb el seu germà, per demanar-li que expliqui la seva versió sobre els fets. «El que no puc recordar és literalment les paraules que vaig utilitzar, però per descomptat que recordo el missatge que jo volia traslladar-li al germà de la Jennifer, el Rafa», va assegurar l’imputat, per rebutjar haver-li ofert la possibilitat que la seva germana tingués un lloc a la selecció, perquè va dir que no depenia d’ell.

Notícies relacionades

Vilda va explicar a la jutge que com a seleccionador nacional, sempre ha vetllat per la seguretat, pels interessos de les jugadores i, en aquest cas, per la Jenni, que és una de les jugadores, més importants, no només en el mundial, sinó en tota la temporada per haver aconseguit aquest mundial i sobretot, durant la seva carrera». «Jo en aquell moment el que estava pensant és que tot això podia no només enterbolir una celebració, i enterbolir un mundial excel·lent, excel·lent per part seva, sinó que en la carrera d’una esportista al final el que podia quedar és un fet que va passar en una celebració i en una entrega de medalles. La meva intenció no anava més enllà», va asseverar.

Sobre el petó de Rubiales a Jennifer, Vilda va declarar que no va ser «conscient de res» perquè estava darrere de la fila. Quan va baixar del podi, les coses se li van començar a «torçar» perquè la seva filla té un dolor a l’estómac i l’han de portar en ambulància a l’hospital. Al final, la nena pot volar. «A l’arribar a l’aeroport, vam pujar a l’avió» i fins aleshores hi havia un «ambient de celebració, ja que hem fet història». Ja a l’avió, l’ambient s’enrareix, «no és ni de bon tros el mateix» i es formen diferents grups. Un d’aquests, és el del president i els seus homes de confiança. Va detallar que tenir coneixement del petó de Rubiales a la jugadora i veure-ho per internet es va adonar del rebombori mediàtic que «estava agafant el petó», en detriment de la «fita històrica» de ser campiones del món