Entendre-hi més

Wembanyama, el fenomen que canviarà l’NBA

Wembanyama, el fenomen que canviarà l’NBA
5
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Unicorn, Alien, Extraterrestre... Els apel·latius s’acumulen en les últimes setmanes per intentar definir Victor Wembanyama (Nanterre, 2004), el jugador que els San Antonio Spurs van escollir el 23 de juny passat com el número u del ‘draft’ de l’NBA.

Però, ¿com etiquetar un fenomen de la natura que sembla destinat a dominar aquest esport?, ¿com definir una cosa mai vista?

És difícil trobar referents per explicar l’impacte de Wenbanyama als Estats Units. I alguns dels seus esclats en la pretemporada només han fet que augmentar el ‘hype’ al voltant d’aquest joveníssim jugador de 19 anys i 2,24 d’estatura convertit en el pol d’atracció del campionat de bàsquet nord-americà que s’iniciarà aquest 24 d’octubre.

«És diferent. La manera en què fa les esmaixades, ni tan sols saltava. És com si l’hi estigués fent al meu fill de cinc anys. Tot el ‘hype’ que hi ha sembla real», va admetre Eric Spoelstra, el tècnic de Miami Heat després d’un amistós aquesta setmana passada amb els Spurs en què el jugador francès va acabar amb 23 punts en 23 minuts.

Les enormes expectatives que genera Wembanyama només poden comparar-se amb les que va despertar, ja fa dues dècades, LeBron James, quan va anunciar que faria el salt directament a l’NBA amb 18 anys, sense passar per la lliga universitària.

El seu últim any en el ‘college’, l’equip de LeBron, St. Vincent-St. Mary, va haver de canviar de pista perquè la televisió pogués retransmetre els seus partits i atendre la demanda dels milers d’aficionats que volien veure jugar el jugador que estava destinat a «marcar una època» i que la revista ‘Sports Illustrated’ va batejar com a ‘The Choosen One’ (L’Elegit) atorgant-li el testimoni de Michael Jordan.

La repercussió sobre l’aparició de LeBron va sacsejar els Estats Units. El debut de Wenbanyama, per l’efecte de les xarxes socials, retrunyirà a escala mundial.

Franquícia revaloritzada

Mai abans s’havia vist un jugador d’unes dimensions tan colossals (la seva envergadura és de 2,50 amb els braços oberts) amb la seva versatilitat i talent i un maneig de pilota pròpia d’un base. Pel seu coneixement del joc i ambició, no és difícil imaginar l’impacte que tindrà a la Lliga.

«Hem vist sortir diversos unicorns en els últims anys, però és més com un àlien. Ningú ha vist mai algú tan alt com ell que sigui tan fluid i elegant al camp. És un talent generacional», va afirmar LeBron James després de veure’l en una exhibició a Las Vegas l’octubre del 2022. Wenbanyama va sortir: 37 punts, 5 taps i 7 triples. 

Els elogis de Giannis Antetokounmpo, l’estrella dels Milwaukee Bucks, considerat un dels tres millors de la Lliga, també auguren un futur especial. «Mai havia vist una cosa així en la meva vida, serà un problema per a tothom. És més alt que Gobert, tapa tirs com ell, però alhora fica tirs com Durant. Si es manté sa, serà realment molt bo», explica el grec.

Tot just saber-se al març que els Spurs havien sigut els afortunats amb el número u del ‘draft’, els aficionats texans van sortir al carrer a celebrar-ho, segurs que Wembayama seria l’elegit. Hores després que Adam Silver ho fes oficial en el Barclays Center de Nova York a finals de juny, el valor de San Antonio, que li firmarà un contracte de quatre temporades per 55 milions de dòlars, es va revaloritzar en més de 500 milions.

Màxima exigència

No podria haver traspuat Wenbanyama en un entorn millor, una franquícia històrica amb cinc anells a les seves vitrines, on van triomfar dues llegendes com David Robinson i Tim Duncan. Els dos pivots van fer història al costat d’un tècnic llegendari, Gregg Popovich, que es va cuidar al màxim de la seva progressió. Els Spurs compten a més amb un passat marcat per un altre francès inoblidable: Toni Parker.

Més enllà del seu desig i de l’ètica del treball, està clar que la genètica ha sigut fonamental en la seva progressió. La seva mare, Elodie de Fautereau, que mesura 1,88, va ser jugadora i va guiar els seus primers passos quan es va convertir en entrenadora en un petit club de la seva localitat, Le Chesnay, de tot just 25.000 habitants, pròxima a París. El seu pare, Felix Wembanyama, d’origen congolès, mesura 1,95. Va ser atleta i va competir en salt de llargada. Els gens també han ajudat a la seva germana gran, Eve, de 21 anys i 1,83, que juga en el Monaco. I al seu germà Oscar, de 16 anys i 1,85, juga en l’Asvel.

Notícies relacionades

Les enormes expectatives i un alt nivell d’exigència han marcat sempre els passos de Wenbanyama, que va estar a prova al Barça en una Minicopa 2018, però va preferir continuar el seu desenvolupament a França. «m’esperava tot el que està passant i sento que estic complint amb les expectatives. Crec que ho estic fent bé», admetia en la seva presentació amb els Spurs.

Per accelerar el seu encaix a la plantilla, ha treballat físicament tot l’estiu, cosa que el va portar a renunciar a jugar el Mundial amb França, tot i que ja té al cap el següent pas de la seva carrera: els Jocs Olímpics de París amb la selecció francesa. «Hi seré i no hi ha cap altre objectiu que l’or», anuncia desafiador el nou fenomen cridat a canviar l’NBA.