Polèmica al ‘calcio’

Un nou escàndol d’apostes clandestines agita el futbol italià

Almenys tres jugadors transalpins estan sent investigats per la seva presumpta participació en una trama que podria involucrar 30 persones més.

Fagioli (Juventus), Tonali (Newcastle) i Zaniolo (Aston Villa) en són els primers implicats

Un nou escàndol d’apostes clandestines agita el futbol italià

EP

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La muntanya russa dels tripijocs del futbol italià ha tornat a esclatar. Aquesta vegada, l’assumpte té a veure amb diversos futbolistes de la Serie A que estan sent investigats per la seva presumpta participació en una presumpta xarxa d’apostes clandestines. El cas encara és confús però hi ha almenys tres jugadorsitalians a l’ull de l’huracà: el conegut migcampista de la Juventus Nicolò Fagioli, el defensa del Newcastle Sandro Tonali, i el jugador de la Roma cedit aquest estiu a l’Aston Villa Nicolò Zaniolo. Tots ells estan sent investigats per les autoritats esportives italianes, per una trama en què, segons la premsa local, podrien estar involucrades també 30 persones més. 

El nou escàndol, que aquest dilluns continuava acaparant gran atenció dels mitjans de comunicació italians i suscitant infinites polèmiques entre els observadors, es va filtrar primer a finals de la setmana passada, després que Tonali i Zaniolo abandonessin sobtadament unes instal·lacions de la secció italiana en la qual es trobaven entrenant per a un partit del campionat europeu. El context: la policia havia anat fins allà per interrogar-los i va acabar segrestant-los els telèfons i les tauletes. Això mateix també li va passar a Faggioli, d’acord amb els mitjans italians.

L’acusació és bastant greu. Segons l’article 24 del reglament de la FIGC (Federació Italiana Giuoco Calcio), els jugadors professionals tenen prohibit apostar sobre partits de la FIGC, de la UEFA i de la FIFA. Per això, si es prova, podrien ser condemnats fins a tres anys d’inhabilitació i una multa de 25.000 euros. Per descomptat, les seves carreres també estarien en un seriós risc d’acabar.

Ludopatia

LudopatiaCosa que pot passar, almenys en el cas de Tonali i Fagioli. De fet, el primer ha confessat que té un seriós problema de ludopatia i ha començat a curar-se. Tonali també ha dit que s’ha posat a disposició de la FIGC per protagonitzar una campanya en contra d’aquest trastorn. En canvi, segons el diari italià ‘La Repubblica’, Fagioli ha confessat als fiscals torinesos de la FIGC que Tonali el va ajudar a instal·lar al seu telèfon una aplicació amb què va poder apostar. 

Per això, per a tots dos, tant una futura participació en la selecció, com en l’Eurocopa (si Itàlia es classifica), sembla bastant difícil. Menys detalls es coneixen, en canvi, de Zaniolo, que ha negat estar involucrat en l’escàndol.

Tot i així, d’acord amb mitjans locals, en principi els que corren tot el risc són només ells, i no els seus respectius clubs. Malgrat que també es podrien veure afectades altres persones, com els seus companys d’equip, si es prova que tenien coneixement d’aquestes apostes i no les van denunciar. En aquest cas, s’enfrontarien a una multa «no inferior als 15.000 euros» i a una inhabilitació «no inferior als sis mesos». 

El suport d’Ancelotti

Notícies relacionades

El suport d’AncelottiDe fet, alguns personatges coneguts de l’esport italià han tancat files amb el calcio. Un d’ells ha sigut l’italià Carlo Ancelotti, entrenador del Reial Madrid. «Ha sigut una greu distracció per part dels jugadors que han caigut en aquest sistema de joc i necessiten ser tractats. Des del punt de vista científic, la ludopatia és una malaltia», va afirmar en el programa de ràdio ‘Radio Anch’io Sport’.

«Dit això, per a mi és una distracció individual i implicar-hi tot el futbol italià em sembla una mica exagerat», va afegir Ancelotti, que també va defensar el conjunt dels futbolistes. «La majoria d’ells [els futbolistes] són joves seriosos, professionals, que saben molt bé quines regles han de respectar», va assenyalar. Un gravíssim escàndol italià d’apostes clandestines es va produirel 1982, quan fins i tot va ser esquitxat un llavors molt conegut director esportiu, Luciano Moggi.