FUTBOL

Megan Rapinoe s’acomiada de la selecció dels EUA amb amistós i un missatge per a les futbolistes espanyoles

Megan Rapinoe s’acomiada de la selecció dels EUA amb amistós i un missatge per a les futbolistes espanyoles
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Megan Rapinoe va posar fi, aquest diumenge, a l’estadi Soldier Field de Chicago (EUA), a una gloriosa trajectòria de 16 anys amb la selecció dels Estats Units, a l’acomiadar-se del Team USA en un amistós guanyat per 2-0 a Sud-àfrica després de conquerir dos Mundials i l’or olímpic de Londres 2012.

La davantera californiana va ser titular i va estar 53 minuts al camp en el seu últim partit com a internacional i continuarà jugant almenys un mes més abans de retirar-se definitivament del futbol a l’acabar la temporada de la NWSL, la lliga professional de futbol femení nord-americà, en la qual juga en les OL Reign.

Una de les veus més respectades a escala mundial per la seva lluita per la igualtat de gènere i els drets socials, Rapinoe va deixar la selecció del seu país després de 203 partits, 63 gols i 73 assistències.

Va poder millorar aquesta marca en la tarda de Chicago, ja que, segons abans que l’entrenadora Twila Kilgore la substituís, va llançar una falta directa des dels 20 metres que va acabar alta per pocs centímetres, i fins i tot va fer la sensació d’entrar des d’alguns sectors de les grades del Soldier Field.

Quan l’assistenta de l’àrbitra va ensenyar el seu dorsal número 15 per a la substitució, els 25.622 espectadors presents al Soldier Field es van aixecar i la van homenatjar amb una ovació sentida.

Carisma i lideratge

Rapinoe va debutar amb els Estats Units el 2006, quan tenia 21 anys, i amb el seu carisma, lideratge i compromís social va portar no només el futbol sinó l’esport femení a un altre nivell.

Les notes de ‘Simply the best’ de Tina Turner van acompanyar Rapinoe en les celebracions posteriors al partit, fetes al centre del camp junt amb la resta de les seves companyes.

Més que una futbolista

La futbolista californiana va utilitzar el seu esport com una plataforma per sensibilitzar sobre els drets humans. La seva tasca va ser premiada el 2022 amb la Medalla Presidencial de la Llibertat, la màxima distinció civil dels EUA.

Junt amb companyes de la selecció com Alex Morgan, va lluitar durant anys fins a aconseguir, el 2022, un històric conveni col·lectiu que garanteix igualtat de condicions entre les seleccions femenina i masculina nord-americanes.

«Deixo el futbol en un lloc millor respecte a on el vaig trobar», va assegurar Rapinoe en una emotiva roda de premsa de comiat organitzada dissabte a Chicago.

I deixa la selecció nord-americana amb un palmarès extraordinari. Va conquerir l’or en els Jocs de Londres 2012, el seu primer gran èxit global, i va encadenar dos Mundials consecutius el 2015 i 2019.

També va formar part de l’expedició que va viatjar a Austràlia i Nova Zelanda l’últim estiu per disputar l’últim Mundial de la seva carrera.

Suport total a les jugadores espanyoles

En les seves declaracions va reiterar el seu suport a les jugadores d’Espanya «en la seva lluita» i va considerar que per a la Reial Federació de Futbol Espanyola (RFEF) «no hi ha victòria», al referir-se a l’escàndol originat en el petó no consentit del llavors president federal Luis Rubiales a Jenni Hermoso en l’últim Mundial.

«És molt trist òbviament, i frustrant. Les jugadores haurien d’estar fent una gira de celebració [del triomf mundialista] molt llarga, en canvi han de buscar una estratègia, tenir potser moltes reunions entre elles, i no poden celebrar la seva excel·lència, sinó defensar-la», va dir Rapinoe a la zona mixta organitzada a l’estadi Soldier Field a l’acabar el partit amistós.

«És increïblement merescut que siguin campiones del món, el seu rendiment va ser fantàstic, sobretot sabent tot el que estaven vivint», va afegir la davantera.

Notícies relacionades

Al túnel del Soldier Field, davant un gran nombre de mitjans de comunicació, Rapinoe va considerar que la RFEF hauria de canviar de rumb i recolzar un projecte esportiu que va demostrar tenir enorme potencial.

«Com he dit moltes vegades, no hi ha victòria per a ells, no hi ha victòria estant en la posició en la qual estan. Tens una oportunitat única per recolzar un equip que va guanyar el seu primer Mundial. Sembla que serà un projecte llarg. Les recolzaré [a les jugadores espanyoles] en la seva lluita», va afirmar.