El jutge del cas Negreira considera que hi pot haver una «corrupció sistemàtica» en el comitè d’àrbitres

El jutge del cas Negreira considera que hi pot haver una «corrupció sistemàtica» en el comitè d’àrbitres
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge Joaquín Aguirre, instructor del ‘cas Negreira’ sobre els pagaments del FC Barcelona a l’exdirigent arbitral José María Enríquez Negreira, sosté en una interlocutòria que hi podria haver una «corrupció sistemàtica» en el Comitè Tècnic d’Àrbitres, segons una interlocutòria en què accepta la petició per part de La Lliga de la pràctica de determinades diligències per «avançar en la hipòtesi relativa a la possible influència» de l’excol·legiat, «sigui directament o a través del seu fill», que podria haver exercit sobre els seus homòlegs. En aquest sentit, el magistrat anuncia que sol·licitarà a la Federació Espanyola de Futbol els qüestionaris duts a terme per l’esmentat comitè als professionals del col·lectiu arbitral, les seves contestacions, els missatges i comunicacions (fins i tot whatsapps) del comitè amb Enrquiez Negreira i el seu fill.

Notícies relacionades

El magistrat desestima amb aquests arguments els recursos del FC Barcelona i l’expresident Josep Maria Bartomeu contra l’admissió del Reial Madrid com a acusació particular en el procediment. En una d’aquestes resolucions, el jutge anuncia que pròximament dictarà una altra interlocutòria en què qualificarà la conducta del Barça per haver pagat Enriquez Negreira «la quantitat aproximada de set milions d’euros durant uns 18 anys», per la qual cosa la intenció del club de personar-se com a acusació particular com a perjudicat «podria haver caigut en un pou sense fons». Aquestes dues resolucions formen part d’una bateria que impulsa la investigació judicial. Entre altres qüestions, el togat obre una peça separada que se centrarà exclusivament en els pagaments del Barça a Negreira i al seu fill, José María Enríquez Romero.

El comitè d’àrbitres

En les seves interlocutòries, el jutge recorda que el Comitè Tècnic d’Àrbitres és un òrgan que «s’encarrega de classificar tècnicament els àrbitres d’acord amb les corresponents avaluacions i proposar al president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) els ascensos i descensos [dels col·legiats]» així com «proposar els àrbitres internacionals i designar els delegats-informadors als quals s’encomana observar i qualificar les actuacions dels col·legiats». El magistrat rebutja que Enriquez Negreira exercís una funció «simplement representativa» i remarca que el propi investigat va reconèixer a l’Agència Tributària que es reunia a Madrid cada 15 dies per «revisar els informes que fan els àrbitres després de cada partit i puntuar-los».