El Govern surt en tromba contra Rubiales i fixa dilluns com a data per a la seva caiguda
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern desconeixia que el president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, faria un discurs com el d’aquest divendres, en què va justificar el petó a la boca que li va fer a la jugadora de la selecció espanyolaJenny Hermoso després de guanyar el Mundial, es va presentar com a «víctima» d’una «cacera», va carregar contra la «xacra» del «fals feminisme» i va anunciar a crits, contra tot pronòstic, que no pensava dimitir. Rubiales converteix així la seva actuació durant el partit de diumenge passat davant Anglaterra, que també va incloure agafar-se els testicles de forma ostentosa des de la llotja com a forma de celebració, en un pols polític: ell contra l’Executiu. Però el Govern no es va quedar de braços plegats. Va sortir en tromba contra l’encara president de la RFEF i va activar el procediment perquè sigui suspès, fixant dilluns com a data per a la seva caiguda.

Consultades per aquest diari, fonts pròximes al ministre de Cultura i Esports en funcions, Miquel Iceta, van explicar tot just escoltar Rubiales que no pensaven que aquest s’atrinxeraria. Esperaven, com així s’havia publicat, que acceptés la gravetat del seu comportament i anunciés que deixava el càrrec. «Però tampoc ens sorprèn el que ha acabat fent», van explicar. 

Poques hores després que el màxim dirigent del futbol espanyol deixés clar que pensava «lluitar fins al final», el president del Consell Superior d’Esports (CSD), Víctor Francos, va comparèixer per anunciar els detalls de la via per forçar la seva sortida. Aquest mateix divendres, l’organisme, que depèn del Govern, va presentar una denúncia davant el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAE) contra Rubiales per una «falta molt greu». El tribunal es reuneix una vegada a la setmana, els dijous, però l’Executiu va demanar als seus membres que celebressin una cita extraordinària dilluns vinent. Si accepten la denúncia, el CSD ordenaria immediatament, aquell mateix dia, la suspensió provisional del president de la RFEF, a l’espera que el TAD adopti una decisió definitiva.

Una vegada constatada la intenció de Rubiales d’aferrar-se al càrrec, el Govern vol actuar amb la màxima celeritat, però insisteix que no pot afanyar-se més. «No volem trobar-nos amb impugnacions que engeguin en orris el procediment. No volem cometre cap error formal», va dir Francos. En qualsevol cas, no contemplen cap altra sortida d’aquest conflicte que no passi per la suspensió de Rubiales. «És un cas molt senzill sobre uns fets de sobres coneguts», van assenyalar fonts de Cultura i Esports.

El calendari fixat només es truncaria, en principi, si Rubiales marxés pels seus propis mitjans, acceptant que la seva situació resulta insostenible. Sobretot, després de la cascada de dimissions de presidents de federacions autonòmiques i les múltiples crítiques a les seves paraules d’aquest divendres per part de les jugadores de la Selecció. Però en el ministeri no volen entrar a valorar aquesta possibilitat perquè no és a la seva mà.

Bolaños, Montero i Díaz

Alguns dels principals membres de l’Executiu, mentrestant, van sortir en tromba contra l’encara president de la Federació de Futbol. «La societat espanyola no vol ni masclisme ni masclistes. L’Espanya real és la que celebra la victòria de les jugadores en el Mundial, no aquesta vergonya. El feminisme ens fa millors. Actuarem», va escriure a X (la xarxa social abans anomenada Twitter), el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños. També la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, es va referir a la intervenció de Rubiales. «¡Que se n’assabentin bé! Espanya ja no accepta actituds masclistes ni permet que es denigrin les dones. Qualsevol atac a la igualtat trobarà la resposta ferma d’un Govern feminista», ha tuitejat.

Notícies relacionades

I la vicepresidenta segona, ministra de Treball i líder de Sumar, Yolanda Díaz, contra qui Rubiales, segons va explicar ell mateix, interposarà accions legals per les crítiques que havia llançat en els últims dies. «El que hem vist avui a l’Assemblea de la Federació és inacceptable. El Govern ha d’actuar i prendre mesures urgents: s’ha acabat la impunitat per a les accions masclistes. Rubiales no pot continuar en el càrrec», ha assenyalat.

Ja Pedro Sánchez va deixar entreveure dimarts passat que Rubiales havia d’abandonar la Federació de Futbol. Hores després que rebés la selecció, i que saludés fredament el president de la RFEF, el cap de l’Executiu en funcions va dir: «El que vam veure va ser un gest inacceptable. Les seves disculpes no són suficients i fins i tot no són adequades. Per tant, ha de continuar fent passos per aclarir el que vam veure tots en els mitjans de comunicació».  L’únic «pas» després de les seves paraules d’aquest divendres, acaben a la Moncloa, consisteix en la seva suspensió immediata.