Cisma blaugrana

Markel Zubizarreta, arquitecte del femení, s’atipa i marxa del Barça

Markel Zubizarreta, arquitecte del femení, s’atipa i marxa del Barça

Toni Albir / EFE

3
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El director esportiu del Barça femení, Markel Zubizarreta, ha pres la decisió de deixar el club blaugrana. Tal com ja va avançar EL PERIÓDICO, Markel Zubizarreta ja va demanar a la junta directiva sortir del club abans de la final de la Champions, però després de diferents reunions amb la directiva, va prendre la decisió que continués. Ara, veient la nova direcció esportiva i després de reunions tenses amb els nous integrants, Zubizarreta ha pres la decisió d’abandonar el club. La decisió està presa i es comunicarà en les pròximes hores.

De fet, Markel Zubizarreta ja havia pres la determinació de no formar part de l’expedició que se’n va aquest cap de setmana a la gira mexicana de l’equip femení, a causa de diferents desacords amb la nova direcció esportiva.

La tensió als despatxos és real des de fa uns mesos. Abans de la final de la Champions en la qual el Barça va guanyar, Markel Zubizarreta va demanar a la directiva rescindir el seu contracte a final de temporada malgrat tenir-lo amb el club fins al 2024. Malgrat la seva determinació de sortir abans de la consecució europea, l’arquitecte del Barça femení va reconsiderar la seva posició i es va mantenir en el càrrec.

Ingerències i retallades

Hi ha diferents situacions que van motivar ja en el seu moment la decisió de Zubizarreta. Les ingerències de la directiva del club i la incomoditat per la política de retallades imminent són peces clau per entendre la reflexió del mànager esportiu blaugrana. El femení no és aliè a la situació econòmica del club, tot i que el fet que sigui l’única secció autosuficient farà que els afectin les retallades de manera diferent: no s’hauran de reduir despeses, però tampoc les podran augmentar. Àrdua tasca tenint en compte que el 2024 finalitza contracte la columna vertebral de l’equip: Alèxia Putellas, Patri Guijarro, Mariona Caldentey, Mapi León, Sandra Paños i Lucy Bronze, entre d’altres. Un total de 14 jugadores acaba contracte l’estiu que ve.

Ara, amb la nova direcció esportiva, la tensió ha anat en augment. Les ingerències de la nova secretaria tècnica, comandada per Deco, han sigut un dels factors clau perquè Markel prengués aquesta decisió. La falta de llibertat de cara a aquesta temporada clau per al femení, en què grans figures com Alèxia, Mapi León o Aitana han de renovar, ha sigut un dels motius principals de la decisió de Zubizarreta de marxar. De la llista de peticions fetes a la secretaria per poder desenvolupar la feina als despatxos de forma correcta, més enllà de diners o renovacions segons apunten fonts a EL PERIÓDICO, no se n’ha concedit cap.

Una mostra d’aquestes desavinences s’ha donat a la llotja del Johan Cruyff aquest dijous, on Markel ha mantingut «una conversa intensa» amb persones de l’executiu culer.

Arquitecte d’un equip referent

La discreció ha sigut sempre un element clau per al treball de Markel. Sempre en segona línia i més pendent dels despatxos que de les càmeres, no ha vist amb bons ulls el canvi que li demanaven des del club: convertir-se en un portaveu actiu de l’equip.

Markel Zubizarreta va iniciar la seva feina com a director esportiu del Barcelona femení de futbol el 2017, quan un il·lustre de l’equip com Xavi Llorens deixava la banqueta blaugrana. Des de la discreció i l’èxit ha marcat la seva feina als despatxos. El fitxatge de Lieke Martens, contractada abans de ser l’MVP de l’Eurocopa del 2017, va ser un missatge clar de quines podien ser les aspiracions del club.

Grans fites

Notícies relacionades

Va fitxar Mapi León, va propiciar la tornada de Jenni Hermoso i va seduir Caroline Graham Hansen perquè fitxessin pel Barcelona. També porta la seva firma el traspàs més car de la història del futbol femení: Kheira Walsh, 400.000 euros l’estiu passat. Una contractació que va reduir les conseqüències esportives de la lesió de llarga durada d’Alèxia Putellas. La seva última gran operació ha sigut tancar l’acord amb la lateral del Manchester United Ona Batlle, gran objectiu blaugrana des de fa temporades, i ha encaminat també la renovació de la capitana.

En la seva etapa al capdavant de l’equip Zubizarreta ha aconseguit grans fites, com la creació i gestió d’un projecte que ha acabat sent intractable a Espanya i que en quatre dels últimes cinc anys s’ha plantat a la final de la Champions. Sota la seva tutela ha tingut quatre tècnics: Xavi Llorens (2006-17), Fran Sánchez (2017-19), Lluís Cortés (2019-21) i Jonatan Giráldez (2021-actualitat).