Qui és Estrada Fernández, l’àrbitre «coratge» que ha denunciat el petó de Rubiales a Jennifer Hermoso
3
Es llegeix en minuts
Jose Real

L’exàrbitre de primera divisió Xavier Estrada Fernández ha denunciat el president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, per violència sexual després de l’intolerable espectacle que el dirigent va oferir a la final del mundial entre Espanya i Anglaterra, fent un petó a Jennifer Hermoso en la cerimònia de lliurament de medalles i tocant-se els genitals a la llotja d’autoritats quan va acabar el partit.

Es tracta de la segona denúncia que rep Rubiales, de totes tres que –de moment– s’han interposat. La primera, presentada per Miguel Galán, director del centre de formació per a entrenadors Cenafe, ja és en mans del Consell Superior d’Esports (CSE) i aquest dimarts el partit polític Sumar també s’ha querellat contra el ‘capitost’ del màxim organigrama federatiu.

«Inadmissible i vergonyós petó forçat». Estrada Fernández no ha dubtat a fer un pas endavant i exigir a la Federació l’aplicació del protocol d’actuació contra la violència sexual a més de la dimissió immediata de Rubiales. «Aquest comportament resulta inacceptable per a un president de la RFEF, que ha de mantenir en tot moment el màxim respecte i decòrum cap a la institució que representa, així com en relació amb una jugadora sotmesa a la disciplina de la RFEF, respecte de la qual ha exercit un evident abús d’autoritat, inadmissible en el nostre ordenament jurídic» afirma en l’escrit de denúncia a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Una ‘rara avis’ de l’arbitratge

Els àrbitres solen ser personatges desconeguts per al gran públic perquè habitualment mantenen un perfil baix, però Estrada Fernández és un d’aquests col·legiats que ha aconseguit traspassar l’anonimat habitual del càrrec, i no per estar 12 temporades arbitrant a Primera Divisió i 2 més en el VAR o pel reconeixement dels futbolistes que li van arribar a fer un emotiu passadís en el seu últim partit com a àrbitre. Aquest lleidatà, nascut el 1976 i graduat en Psicologia de l’Esport i Neuropsicologia, ha sigut capaç de nedar a contracorrent de l’arbitratge espanyol, i ha denunciat tot allò que li semblava injust sense por de les conseqüències.

Després de l’explosió del cas Negreira, tot l’estament arbitral va guardar un silenci aclaparador. Tots menys ell, que va presentar una querella criminal per corrupció en l’esport contra l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), José María Enríquez Negreira, i el seu fill Javier Enríquez Romero. Aquesta valenta acció va tenir repercussions, des de dures crítiques per part de molts dels companys de professió, fins a arribar a quedar-se fora de les designacions del VAR durant uns quants partits.

Notícies relacionades

Les represàlies no van quedar aquí. Una demanda de Reclamació de Drets Laborals contra la RFEF va provocar una situació absolutament surrealista: el col·legiat català es va veure obligat a exercir de VAR des d’una furgoneta aparcada en un pàrquing i no amb la resta d’àrbitres a la ‘Sala VOR’ situada a la Ciutat del Futbol de Las Rozas. Estrada Fernández va assegurar en una nota enviada als mitjans que la RFEF va voler «humiliar-lo davant els seus companys» com a represàlia per haver interposat l’esmentada demanda.

Del VAR a la política: regidor d’ERC a Lleida

Després d’un intent frustrat d’entrar a la Federació Catalana de Futbol, en què va formar part de les candidatures de Juanjo Isern i d’Álex Talavera, però que finalment va guanyar Joan Soteras en uns polèmics comicis marcats per presumptes irregularitats. El col·legiat es va convertir en el fitxatge estrella d’Esquerra Republicana de cara a les eleccions municipals de Lleida del 28 de maig amb què la formació republicana pretenia revalidar l’alcaldia de la capital del Segre. ERC va ser derrotada pel PSC i Estrada Fernández no va poder aconseguir l’objectiu de ser regidor d’esports de la seva ciutat, tot i que manté el càrrec de regidor a l’Ajuntament de Lleida.