Futbol

El pla de Florentino per a la seva successió: Butragueño, Nadal i el seu nucli dur

El Reial Madrid ha realitzat un comunicat negant la sortida del seu president, però una sèrie d’esdeveniments ocorreguts en les últimes setmanes disparen els rumors sobre la seva marxa

El pla de Florentino per a la seva successió: Butragueño, Nadal i el seu nucli dur
5
Es llegeix en minuts

Dissabte 5 d’agost el Reial Madriden una maniobra tan sorprenent com inusual, emetia un comunicat en el qual sortien a tallar els rumors que alguns mitjans digitals havien escampat a les xarxes sobre la possible marxa de Florentino Pérez de la presidència del club. 

«Davant algun rumor aparegut en algunes xarxes socials en les quals s’afirma que el president Florentino Pérez estaria suposadament valorant deixar la presidència del club, el Reial Madrid vol manifestar que aquests rumors són rotundament falsos i obeeixen a alguns interessos que no tenen res a veure amb la realitat», assenyalava l’entitat blanca en el seu comunicat.

Absència a la gira del Reial Madrid pels EUA

Una reacció que se suma a altres fets tan rellevants com significatius que han passat en les últimes setmanes entorn del president del Reial Madrid. En primer lloc, la seva absència a la gira del primer equip per terres nord-americanes, en la qual els caps d’expedició han sigut el director general José Ángel Sánchez i el director de ‘scouting’ internacional, Juni Calafat. Mai havia faltat Florentino a aquestes gires internacionals de l’equip, de manera que fins i tot havia arribat a incorporar-s’hi amb aquestes gires ja començades, com es va produir amb la que va fer el Reial Madrid per Austràlia el 2018. Però la d’aquest any als Estats Units ha sigut la primera en què no ha encapçalat l’expedició blanca, detall no menor. I per això el Reial Madrid penjava aquest dilluns un vídeo de Florentino donant la benvinguda a Valdebebas a la plantilla després de la seva tornada dels Estats Units, on no els va acompanyar.

Paral·lelament, un grup de presidents de penyes del Reial Madrid està recollint, per iniciativa pròpia, firmes entre els socis compromissaris perquè Valdebebas es converteixi en la ‘Ciutat Esportiva Florentino Pérez’. La iniciativa, que ha trobat un gran suport entre la massa social madridista, serà traslladada a la pròxima Assemblea General del Reial Madrid per a la seva aprovació. El que es dona per fet, seguint els cursos que marquen els estatuts, és que adverteixen que la proposta ha de ser aprovada pels compromissaris del Reial Madrid. Un reconeixement a la tasca d’un Florentino Pérez que ha portat el club a l’excel·lència esportiva i a l’estabilitat econòmica enmig d’un panorama futbolístic difícil amb l’aparició dels clubs-Estat i el desembarcament de magnats multimilionaris. 

L’absència de Florentino als Estats Units i el més que probable renomenament de Valdebebas en el seu honor ha alimentat la conversa a les xarxes socials sobre la seva sortida de la presidència del Reial Madrid, rumor que ha volgut tallar d'arrel amb aquest comunicat taxatiu del club. Però la realitat és que als seus 76 anys, Pérez ja enfila el tram final de la seva etapa com a màxim dirigent blanc, una vegada que ha complert tots els propòsits que s’ha proposat en els últims temps al club blanc. 

La remodelació del Santiago Bernabéu, que celebrarà la seva festa de reinauguració el 23 de desembre, convertirà l’estadi blanc en un pulmó financer per al Reial Madrid triplicant els ingressos ordinaris del club, cosa que li aportarà molta més estabilitat i potencial econòmic. A l’àmbit esportiu, Florentino ha rejovenit una plantilla amb futbolistes assentats a nivell mundial quan amb prou feines han superat els vint anys: Vinícius, Rodrygo, Militão, Valverde, Camavinga, Brahim, Tchouameni... 

Butragueño, Nadal, JAS, Calafat, Ferreras, Solari...

Orgànicament, Florentino només li resta una tasca: conformar la nova estructura de direcció del club el dia que decideixi marxar-ne. La idea de l’empresari sempre ha sigut deixar en la presidència una figura amb més caràcter representatiu que executiu. I allà la figura més contrastada per la seva jerarquia futbolística en el club i la tasca que porta anys exercint és la d’Emilio Butragueño.  L’actual director de relacions institucionals del Reial Madrid és la cara més reconeixible del club, un rostre amable que a més parla anglès amb naturalitat després d’estudiar als Estats Units. Una persona pròxima a l’«ésser superior», com ell mateix va qualificar Florentino al seu dia, que és molt amunt en la línia de successió del president. 

Pérez acumula ja 20 anys en la presidència del club blanc, des del 18 de juliol del 2000 fins al 27 de febrer del 2006 i des de l’1 de juny del 2009 fins avui en la seva segona etapa. Mentre que Santiago Bernabéu hi va passar 35 anys, entre el 15 de setembre de 1943 i el 2 de juny de 1978, data en la qual va morir i la presidència interina la va recollir Raimundo Saporta, per després assumir el càrrec Luis de Carlos. 

Tot i que Butragueño està col·locat en un lloc privilegiat de la línia de successió del club, el somni de Pérez és asseure a la butaca presidencial del Reial Madrid Rafael Nadal PareraEl llegendari tennista espanyol és un madridista confés, com Fernando Alonso, i no ha amagat, fins i tot en declaracions públiques, que és una idea que li sedueix una vegada pengi la raqueta i abandoni les pistes de tennis. Nadal és una figura universal i per a Florentino «el millor ambaixador possible del Reial Madrid i els seus valors». Rafa tindria un càrrec més honorífic, en qualsevol cas, deixant el costat executiu a altres persones que treballen al club i que ho continuaran fent quan Florentino Pérez surti del club. 

Notícies relacionades

Perquè la intenció del president és deixar tot ben lligat i que continuïn dirigint el club els seus homes de confiança, les persones que estan al seu equip de treball en aquesta exitosa etapa per al Reial Madrid en què els blancs han guanyat amb Pérez en la presidència 57 títols entre les dues seccions, incloses sis Copes d’Europa de futbol i tres de bàsquet. Així, noms com els de José Ángel Sánchez, director general i mà dreta del president, Juni Calafat, l’home que fa anys que teixeix la primera plantilla i el futur de la secció de futbol, i Santiago Solari, director de la Ciutat Esportiva de Valdebebas que va guanyant pes en l’estructura del club amb el pas dels mesos, continuaran dirigint les seves àrees quan Florentino decideixi fer un pas al costat. En l’apartat mediàtic, Florentino continuarà recolzant-se en la seva mà dreta, el periodista Antonio García Ferreras, que va ser director de comunicació del club, càrrec en el qual va deixar després col·locat el seu ‘compare’ Antonio Galeano.

A aquest grup d’executius se sumaran alguns noms nous en la incorporació dels quals treballa el president des de fa mesos per coronar una estructura executiva que permeti blindar el club davant les amenaces financeres i vambes en forma de govern i multimilionaris que trenquen el mercat a cop de petrodòlars o aconsegueixen els clubs més emblemàtics d’Anglaterra o França. El que sembla evident és que el dia que Florentino deixi el Reial Madrid, dia que és més a prop que lluny, el seu equip de treball quedarà al comandament i ell continuarà prenent decisions a l’ombra.