Mercat de fitxatges

El cas estrany d’Arda Güler: de «llegenda» del Reial Madrid a poder quedar-se sense fitxa

Després de protagonitzar una pugna pel seu fitxatge entre els blancs i el Barça, la seva lesió, ocultada pel club en la gira, pot portar-lo al quiròfan i no ser inscrit fins al gener

El cas estrany d’Arda Güler: de «llegenda» del Reial Madrid a poder quedar-se sense fitxa
5
Es llegeix en minuts

Arda Güler s’ha convertit en un dels noms de l’estiu, però ho ha fet més per tota l’enigma que l’envolta que pels seus mèrits a la gespa. Un futbolista desconegut de 18 anys que tant el Reial Madrid com el Barcelona volien fitxar, que encara no ha debutat amb els blancs per una lesió misteriosa que es va amagar en la pretemporada fins a la tornada a Madrid del jugador i que ara podria passar pel quiròfan i amb això deixar lliure la seva fitxa en la primera plantilla madridista fins a l’1 de gener del 2024

Batalla Reial Madrid - Barcelona

Arda va saltar a les portades a principis de juliol, quan Mateo Alemany i Deco van viatjar a Istanbul per negociar el seu fitxatge. Deco va parlar primer amb el Fenerbahçe i li va proposar pagar els gairebé 18 milions de la seva clàusula de rescissió a terminis, cosa que va convèncer el club otomà. A més deixava oberta la porta que el jugador es quedés un any cedit a Turquia, la qual cosa va sonar bé als dirigents dels ‘canaris’. Després Deco es va entrevistar amb Arda Güler i el seu pare i els va presentar el projecte blaugrana. Laporta donava ja per fet el fitxatge del jugador quan va irrompre el Reial Madrid en escena.

Els blancs van mirar d’arribar a Güler a través d’Ozil, però l’exmadridista no té ascendència sobre el futbolista, així que al final Juni Calafat va viatjar per reunir-se amb ell i el seu pare, i el Madrid va apostar més fort econòmicament que el Barça per ell. Quan al Camp Nou ja el veien vestit de blaugrana, Güler va demanar al Fenerbahçe que s’assegués a negociar amb el Reial Madrid. I al final es va tancar un acord amb els blancs per 20 milions fixos més 10 en variables, oferta notablement superior a la blaugrana, a més de deixar al Fenerbahçe un percentatge d’una futura venda, que rondaria el 20%.

Arda, un complet desconegut per al públic espanyol malgrat haver debutat ja amb la selecció absoluta de Turquia, es va convertir en el fitxatge que el Madrid havia ‘robat’ al Barça. Un jugador de talent descomunal del qual només es coneixien unes quantes jugades que circulen en un vídeo de highlightsFutbolista especial, pel seu talent i el seu caràcter, es va mostrar ambiciós en la seva presentació: «Vull ser una llegenda del Reial Madrid».  

Durant la setmana de treball a Valdebebas va deixar l’empremta de la seva qualitat en diverses situacions, cosa que va disparar l’entusiasme de l’afició blanca en les xarxes socials. S’esperava amb molta expectació el seu debut com a jugador blanc, però «unes molèsties» van impedir la seva estrena en el partit davant el Milan. Tampoc va estar davant el Manchester United i el mateix dia en el qual el Reial Madrid va caure estrepitosament davant el Barça (0-3) a Arlington, a l’estadi dels Dallas Cowboys, el club va informar que Güler tornava a Madrid, perquè el que inicialment es creia que era una simple sobrecàrrega amagava «una lesió al menisc intern del genoll dret». 

Lesió misteriosa i l’amenaça del quiròfan

Des del club ràpidament es va parlar d’apostar per un tractament conservador per evitar el quiròfan, que suposava, en principi, dues setmanes de repòs absolut. Fase en la qual es troba el jugador en aquests moments. En club manté un silenci hermètic al voltant del jugador i la seva situació, i en aquests moments no és descartable l’operació de l’otomà. Al ser un jugador encara en creixement, ja que té 18 anys, el més recomanable seria que guardés repòs gairebé tres setmanes i després aplicar-li un tractament amb factors de creixement, amb plasma ric en plaquetes, per després començar la seva recuperació a poc a poc i evitar qualsevol tipus de risc al genoll. Això –en el cas que no se’l vulgui intervenir– comportaria un termini de recuperació que rondaria els dos mesos. Si finalment s’aposta perquè passi pel quiròfan i se sotmeti a una artroscòpia, el jugador podria estar de baixa més temps, i es rondarien els tres mesos d’absència. Una cosa que en el club no és un problema, perquè la prioritat és que el futbolista es recuperi plenament de la lesió que pateix al menisc. 

Notícies relacionades

I, mentre això passa, fonts pròximes al club adverteixen que el Reial Madrid podria utilitzar l’opció de no inscriure’l fins a l’1 de gener, a l’espera de la seva recuperació. El jugador ja va ser inscrit en la Lliga, abans fins i tot que altres futbolistes, com Bellingham o Brahim, però el club es guarda el comodí de deixar lliure la seva fitxa per ocupar-la amb un altre jugador que consideri més útil per a l’equip en aquest primer tram de temporada. El Reglament de l’RFEF adverteix en el seu article 133 que «els clubs podran donar de baixa a efecte de quota la llicència d’un professional aportant un document respectant les condicions de contracte. En aquests casos es permetrà al futbolista que pugui ser donat d’alta en el transcurs de la mateixa temporada en el mateix equip que l’ha donat de baixa, sempre que sigui dins dels períodes habilitats per a la categoria en la qual militi l’equip en qüestió».

Ara per ara la plantilla del Reial Madrid compta amb 23 jugadors inscrits, inclòs Arda, i queden dues places lliures, una que seria per a Kylian Mbappé en l’hipotètic cas que arribés al final aquest estiu, i una altra per a qui estimi oportú el cos tècnic de Carlo Ancelotti, que està molt content amb el rendiment de Nico Paz en la pretemporada. Si prenguessin la decisió de no inscriure ara Arda, Güler, ja recuperat, podria recuperar la seva plaça en l’equip l’1 de gener del 2024, a l’obrir-se la finestra del mercat hivernal en la Lliga i fer el mateix per a la segona part de la Lliga de Campions. Sembla que tot depèn de si finalment el jugador passa pel quiròfan o definitivament es recupera seguint el tractament més conservador.