¿Què passarà amb l’«indesitjable» Mbappé? El Reial Madrid espera, el PSG l’amenaça amb la grada i apareix l’Aràbia

L’exclusió del jugador gal de la gira del club parisenc ha suscitat l’interès d’equips de la Premier i de l’Al-Hilal saudita

El futbolista forma part dels «indesitjables», com la premsa francesa anomena els exclosos pel PSG per forçar les seves sortides

El PSG retira Mbappé del seu cartell promocional de la gira d’Àsia

¿Què passarà amb l’«indesitjable» Mbappé? El Reial Madrid espera, el PSG l’amenaça amb la grada i apareix l’Aràbia

Afp

5
Es llegeix en minuts

A última hora de divendres passat, el PSG anunciava que Kylian Mbappé no seria a la gira que l’equip parisenc fa per Àsia. És cert que l’astre francès havia sigut eliminat dels cartells promocionals del tour, però aquesta decisió presa pel club que presideix Nasser al-Khelaïfi és l’envit definitiu: si Mbappé no renova amb el PSG serà traspassat i en cas que vulgui complir legalment el seu contracte –sobretot per cobrar la prima de fidelitat (240 milions en tres cursos)– serà enviat a la grada.

És l’enèsim intent de collar en una relació deteriorada fins al límit. Quan el cas semblava apagat fins a d’aquí unes temporades, ‘L’Équipe’ informava a mitjans de juny que Mbappé no volia ampliar la seva vinculació amb el PSG fins al 2025. Al cap de poc, el capità de França llançava un comunicat a través d’AFP per explicar que ell mai va voler renovar i que així l’hi va explicar al club l’estiu passat.

Mbappé i la renovació que no va ser

És a dir, Mbappé va fer miques la seva fastuosa ampliació de contracte, amb què el PSG va voler humiliar el Reial Madrid, al cap de poc de produir-se a l’estiu del 2023. Aquella samarreta amb el dorsal ‘2025’, acompanyada de focs artificials, va quedar sense valor tot just uns dies després. Des d’aleshores, les parts van fer com si res hagués passat. O això va voler explicar Mbappé a l’opinió pública.

Llavors, va arribar l’ultimàtum d’Al-Khelaïfi el 5 de juliol: renovació o venda i 10 dies per respondre. Va caducar sense conseqüències. No es va moure cap fitxa i Mbappé va tornar als entrenaments. Divendres passat, abans de ser oficial la seva exclusió de la gira, el francès anotava un gol contra el Le Havre en un amistós en què va ser l’últim jugador en entrar en la rotació de Luis Enrique.

¿Què passa ara amb Mbappé? Tot just conèixer-se la decisió del PSG, els focus van apuntar al Reial Madrid. La declaració de transferible del francès obria una autovia directa al Bernabéu. No obstant, el club blanc no es precipita i espera que el temps li jugui a favor. Espera el 31 de juliol, quan l’equip francès negociarà la venda de Mbappé. No vol que un se’n vagi gratis de cap manera.

Ofertes de la Premier i de l’Aràbia

La intenció del gal és la contrària. Busca complir el seu contracte per cobrar la prima de fidelitat. A aquesta quantitat s’hi sumaria la suculenta xifra que rebria al firmar lliure amb el Reial Madrid. O això és el que sospita el PSG, que internament assegura que el futbolista té un preacord amb el club blanc. Aquest tripijoc no veta l’equip madridista en les negociacions. Qualsevol sortida s’ha de pactar a tres bandes: equip d’origen, destí i ‘ok’ del jugador.

Tot i així, sabent com obra Al-Khelaïfi, la posada a l’aparador de Mbappé ha despertat l’interès d’altres equips europeus, segons ha avançat ‘Marca’. És el cas del Manchester United, que Qatar espera convertir en el seu segon gran ‘club-estat’ després del PSG. El Tottenham, que manté una complexa negociació amb l’equip francès per Harry Kane, també s’ha deixat veure a la casa de subhastes. Finalment en el panorama europeu apunten les possibilitats del Chelsea o el Milan.

A totes aquestes opcions n’hi cal sumar una de l’Aràbia Saudita, el país que està trencant la banca. Segons ha informat ‘RMC’, l’Al-Hilal estaria en disposició d’oferir 400 milions de salari a Mbappé per dos anys. Aquesta quantitat el convertiria en el més ben pagat del planeta, però apagaria definitivament la seva progressió. Malgrat que fins al moment el francès ha anteposat l’apartat econòmic a totes les altres coses, i de l’ocorregut l’estiu passat, el Reial Madrid continua sent el camí natural.

Luis Enrique calla

L’equip que presideix Florentino Pérez té marge econòmic més que suficient per afrontar l’operació. Acaba de tancar l’exercici 2022/23 amb una mica més de 182 milions en caixa i té línies de crèdit sense executar per valor de 265 milions. En total, gairebé 400 milions per encarar l’operació. No obstant, la seva estratègia, després de tot el viscut, és la d’esperar i moure fitxa en el moment idoni.

Mentrestant, Mbappé entrena apartat a París, cosa que està provocant un mal econòmic a l’entitat, ja que el seu caixet baixa dràsticament sense la presència de la gran estrella. Els seus companys van rebre amb sorpresa el veto del PSG i ara respondran en totes les rodes de premsa preguntes sobre el futur de Kylian. En la primera compareixença al Japó, Marquinhos va dir el següent: «Espero que s’hi trobi una solució perquè torni amb nosaltres, tot i que aquesta pregunta és per a la directiva».

Per la seva banda, Luis Enrique es va fer fonedís i va evitar qualsevol qüestió sobre el que és el seu jugador franquícia. Tot i que la gran estrella del PSG pot veure la resta de la temporada des de la grada, càstig suprem que prepara Al-Khelaïfi si Mbappé no accepta la renovació o el traspàs. De moment, el francès ja forma part del club dels «indesitjables», com denomina la premsa gal·la els jugadors que són marginats per l’entitat parisenca per forçar les seves sortides.

Els sindicats denuncien els casos dels «indesitjables»

L’aïllament és una pràctica habitual en el futbol i no és gens nou. Així ho demostra el recordat cas de Schuster, que va ser castigat pel FC Barcelona amb un any a la grada en la temporada 1986/1987. El 1988 va marxar gratis al Reial Madrid. Si hi ha un especialista en aquesta tàctica és el PSG. A més de Mbappé, hi ha cinc «indesitjables» més aquesta temporada: Draxler, Leo Paredes, Wijnaldum, Dagba i Diallo.

Notícies relacionades

El cas més sonat va ser el d’Adrien Rabiot, que entre el 2018 i el 2019 va estar mesos sense jugar perquè no volia renovar, per anar-se’n gratis. Com llavors, el Sindicat Nacional de Futbolistes Professionals de França (UNFP) ha intervingut per denunciar la situació de Mbappé. «Ens reservem el dret d’emprendre accions penals contra els clubs que consideren els jugadors com a ‘indesitjables’, a qui volen veure sortir tant sí com no, malgrat tenir contractes firmats en bona i deguda forma».

L’UNFP, que considera el davanter del PSG com «l’autèntica esperança del futbol francès», assegura que «a partir de l’1 de setembre, de conformitat amb l’article 507 dels estatuts del jugador, els clubs hauran de reincorporar tots els futbolistes que hagin sigut marginats en el grup professional». Un altre termini més en una carrera de temps dispars, en què, ara com ara, totes les parts se senten perjudicades, bé per la inactivitat o la falta d’acord que impedeixen un final «desitjable», en contra de la consideració rebuda per Mbappé.